Μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό της χώρας αλλά και σεβασμού στη γείτονα Τουρκία, έστειλε από την ‘Αμφισσα όπου βρέθηκε για τις επετειακές εκδηλώσεις της Απελευθέρωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος .
Ο κ.Παυλόπουλος αναφερόμενος στην εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία των προσεχών Ευρωεκλογών, είπε ότι η αγαστή συνεργασία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαραίτητη προκειμένου να καταπολεμηθούν φοβικά σύνδρομα και συμπεριφορές που αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού, ενίοτε και του ναζισμού που δεν ταιριάζουν σε Λαούς της Ευρώπης.
“Εμείς οι Έλληνες, ενωμένοι” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Παυλόπουλος “υπό όρους αρραγούς εθνικής συνευθύνης θα υπερασπιστούμε αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι, την πατρίδα μας, το μέλλον του λαού μας και του Έθνους μας. Και κυρίως δε, τα εθνικά μας Δίκαια”.
Σαφές ήταν το μήνυμα του πρόεδρου και προς τη γείτονα, στην οποία υπενθύμισε ότι το παρελθόν είναι εδώ όχι για να μας διχάζει αλλά για να μας διδάσκει. Για να υπάρχουν σχέσεις φιλίας και ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται απολύτως και ανυπερθέτως το σύνολο του Διεθνούς κι Ευρωπαϊκού Δικαίου, δήλωσε.
Μετά την καθιερωμένη παρέλαση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε την οικία Πανουργιά όπου εγκαινίασε το Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης της πόλης. Αναφερόμενος στην ιστορική πόλη της ‘Αμφισσας, υπενθύμισε την σπουδαία προσφορά των κατοίκων της πρώτα στην Εθνική Παλιγγενεσία, τον Μεγάλο Αγώνα του Έθνους μας για Ελευθερία, και ακολούθως στην περαιτέρω ανάπτυξη και προκοπή της Πατρίδας μας και σημείωσε ότι η κατάληψη της ‘Αμφισσας από τους Έλληνες καθόρισε την εξέλιξη της Επανάστασης στην Ρούμελη, καθώς, ο ενθουσιασμός που προκάλεσε η σχετική είδηση στους υπόλοιπους αγωνιστές είχε πολλαπλασιαστικώς θετικά αποτελέσματα.
Το εμβληματικό Κάστρο των Σαλώνων κατέστη ένα από τα πρώτα σύμβολα Ελευθερίας των Ελλήνων στον Αγώνα τους κατά του τουρκικού ζυγού» παρατήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας επίσης, ότι μορφές όπως του Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα, του Ανδρούτσου, του Γκούρα, του Διάκου, του Δυοβουνιώτη, του Μακρυγιάννη και, κατ’ εξοχήν, του Πανουργιά μαρτυρούν την ποιότητα των Ανδρών που γεννά τούτη η Γη.
Υπενθυμίζοντας την δράση του Πανουργιά σε δύσκολες στιγμές του Αγώνα, υπογράμμισε ότι «μας δίδαξε την ανάγκη για ομόνοια και δημιουργική συμπόρευση. «Θαρραλέος πολεμιστής, με άδολη ψυχή αλλά και στρατηγικό μυαλό, όπως αποδεικνύεται από το σχέδιο καύσης των σιτηρών που κατάστρωσε για να τα «στερήσει» από τον Δράμαλη και τον στρατό του, ο Πανουργιάς ήταν αφιερωμένος, ψυχή τε και σώματι, μόνον στο ιδανικό του Απελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων. Κρατήθηκε μακριά από τον εμφύλιο σπαραγμό του 1825 και προσπάθησε -ανεπιτυχώς δυστυχώς- να σώσει τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Ας μη λησμονούμε, λοιπόν, ποτέ το εμβληματικό παράδειγμα σεμνότητας, αυτοθυσίας και έμπρακτης αφοσίωσης στο αγαθό της ομόνοιας που ενσαρκώνει ο Πανουργιάς» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΑΓΙΑΝΝΗΣ