, ,

Εορτασμός του πολιούχου της Θήβας

  Ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας  κ.κ. Γεώργιου και ο Δήμαρχος Θηβαίων ,Σπυρίδων Νικολάου ,έχουν την χαρά και την τιμή να σας προσκαλέσουν στην εκδήλωση της πόλης των Θηβών για τον εορτασμό του Πολιούχου της πόλης Αγίου Ιωάννη του Καλοκτένη.   Την Δευτέρα 6 Μαΐου στις 19:30 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας  […]

23 Απριλίου 2019

του/της Newsroom

 

Ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας  κ.κ. Γεώργιου

και

ο Δήμαρχος Θηβαίων ,Σπυρίδων Νικολάου

,έχουν την χαρά και την τιμή να σας προσκαλέσουν στην εκδήλωση της πόλης των Θηβών για τον εορτασμό του Πολιούχου της πόλης Αγίου Ιωάννη του Καλοκτένη.

 

Την Δευτέρα 6 Μαΐου στις 19:30 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας  κ.κ. Γεώργιου

Την Τρίτη 7 Μαΐου το πρωί στις 7:00 Ακολουθία όρθου

στις 8:30 Πανηγυρική θεία Λειτουργία

και    στις 10:30 Λιτάνευσης εικόνας του Αγίου

 

ΑΠΟΛΥΤΊΚΙΟ ΤΟΥ

ΑΓΊΟΥ ΙΩΆΝΝΟΥ ΚΑΛΟΚΤΕΝΟΥΣ

«’Εκ μέσης τόν Κύριον έπιποθήσας ψυχής

Τα ρέοντα έφυγες και έπιπόνω ζωής τήν σάρκα

έξέτηξας, έσπευσας Ίεράρχα,Βοιωτών Ιωάννη,

φίλος Χριστού γενέσθαι διά οίκτον πενήντων, δι’

ό και νέος ‘Ελεήμων εκλήθης μακάριε.»

 

 

 

 

Ο Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης είναι Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Έζησε κατά τον 12ου αιώνα και καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη.

Γεννήθηκε από εύπορους γονείς, τον Κωνσταντίνο Καλοκτένη και τη Μαρία. Έγινε μοναχός σε κάποια μονή της Κωνσταντινουπόλεως και λόγω της αρετής και των ικανοτήτων του εξελέγη Μητροπολίτης Θηβών και Έξαρχος πάσης Βοιωτίας. Διοίκησε την Εκκλησία των Θηβών από το 1166 έως το 1182.Έλαβε μέρος στις Συνόδους του 1166 και 1170 στη Κωνσταντινούπολη επί αυτοκράτορος Μανουήλ του Κομνηνού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

20 Μαΐου 2024