21η Μαρτίου: η ιστορία πίσω από την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

0

Έμελλε να μείνει στην ιστορία ως η “ημέρα της σφαγής του Σάρπβιλ”. Ο λόγος για την 21η Μαρτίου, που τιμάται διεθνώς ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων.

Καθιερώθηκε το 1966 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προς τιμή των 69 ειρηνικών διαδηλωτών που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, στην πόλη Σάρπβιλ της Νοτίου Αφρικής, από το ρατσιστικό καθεστώς του απαρτχάιντ.

Ήταν 21 Μαρτίου του 1960, όταν χιλιάδες διαδηλωτές ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας με κατεύθυνση το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, ζητώντας ίσα δικαιώματα.

Είχε προηγηθεί η ψήφιση ενός νόμου που υποχρέωνε τους μαύρους πολίτες να φέρουν πάνω τους κάποιου είδους “διαβατήριο” στο οποίο θα ήταν καταχωρημένα όλα τα προσωπικά τους στοιχεία, ο φορολογικός τους αριθμός, άδεια παρουσίας σε αστική ζώνη, άδεια του Γραφείου Εργασίας, υπογραφή του εργοδότη που να επιβεβαιώνει ότι ο κάτοχος εξακολουθεί να εργάζεται για εκείνον και πλήθος άλλων στοιχείων.

Επιπλέον, ο κάτοχος αυτού του βιβλιαρίου, όφειλε να το επιδεικνύει σε κάθε απαίτηση της αστυνομίας, ενώ σε περίπτωση που αρνούνταν ή έλειπε κάποιο από τα παραπάνω στοιχεία, τιμωρούνταν με 30 μέρες φυλάκιση.

Το γεγονός πως το μέτρο προωθούσε κύμα άγριας καταστολής και την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων, αποτέλεσε την αφορμή που έβγαλε χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο.

Μετά από μία μέρα ειρηνικών διαδηλώσεων, το άοπλο πλήθος αποφάσισε να κινηθεί προς το αστυνομικό τμήμα της πόλης του Σάρπβιλ, για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στο νόμο.

Ως τη στιγμή που άρχισαν οι χαμηλές πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τα κεφάλια τους και η αστυνομία άρχισε να απαντά με βία.

Οι τρομαγμένοι διαδηλωτές άρχισαν να πετούν πέτρες και τότε η αστυνομία χωρίς δισταγμό άρχισε να πυροβολεί στο ψαχνό.

Ο απολογισμός ήταν 69 νεκροί, μεταξύ των οποίων 8 γυναίκες και δέκα παιδιά, ενώ οι τραυματίες ανήλθαν σε 180 εκ των οποίων 31 γυναίκες και 19 παιδιά. Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές είχαν πυροβοληθεί πισώπλατα.

Στις 30 Μαΐου το καθεστώς επέβαλλε καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» το οποία κράτησε μέχρι τις 31 Αυγούστου του 1960. Κατά την διάρκεια αυτή πραγματοποιήθηκε πογκρόμ συλλήψεων και φυλακίσεων του αντιρατσιστικού κινήματος.

Την 1η Απρίλη του 1960, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθετεί ψήφισμα καταδίκης του καθεστώτος και το 1966, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καθιερώνει την 21η Μαρτίου, ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση