Σαν σήμερα: η Αφροδίτη Αναδύεται στη Μήλο

Σαν σήμερα, το 1820, ο αγρότης Γιώργος Κεντρωτάς, σκάβοντας στο κτήμα του στη Μήλο, ανακαλύπτει ένα γυναικείο άγαλμα. Πρόκειται φυσικά, για την πασίγνωστη, Αφροδίτη της Μήλου. Και αυτή είναι η ιστορία της. Η Αφροδίτη της Μήλου, είναι ένα πιο διάσημα και πολυθρύλητα αγάλματα της αρχαιοελληνικής τέχνης. Ανακαλύφθηκε το 1820 στην τουρκοκρατούμενη Μήλο και από το […]

8 Απριλίου 2019

του/της Newsroom

Σαν σήμερα, το 1820, ο αγρότης Γιώργος Κεντρωτάς, σκάβοντας στο κτήμα του στη Μήλο, ανακαλύπτει ένα γυναικείο άγαλμα. Πρόκειται φυσικά, για την πασίγνωστη, Αφροδίτη της Μήλου. Και αυτή είναι η ιστορία της.

Η Αφροδίτη της Μήλου, είναι ένα πιο διάσημα και πολυθρύλητα αγάλματα της αρχαιοελληνικής τέχνης. Ανακαλύφθηκε το 1820 στην τουρκοκρατούμενη Μήλο και από το 1821 κοσμεί το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

Δημιουργία της ύστερης ελληνιστικής περιόδου (τέλη του 2ου π.Χ αιώνα), το ύψους 2.02μ και βάρους 900 κιλών μαρμάρινο άγαλμα, εικονίζει την θεά της ομορφιάς και του έρωτα, ημίγυμνη να φοράει μόνο το ιμάτιο δεμένο γύρω από τους γοφούς της. Τα δύο χέρια που λείπουν, πρέπει να καταστράφηκαν είτε κατά την ανασκαφή είτε κατά την μεταφορά.

Αρχικά πιστευόταν ότι η Αφροδίτη της Μήλου ήταν έργο του Πραξιτέλη ή του Σκόπα, σήμερα πλέον είναι εδραία η πεποίθηση στους ειδικούς, ότι είναι έργο του γλύπτη Αλέξανδρου από την Αντιόχεια.

Η ανακάλυψη και η φυγάδευση στη Γαλλία

Το εν λόγω άγαλμα αποτέλεσε πράγματι το μήλον της έριδος, αφού είχε μια περιπετειώδη διαδρομή μέχρι να φτάσει στο Μουσείο του Λούβρου. Ανακαλύπτεται στις 8 Απριλίου 1820, όταν η σκαπάνη του χωρικού Γεωργίου Κεντρωτά, που καλλιεργούσε το χωράφι του,προσκρούει σε ένα λίθινο υπόγειο θόλο, κάτω από τον οποίο ήταν τοποθετημένο το άγαλμα. Ο Κεντρωτάς, αφού πρώτα συνέρχεται από την έκπληξη, παραλαμβάνει το πολύτιμο εύρημα και το κρύβει με πάσα μυστικότητα στην οικία του.

Όμως το μυστικό γρήγορα αποκαλύπτεται και φτάνει στα αυτιά τόσο του προξενικού πράκτορα της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη όσο και των προκρίτων της Αθήνας. Ο πρώτος ενημερώνει τον ελληνομαθή και αρχαιόφιλο σημαιοφόρο Ντ’ Ουρβίλ, μέλος του πληρώματος γαλλικού πολεμικού πλοίου που ναυλοχούσε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ντ’ Ουρβίλ αμέσως σπεύδει στην Μήλο και επισκέπτεται την οικία του Κεντρωτά. Τόσος είναι ο θαυμασμός του για το άγαλμα, ώστε επιστρέφει αμέσως στην Κωνσταντινούπολη και ενημερώνει τον Γάλλο πρεσβευτή για την αξία του. Αυτός διατάσσει το πολεμικό πλοίο να κατευθυνθεί στην Μήλο και να το παραλάβει πάση θυσία.

Εν τω μεταξύ, οι πρόκριτοι της Αθήνας αποστέλλουν με τουρκικό πλοίο τον ιερέα Βέργη στο νησί με εντολή να μεταφέρει το πολύτιμο εύρημα στην Αθήνα. Ο Βέργης καταφθάνει στην Μήλο και πείθει τους ντόπιους και τις τουρκικές αρχές να τού παραδώσουν το άγαλμα. Το συσκευάζει σε ξύλινο κιβώτιο και είναι έτοιμος να το φορτώσει το πλοίο, όταν για κακή του τύχη φθάνουν οι Γάλλοι.

Με την απειλή των όπλων, οι Γάλλοι ναύτες αποσπούν το πολύτιμο φορτίο από τα χέρια Ελλήνων και Τούρκων και το μεταφέρουν στο πολεμικό πλοίο, το οποίο κατευθύνεται αμέσως στην Γαλλία.

Από το 1821 και μέχρι και σήμερα, η Αφροδίτη της Μήλου εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου και αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού για εκατομμύρια επισκέπτες, που συρρέουν κάθε χρόνο στο πιο διάσημο μουσείο του κόσμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024