Η Βουλή «ανοίγει» το δρόμο για την οργάνωση της ΒΙΠΕ Οινοφύτων

0

Με νομοθετικές ρυθμίσεις που ήδη κατατέθηκαν στη Βουλή διαγράφεται το πρώτο μεγάλο βήμα για την οργάνωση της βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων, που προβλέπει τον χαρακτηρισμό μιας τεράστιας περιοχής 12.500 στρεμμάτων ως Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης.

Στην οριοθετούμενη προς εξυγίανση περιοχή, οι σχετικές ρυθμίσεις προβλέπουν όλα τα στάδια πολεοδόμησης για να δημιουργηθούν υποδομές και κοινόχρηστοι χώροι που θα εξυπηρετούν περίπου 1.000 επιχειρήσεις.

Οι παρεμβάσεις 200 εκατ. ευρώ για τη ΒΙΠΕ Οινοφύτων

Πρόκειται για ένα πολεοδομικό μοντέλο με αναπτυξιακή προοπτική που έχει δημιουργηθεί από το 2011 για ειδικές περιπτώσεις άναρχων βιομηχανικών συγκεντρώσεων, όπως η περιοχή των Οινοφύτων που έχει δεχτεί ισχυρό το αποτύπωμα της άναρχης ανάπτυξης στον Ασωπό και τα υπόγεια ύδατά της, ώστε να δρομολογείται με συντεταγμένο τρόπο η οργάνωση και η επίλυση των περιβαλλοντικών και άλλων προβλημάτων τους.

Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, λόγω του μεγέθους και της ιδιαιτερότητας της περίπτωσης, επιτρέπουν σειρά από παρεκκλίσεις, που αφορούν στην πυκνότητα δομημένης και στην εισφορά των επιχειρήσεων σε γη και χρήμα (20% αντί για 25% της αρχικής επιφάνειας της έκτασης).

Η ανάπτυξη και λειτουργία του επιχειρηματικού πάρκου θα γίνει σε τέσσερις φάσεις, με την πρώτη να ολοκληρώνεται μέσα σε τρία χρόνια και να περιλαμβάνει υποχρεωτικά την κατασκευή κεντρικής μονάδας καθαρισμού αποβλήτων. Το έργο θα αναλάβει μια εταιρεία ειδικού σκοπού (εταιρεία ανάπτυξης βιομηχανικού πάρκου), στην οποία θα συμμετέχουν η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Τανάγρας και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, με τους τρεις τελευταίους να έχουν ήδη υπογράψει Μνημόνιο συνεργασίας.

Όπως διευκρίνισε και ο Περιφερειάρχης Στερεάς, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, «η ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης υποστηρίζεται από ένα σχέδιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ), το οποίο προετοίμαζε η περιφέρεια τα προηγούμενα χρόνια.

»Η ΟΧΕ, που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ, έχει εγκριθεί από τη διαχειριστική αρχή. Το σχήμα χρηματοδότησής της θα είναι 50% δημόσιο και 50% ιδιωτικό, αξιοποιώντας κοινοτικούς πόρους»

Επίσης, ο κ.Μπακογιάννης εμφανίστηκε βέβαιος ότι «Η νομοθετική ρύθμιση για το επιχειρηματικό πάρκο μάς βοηθά να επιταχύνουμε τη δημιουργία του, να διευθετήσουμε κάποια ειδικά ζητήματα και να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή όλων των ιδιοκτητών, και όλα αυτά χωρίς να θυσιάσουμε στο παραμικρό το περιβαλλοντικό κομμάτι.

»Για εμάς είναι μια ιστορική ημέρα. Η άναρχη ανάπτυξη των βιομηχανιών στα Οινόφυτα και τα περιβαλλοντικά προβλήματα απλώς “κληροδοτούνταν” από τη μια γενιά στην επόμενη. Καταφέραμε, ξεκινώντας από το μηδέν, να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και στο οποίο συμφωνούν όλοι: βιομηχανίες, τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνία»

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στη ρύθμιση, η Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομηχανικού Πάρκου θα ιδρυθεί εντός τριμήνου, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία κατασκευής των απαραίτητων υποδομών που περιλαμβάνουν:

  • – Μονάδα καθαρισμού βιομηχανικών αποβλήτων,
  • – Δίκτυα ύδρευσης & αποχέτευσης (ομβρίων και ακαθάρτων),
  • – Νέα οδοποιία,
  • – Περιβαλλοντικές υποδομές (κοινόχρηστο πράσινο και μια ζώνη υψηλού πρασίνου γύρω από τα όρια της περιοχής),
  • – Διοικητικό κέντρο που θα φιλοξενεί και το Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος, όπως επίσης και
  • – Διάφορα έργα εξυγίανσης τοπικής κλίμακας.

 

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση