Ιωάννα Δαριβέρη: “Για μένα η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι πέρα από γραμμές και κόμματα”

Μία γυναίκα νέα, όμορφη, πετυχημένη, οικογενειάρχης μα και επαγγελματίας. Απασχόλησε ιδιαίτερα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης το τελευταίο διάστημα με την αλλαγή της παράταξής της, γι’ αυτό άλλωστε θελήσαμε να μάθουμε την οπτική της και να μην αρκεστούμε σε παραφιλολογίες. Ένας άνθρωπος δραστήριος με νεανική φρεσκάδα, μας υποδέχτηκε στο γραφείο της προκειμένου να μας απαντήσει σε […]

18 Μαρτίου 2019

του/της Newsroom

Μία γυναίκα νέα, όμορφη, πετυχημένη, οικογενειάρχης μα και επαγγελματίας. Απασχόλησε ιδιαίτερα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης το τελευταίο διάστημα με την αλλαγή της παράταξής της, γι’ αυτό άλλωστε θελήσαμε να μάθουμε την οπτική της και να μην αρκεστούμε σε παραφιλολογίες.

Ένας άνθρωπος δραστήριος με νεανική φρεσκάδα, μας υποδέχτηκε στο γραφείο της προκειμένου να μας απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν τόσο την πολιτική της δράση, όσο και την ίδια ως προσωπικότητα.

Κατάγεται από τη Χαλκίδα, είναι μέλος μίας πολύτεκνης οικογένειας, νέα σύζυγος και μητέρα.

Κερδίζει τις εντυπώσεις με την γλυκύτητα και τον τρόπο της, αλλά και τον κόσμο με την οξύτητα του πνεύματός της.

K.K. Κυρία Δαριβέρη θα ξεκινήσω με την ερώτηση που ίσως είναι και η πιο προφανής. Το τελευταίο διάστημα απασχολεί ιδιαίτερα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της πόλης η αλλαγή παράταξής σας και ο λόγος που έγινε αυτό. Ήθελα να ρωτήσω λοιπόν, ποιοι ήταν οι λόγοι και εάν νιώθετε ότι σας καλύπτει πολιτικά περισσότερο η επιλογή αυτή.

Ι.Δ. Για μένα η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι πέρα από γραμμές και κόμματα, καθώς ο μόνος στόχος είναι η αναβάθμιση της καθημερινότητας τους πολίτη. Οι λακκούβες, οι αστικές αναπλάσεις, οι παιδικές χαρές, η κοινωνική μέριμνα, η ανάδειξη των πολιτιστικών αναφορών του δήμου, πιστεύω δεν είναι μπλε, πράσινες ή ροζ, ούτε αφορούν συγκεκριμένες ομάδες πολιτών αλλά όλους. Για να επιτευχθεί αυτό η μόνη λύση είναι η συνεργασία και η συμπόρευση δυνάμεων ακόμα και από διαφορετικό πολιτικό χώρο που φυσικά συμφωνούν βάζοντας πίσω τα ΕΓΩ για του καλό των πολιτών και του δήμου. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν αυτό οι αυτοδιοικητικοί τόσο πιο γρήγορα θα περάσουμε στο επόμενο βήμα πως θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί .

Η παράταξη μας όντας πολυσυλλεκτική απαρτίζεται από στελέχη όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων. Αυτό που πρεσβεύω σαν Ιωάννα Δαριβέρη έχοντας σίγουρα και ιδεολογικές διαφορές είναι η διάθεση για δουλειά και ένωση δυνάμεων, η ίδια άλλωστε σε πρόσφατη ομιλία μου ανέφερα τη σπουδαιότητα της συνεργασίας σε καίρια ζητήματα της πόλης μας και την ανάγκη γνωμοδότησης από παλαιότερους δημάρχους ή δημοτικούς συμβούλους καθώς για μένα όλοι είναι χρήσιμοι για να μπορέσουμε να είμαστε πρακτικοί και να δώσουμε λύσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι πέρα από κομματικές παρωπίδες και τα στεγανά.

