, ,

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες πέρα από τον “Καλλικράτη” και τον “Κλεισθένη”

Το βιβλίο ΤΟΜΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ του Νομικού και πρώην Δημάρχου Αυλώνος Ευβοίας, Δημήτρη Κατσούλη, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο Λιβαδειάς σε μια προσπάθεια προσέγγισης του θεσμού και των μεταρρυθμίσεων που έχει υποστεί, από τις μαρτυρίες πετυχημένων αυτοδιοικητικών της Βοιωτίας. Τη συζήτηση άνοιξε η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου, ως κυρία και οικοδέσποινα της […]

11 Απριλίου 2019

του/της Newsroom

Το βιβλίο ΤΟΜΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ του Νομικού και πρώην Δημάρχου Αυλώνος Ευβοίας, Δημήτρη Κατσούλη, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο Λιβαδειάς σε μια προσπάθεια προσέγγισης του θεσμού και των μεταρρυθμίσεων που έχει υποστεί, από τις μαρτυρίες πετυχημένων αυτοδιοικητικών της Βοιωτίας.

Τη συζήτηση άνοιξε η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου, ως κυρία και οικοδέσποινα της εκδήλωσης και ακολούθησαν ο πρώην Νομάρχης Βοιωτίας και Περιφερειάρχης Στερεάς Κλέαρχος Περγαντάς, οπως επίσης και ο πρώην Δήμαρχος Λεβαδέων Αριστείδης Ρούσσαρης.

Όπως εξήγησε και στην παρουσίαση του βιβλίου του ο κ.Κατσούλης πέρα από την κριτική αποτίμηση των μεταρρυθμίσεων που έγιναν στην Αυτοδιοίκηση, με πιο πρόσφατη την Απλή Αναλογική του Κλεισθένη 1, “το βιβλίο εστιάζει στην πρόταση θεσμικών αλλαγών που οδηγούν στην πολυεπίπεδη δημοκρατική διακυβέρνηση με ισχυρή αποκέντρωση προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες”.

Ακούστε ολόκληρη την εισήγηση του πρώην αυτοδιοικητικού και συγγραφέα

Πρόκειται για ένα πολύτιμο οδηγό όπως σημείωσαν οι παρευρισκόμενοι για τον Νομικό, τον Πολιτικό (Αιρετό) της αυτοδιοίκησης, για το στέλεχος του Δήμου ή της Περιφέρειας, τον επιστήμονα, τον φοιτητή, για τον καθένα που ενδιαφέρεται να γνωρίσει, να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει στην αυτοδιοίκηση.

Η υποψήφια Περιφερειάρχς Στερεάς Κατερίνα Μπατζελή (στο κέντρο)
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Παπανδρέου

 

Τη συζήτηση συντόνισε ο οικονομολόγος και αυτοδιοικητικός από τα χρόνια του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ και του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ακόμα, Λουκάς Καράντζαλης, ο οποίος και εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση μετά το πέρας τς εκδήλωσης.

Σε μια καταπληκτική βραδυά συζήτησης και προβληματισμού , χθες Τρίτη 9 Απριλίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Κρύας στη Λιβαδειά, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου ΤΟΜΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ του έγκριτου νομικού και αυτοδιοικητικού Δημήτρη Κατσούλη, αποδείχτηκε ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ των αυτοδιοικητικών αιρετών, ανεξάρτητα από τις πολιτικές αφετηρίες του καθενός.

Η Δήμαρχος Λιβαδειάς Γιώτα Πούλου, ο Κλέαρχος Περγαντάς πρώην Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ο Αρης Ρούσαρης πρώην Δήμαρχος Λιβαδειάς και ο συγγραφέας Δημήτρης Κατσούλης, ανέδειξαν τα προβλήματα της πρώτης εφαρμογής της απλής αναλογικής στην εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, αλλά και τις δυνατότητες συνεργασίας που θα επιφέρει.

Η λειτουργία της αυτοδιοίκησης αλλάζει σε μεγάλο βαθμό . Από τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη με την μεγάλη πλειοψηφία στο Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου απεφάσιζε και υλοποιούσε μόνος του τα έργα και τις πολιτικές που ήθελε, το σύστημα ήταν Δημαρχοκεντρικό, περνάμε σε μια νέα εποχή όπου ο Δήμαρχος θα πρέπει να είναι σε συνεχή διαβούλευση και να χτίζει συνεργασίες με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις.

Ολοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι σε θεωρητικό επίπεδο η απλή αναλογική είναι μια πραγματική τομή δημοκρατίας στην αυτοδιοίκηση, όμως ο ανθρώπινος παράγοντας είναι εκείνος που θα διαμορφώσει το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα στην πρακτική εφαρμογή της. Το μεγάλο στοίχημα είναι η αποτελεσματική διοίκηση των Δήμων και των Περιφερειών, διότι δεν θα υπάρχουν εξ αρχής πλειοψηφίες υπέρ του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη, αλλά πρέπει να δημιουργηθούν στην συνέχεια και να διατηρούνται καθ΄όλην την διάρκεια της τετραετίας.

Επιβάλλονται συνεργασίες μεταξύ δύο ή τριών πολλές φορές παρατάξεων, οι οποίες πρέπει για να έχουν διάρκεια και βάθος, θα πρέπει να στηρίζονται σε προγραμματικές συνεργασίες και την διαμόρφωση κοινών προγραμμάτων, όπως γίνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Ο ανθρώπινος παράγοντας, οι άνθρωποι που θα εκλεγούν να υπηρετήσουν την αυτοδιοίκηση την επόμενη περίοδο, πρέπει να έχουν μεγάλη εμπειρία στα αυτοδιοικητικά πράγματα και εξειδικευμένη γνώση στην διοίκηση μεγάλων οργανισμών, στην διαχείριση έργων και μεγάλων κοινωνικών δράσεων και των τεκταινόμενων στο ευρύτερο εθνικό και ευρωπαϊκό περιβάλλον. Δεν επαρκεί πλέον η γενική γνώση και εμπειρία.

Τέλος, κοινή θέση όλων είναι ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες πρέπει να διοικηθούν αποτελεσματικά, διότι είναι φορείς του πολιτικοδιοικητικού συστήματος της χώρας, που ασκούν αρμοδιότητες με μεγάλη επίδραση στην ζωή των πολιτών και την ανάπτυξη των πόλεων και των ευρύτερων περιοχών . Με αυτή την οπτική στο μυαλό και των πολιτών που θα κληθούν να επιλέξουν τους αντιπροσώπους τους, αλλά και των αιρετών που θα εκλεγούν, να έχουμε νέες αντιλήψεις και νέες νοοτροπίες , συναίνεσης και συνεργασίας, για το καλό του τοπικού δημόσιου συμφέροντος.

Ηταν μεγάλη τιμή για μένα, να έχω τον συντονισμό και την οργάνωση της συζήτησης, σε ένα τόσο μεγάλο θέμα και ευχαριστώ τους ομιλητές και τον συγγραφέα που με εμπιστεύθηκαν.

*ο Λουκάς Καράντζαλης είναι Οικονομολόγος Msc Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, με εξειδίκευση σε θέματα Τοπικής Ανάπτυξης, Αυτοδιοίκησης και Επιχειρηματικότητας, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λεβαδέων με την Δήμαρχο Γιώτα Πούλου, Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας 2011-2014, Νομαρχιακός Σύμβουλος Βοιωτίας 2007-2010 και Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κορωνείας 1999-2006.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