,

Παρατάσεις για Φθιώτιδα και Ευρυτανία, ανακοίνωσε το Κτηματολόγιο

Νέο κύκλο παρατάσεων, ο οποίος αφορά τη συλλογή δηλώσεων στις περιοχές Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Ηλεία, Λασίθι, Πιερία, Κορινθία, Αργολίδα και Αρκαδία, διάρκειας 45 ημερών, ανακοίνωσε το Κτηματολόγιο. Όπως ανακοίνωσε ο φορέας, πέρα από την Ηλεία, για την οποία νέα καταληκτική ημερομηνία ορίστηκε η 12η Ιουνίου, στις υπόλοιπες 7 περιοχές η προθεσμία ισχύει μέχρι τις 18 Ιουνίου. […]

25 Απριλίου 2019

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Νέο κύκλο παρατάσεων, ο οποίος αφορά τη συλλογή δηλώσεων στις περιοχές Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Ηλεία, Λασίθι, Πιερία, Κορινθία, Αργολίδα και Αρκαδία, διάρκειας 45 ημερών, ανακοίνωσε το Κτηματολόγιο.

Όπως ανακοίνωσε ο φορέας, πέρα από την Ηλεία, για την οποία νέα καταληκτική ημερομηνία ορίστηκε η 12η Ιουνίου, στις υπόλοιπες 7 περιοχές η προθεσμία ισχύει μέχρι τις 18 Ιουνίου.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται είτε να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό τους, είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Παράλληλα, όσοι μένουν στην Αττική και έχουν ακίνητα στις συγκεκριμένες περιοχές μπορούν να εξυπηρετηθούν και από το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεΐκου 137), καθημερινά 8:00 με 16:00 και κάθε Τετάρτη 8:00 με 20:00. Αντίστοιχα, όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου θα εξυπηρετούνται στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 24 στην Αθήνα.

Το Κτηματολόγιο προτρέπει τους δικαιούχους να προσέλθουν το αργότερο έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας για να υποβάλουν τη δήλωσή τους, διαφορετικά θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, καθώς σε αντίθετη περίπτωση επέρχονται οι κατά το νόμο κυρώσεις, οι οποίες προβλέπουν ότι τα «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα» περιέρχονται στο Δημόσιο. Στην περίπτωση αυτή, οι ιδιοκτήτες έχουν το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής, αλλά µόνο για να διεκδικήσουν αποζημίωση και όχι για την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου.

Ωστόσο, για την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος η προθεσμία υποβολής είναι έως 10 Μαρτίου 2020. Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να υποβάλλονται και εκπρόθεσμες δηλώσεις.

Σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό πως η Ανάρτηση αποτελεί την «τελευταία» ευκαιρία και οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν την καταγραφή των ιδιοκτησιών τους και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα. Η συγκεκριμένη διαδικασία διασφαλίζει ότι η κτηματογράφηση θα ολοκληρωθεί σωστά και δεν θα υπάρχουν προβλήματα μετέπειτα τα οποία ενδεχομένως να προκαλέσουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον, και γι’ αυτό η συμμετοχή όλων κρίνεται απαραίτητη.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση της Ανάρτησης, που περιλαμβάνει την υποβολή και εξέταση αιτήσεων διόρθωσης – ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, παράγονται τα τελικά κτηματολογικά στοιχεία, οι Αρχικές Εγγραφές του Κτηματολογίου και ξεκινά να λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο, στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.

Ηλεκτρονική Ανάρτηση

Κατά τη διαδικασία της Ανάρτησης κάθε δικαιούχος θα μπορεί να δει τα στοιχεία που τον αφορούν και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr στο portal e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες.

Ειδικότερα, κάθε πολίτης μπορεί να δει τα στοιχεία της Ανάρτησης, είτε με τη χρήση των κωδικών ασφαλείας που χρησιμοποιεί στις εφαρμογές Τaxisnet είτε αφού δημιουργήσει (αν δεν έχει ήδη) τον προσωπικό του κωδικό Κτηματολογίου και εισαγάγει, επιπλέον, τα «τρία κλειδιά» που βρίσκονται στο αποδεικτικό της δήλωσής του. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσει τους κωδικούς Τaxisnet, θα δει όλα τα ακίνητα των περιοχών που βρίσκονται σε ανάρτηση και έχουν συνδεθεί με τον ΑΦΜ του.

Ηλεκτρονικά υποστηρίζεται και η υποβολή αίτησης διόρθωσης προσωπικών στοιχείων μέσω της ειδικής εφαρμογής «Ανάρτηση», στην ενότητα «Κτηματογράφηση» των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Απαραίτητα στοιχεία για την πρόσβαση στην υπηρεσία αυτή είναι τρία «κλειδιά»: Αριθμός Πρωτοκόλλου Δήλωσης, Κωδικός Προσώπου και Κωδικός Ιδιοκτησίας, τα οποία αναγράφονται πάνω στο Αποδεικτικό Υποβολής Δήλωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024