Η στάση του Δημάρχου όλη την 5ετία μας δείχνει έναν άνθρωπο ηθικό, που ακούει , σέβεται τη διαφορετικότητα των απόψεων των μελών του αλλά και των αντίθετων παρατάξεων , μα πάνω από όλα σέβεται τις αξίες της δημοκρατίας , και δίνει βήμα στους νέους να βοηθήσουν στην υλοποίηση των οραμάτων τους για τη πόλη! Στόχος μας, να ξαναφτιάξουμε: Μια πόλη που να μπορούμε να ζούμε. Μια πόλη που να νοιάζεται για τους ανήμπορους. Μια πόλη που να νοιώθουμε ασφαλείς. Μια πόλη που να ανοίγει τις δουλειές για τους πολίτες. Μια πόλη που να αξιοποιεί τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, αντί να μαζεύει φόρους από τους Δημότες! Μια πόλη που να αγαπά τους πολίτες της. Με επίγνωση και αίσθημα υψηλής ευθύνης και παραμερίζοντας τις προσωπικές φιλοδοξίες χάριν της ενότητας  των δημοτικών δυνάμεων για την προκοπή της πόλης μας, την οποία υπηρέτησα 5 χρόνια εντάχθηκα  πλέον στη δημοτική παράταξη  του «κ. Χρήστου Παγώνη» για το καλό αυτού του τόπου.

Κ.Κ. Δικηγόρος, οικογενειάρχης, δημοτική σύμβουλος. Πως διαχειρίζονται και πως αλληλοσυμπληρώνονται οι ταυτότητες αυτές;

Ι.Δ. Αν και φαινομενικά υπάρχει σύγκρουση ιδιοτήτων και καθηκόντων η ισορροπία για μένα είναι η λέξη κλειδί. Με τη σωστή διαχείριση χρόνου αλλά κυρίως με την αμέριστη βοήθεια του συζύγου μου και της οικογένειας μου πιστεύω ότι μπορώ να ανταπεξέλθω πλήρως και σαν οικογενειάρχης , δικηγόρος και δημοτική σύμβουλος. Άλλωστε στόχος μου με την ενασχόληση μου με τα κοινά είναι να καταφέρω να προσφέρω και εγώ στον τόπο που θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας , βάζοντας ένα λιθαράκι στην δημιουργίας μιας πόλης που ονειρευόμαστε όλοι για εκείνα.

Κ.Κ. Προέρχεστε από μια οικογένεια πολυμελή και οι γονείς είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Πως αντιμετωπίζει η πολιτεία τους πολύτεκνους; Τους στηρίζει ή υπάρχουν ελλείψεις;

Ι.Δ. Ως παιδί πολύτεκνης οικογένειας, διέκρινα και διακρίνω τον ειλικρινή, τον ηθικό, τον εργατικό μα πάνω απ’ όλα τον κουρασμένο από τη ζωή εργαζόμενο μιας πολύτεκνης οικογένειας οικογενειάρχη. Σεβόμενη πολύ τους φτασμένους αυτούς ανθρώπους του μόχθου πιστεύω ότι η στήριξη της ελληνικής οικογένειας και ιδιαίτερα της πολύτεκνης, δεν αποτελεί μόνο τοπική αναγκαιότητα, ούτε αντιμετωπίζεται με επιδοματική πολιτική αλλά αποτελεί εθνική ανάγκη και χρειάζεται ουσιαστική στρατηγική και κίνητρα, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως έθνος. Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο είναι, σίγουρα, ανεπαρκές για την εφαρμογή μιας πλήρους και αποτελεσματικής κοινωνικής προστασίας των πολύτεκνων οικογενειών και χρειάζεται μια ριζική αναθεώρηση, ώστε να προστατεύεται αποτελεσματικά η πολύτεκνη οικογένεια και να μην οδηγείται στην εξαθλίωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό. Η πολιτεία είναι καιρός να λάβει γενναίες αποφάσεις που θα παράγουν χειροπιαστά αποτελέσματα για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνες οικογένειες και υλοποιηθεί μια πραγματικά κοινωνική πολιτική. Άλλωστε το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα έχει ήδη προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις και η οξύτητα του λειτουργεί επιβραδυντικά ως προς την ανάπτυξη της Ελλάδας. Οι σημαντικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν θα συμβάλλουν και στην επίλυση του προβλήματος αυτού αλλά και στην στήριξη και ενίσχυση των οικογενειών. Ο πραγματικός πλούτος της Ελλάδας είναι τα παιδιά της και ο λόγος που παρά την κοινωνική και οικονομική κρίση που βιώνουμε η ελληνική κοινωνία συνεχίζει και ελπίζει είναι ο θεσμός της οικογένειας.

