Σαν σήμερα: 46 χρόνια από την κυκλοφορία του θρυλικού “The Dark Side of the Moon”

Σαν σήμερα, πριν από 46 συναπτά έτη, γράφεται μουσική ιστορία, αφού πρωτοκυκλοφορεί ένα άλμπουμ το οποίο αναμένεται να αλλάξει όλα όσα ξέρουμε για την ροκ μουσική. Ο λόγος για το θρυλικό «The Dark Side of the Moon», ένα άλμπουμ ορόσημο της ροκ μουσικής το οποίο αποτέλεσε και αποτελεί την κορυφαία δημιουργική και πιο εμπορική στιγμή […]

1 Μαρτίου 2019

του/της Newsroom

Σαν σήμερα, πριν από 46 συναπτά έτη, γράφεται μουσική ιστορία, αφού πρωτοκυκλοφορεί ένα άλμπουμ το οποίο αναμένεται να αλλάξει όλα όσα ξέρουμε για την ροκ μουσική. Ο λόγος για το θρυλικό «The Dark Side of the Moon», ένα άλμπουμ ορόσημο της ροκ μουσικής το οποίο αποτέλεσε και αποτελεί την κορυφαία δημιουργική και πιο εμπορική στιγμή στην καριέρα των πασίγνωστων Pink Floyd. Κυκλοφόρησε την 1η Μαρτίου 1973 και γνώρισε αμέσως τεράστια επιτυχία, ξεπερνώντας τα στενά όρια της εποχής του. Παρέμεινε επί σειρά ετών στους πίνακες επιτυχιών σε Βρετανία και ΗΠΑ (741 εβδομάδες) ενώ οι πωλήσεις του παραμένουν αξιόλογες μέχρι και σήμερα.

Για την ιστορία:

Ήταν το όγδοο κατά σειρά άλμπουμ στη δισκογραφία του συγκροτήματος που σχηματίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ‘60 κι εντάχθηκε δυναμικά στο βρετανικό ψυχεδελικό κίνημα εκείνης της εποχής. Οι Pink Floyd έγιναν γνωστοί για τις ιδιαίτερες συναυλίες τους, στις οποίες έδιναν έμφαση στους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς και ιδιαίτερο βάρος στα οπτικά εφέ και τους ειδικούς φωτισμούς. H αποπομπή του απρόβλεπτου και ιδιόρρυθμου Σιντ Μπάρετ και η έλευση του κιθαρίστα Ντέιβιντ Γκίλμορ αποτέλεσε σημείο – τομή στην πορεία του γκρουπ.

Ο τίτλος του άλμπουμ «The Dark Side of the Moon» αναφέρεται περισσότερο στην τρέλα, παρά στην αστρονομία. Τα 10 τραγούδια του, συνολικής διάρκειας 41 λεπτών και 34 δευτερολέπτων, κινούνται στο χώρο του προοδευτικού ροκ και της ηλεκτρονικής μουσικής, στην οποία οι Pink Floyd υπήρξαν πρωτοπόροι στο χώρο του ροκ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κριτικοί χωρίζουν τη ροκ μουσική στην περίοδο πριν και μετά το «The Dark Side of the Moon», όσον αφορά στη χρήση των ηλεκτρονικών «εργαλείων». Αλλά η αληθινή δύναμη του άλμπουμ προέρχεται από το δημιουργικό συνταίριασμα του νεοψυχεδελικού art fusion, ένα μείγμα ροκ, τζαζ και μπλουζ-ροκ.

Ο δίσκος γνώρισε μεγάλη επιτυχία και συνεχίζει να αποτελεί σταθερή αξία μέχρι και τις μέρες μας. Με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 45.000.000 αντίτυπα, κατατάσσεται στην 3η θέση παγκοσμίως στη λίστα με τα εμπορικότερα άλμπουμ όλων των εποχών. Όπως ήταν φυσικό και επόμενο, η επιτυχία άλλαξε ριζικά τη ζωή και των τεσσάρων μελών του συγκροτήματος, όχι όμως και την αντίληψή τους για τη μουσική. Πιο συγκεκριμένα, ο Ρότζερ Γουότερς και ο Ρίτσαρντ Ράιτ αγόρασαν μεγάλες φάρμες, ο Νικ Μέισον έγινε συλλέκτης πολυτελών αυτοκινήτων, ενώ μέρος των κερδών τους τοποθέτησαν στην εταιρεία παραγωγής των γνωστών κωμικών Μόντι Πάιθον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024
27 Μαρτίου 2024