Κ.Κ. Ποιες πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει στο παρελθόν και ποιες δράσεις θα θέλατε να αναλάβατε εφόσον εκλεχτείτε;

Ι.Δ. Ξέρετε, όντας 5 χρόνια στην αντιπολίτευση, οι δράσεις και πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει ένας Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης είναι αρκετά περιορισμένες, με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς. Η αντιπολιτευτική δράση συνίσταται στην άσκηση κριτικής για τα τεκταινόμενα του Δήμου συμβάλλοντας πολλές φορές με την αυστηρή αλλά συνάμα εποικοδομητική κριτική στο να παρθούν αποφάσεις ορθότερες, διαφορετικές ή πιέζοντας να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα γρηγορότερα και αποτελεσματικά. Τώρα όσον αφορά στην περίπτωση της επανεκλογής μου και της επανεκλογής της παράταξης του κ. Χρήστου Παγώνη θεωρώ ότι θα ήταν ορθότερο ο κ. Παγώνης να με αξιοποιήσει σε όποια θέση κρίνει εκείνος, λαμβάνοντας υπόψη τα τυπικά και ουσιαστικά μου προσόντα, συνεκτιμώντας το όραμά μου, το ήθος, τις ακαδημαϊκές γνώσεις, την εξωστρέφεια και τη δυνατότητα παροχής εγγύησης ενότητας και ανοδικής πορείας του Δήμου μας , έτσι ώστε να συμβάλλω και εγώ στην υλοποίηση του οράματος της Παράταξης μας για το Δήμο Χαλκιδέων.

Κ.Κ. Έπαιξε ρόλο η οικογένεια σας στο να ασχοληθείτε με την πολιτική; Διότι από μικρή ηλικία συναναστρέφεστε με πολύ κόσμο και βλέπετε τα προβλήματα του τόπου. Πόσο συνέβαλε αυτό στην απόφασή σας;

Ι.Δ. Γεννήθηκα και μεγάλωσα μέσα σε ένα αμιγώς Χαλκιδέικο περιβάλλον. Η Χαλκίδα, από τα νηπιακά μου χρόνια ως σήμερα, προσδιόρισε σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μου και θα την προσδιορίζει ως το τέλος. Διαποτισμένη, απ’ αυτή την αγάπη, και με των γονιών μου το παράδειγμα, αφήνω όλη μου τη ζωή να κατακτήσει την αγαπημένη μας πόλη της Χαλκίδας. Από τα μαθητικά μου χρόνια δραστηριοποιήθηκα σε χαλκιδέικα ποδοσφαιρικά αθλητικά σωματεία με τον πατέρα μου, σφυρηλατώντας μια χαλκιδέικη αλλά και σφαιρικότερη πολιτιστική συνείδηση απέκτησα παράλληλα γνώση των ποικίλων όψεων και προβλημάτων της πραγματικότητας του τόπου μας.

Κ.Κ. Τι οραματίζεστε για τον τόπο;

Ι.Δ. Μια νέα Δημοτική αρχή με νέους, που να μην διστάζουν να κοιτάνε τους Δημότες στα μάτια με ειλικρίνεια, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των καιρών, συνειδητοποιώντας την ευθύνη και τιμώντας πάντα τις δεσμεύσεις απέναντι στους Δημότες! Περαιτερω την καθιέρωση του Δήμου μας ως ένας εξαιρετικά ελκυστικός προορισμός στον τουριστικό χάρτη της Εύβοιας. αφού διαθέτει εκτός του πολιτιστικού αποθέματος και ένα τεράστιο απόθεμα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται: το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, ο ήλιος και οι θάλασσές της, οι διατροφικές συνήθειές της και η φιλική προς τους τουρίστες συμπεριφορά των Χαλκιδέων.

Κ.Κ. Όσον αφορά την ζωή σας εκτός πολιτικής σκηνής. Πώς περνάτε το χρόνο σας; Τι αγαπάτε να κάνετε;

Ι.Δ. Φροντίζοντας το σπίτι μου και περνώντας χρόνο με τα μέλη της οικογένειας μου. Αγαπώ να κάνω ό,τι κάνει μία νέα σύζυγος και νέα μητέρα!

Κ.Κ. Ποια η σχέση σας με τα λουλούδια; Τα αγαπάτε όπως και οι γονείς;

Ι.Δ. Είναι δυνατόν να μην αγαπά κάποιος τα λουλούδια? Άλλωστε για μένα τα λουλούδια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου καθώς έχω μεγαλώσει μέσα στο χώρο αυτό , βοηθώντας από μικρή και εγώ όπως και τα υπόλοιπα αδέρφια μου στις επιχειρήσεις των γονέων μου.

Κ.Κ. Πώς βλέπετε τη θέση της σύγχρονης γυναίκας στη χώρα μας και τι θα τις συμβουλεύατε;

Ι.Δ. Με το πέρασμα του χρόνου η εικόνα της γυναίκας έχει αλλάξει ουσιαστικά. Η γυναίκα παλαιότερα αντιλαμβανόταν τον εαυτό της ως λιγότερο δυναμικό και αυτόνομο, κυρίως λόγω του ότι ήταν υποχρεωμένη να παραμένει στο σπίτι και να μην εργάζεται, αλλά να ασχολείται μονάχα με την ανατροφή των παιδιών, με «τα του σπιτιού» και οι προσωπικές της ανάγκες έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα. Έτσι ο άντρας ήταν αυτός ο οποίος είχε τη μεγαλύτερη ισχύ από οικονομικής άποψης και όχι μόνο.

Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν μεταβληθεί και η θέση της γυναίκας έχει αλλάξει πάνω στην κοινωνική σκακιέρα. Η γυναίκα εργάζεται, βγάζει τα δικά της χρήματα και δεν διστάζει να διεκδικήσει όλα όσα θέλει. Η σύγχρονη γυναίκα καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους, σε αυτό της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης γυναίκας, της καλής νοικοκυράς κ.ο.κ. Στο ερώτημα οικογένεια – καριέρα , η σύγχρονη γυναίκα επιλέγει ν ασχοληθεί και με τα δύο! Ανταποκρίνεται επάξια σε όλους τους ρόλους, ξεχωρίζει και διακρίνεται. Στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί σε όλα αυτά και να είναι «σωστή», όπως προστάζει η κοινωνία, συχνά πιέζεται, αγχώνεται και εξαντλείται. Η ανάγκη που προβάλλεται, είναι η γυναίκα να κρατήσει τις λεπτές ισορροπίες που απαιτούνται ανάμεσα στις υποχρεώσεις της ως μητέρας και νοικοκυράς, από τη μία και ως εργαζόμενης, από την άλλη. Παράλληλα, δε θα πρέπει ποτέ να ξεχνάει και το ρόλο της ως γυναίκας. Θα πρέπει να φροντίζει τον εαυτό της. Δε θα πρέπει να απορροφάται από τις ποικίλες υποχρεώσεις στη δουλειά και στο σπίτι (φροντίδα των παιδιών, καθάρισμα, μαγείρεμα κ.α.) και να ξεχνά ότι είναι και γυναίκα- σύζυγος και ότι θα πρέπει να αφιερώνει και τον απαιτούμενο χρόνο και γι’ αυτό το κομμάτι του εαυτού της. Καθοριστικό ρόλο βέβαια σε κάθε περίπτωση διαδραματίζει και ο σύζυγος, ο οποίος θα πρέπει να τη βοηθά, να τη στηρίζει και να μην πάψει ποτέ να την κάνει να αισθάνεται ότι είναι σημαντική γι’ αυτόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Μαρτίου 2024