Ο Επιτάφιος θρήνος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου (φωτογραφίες)

Πλήθους πιστών τελέστηκε η Ακολουθία του Επιταφίου θρήνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στη Βοιωτική πρωτεύουσα. Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών & Λεβαδείας κ.Γεώργιος, ο οποίος και συνόδευσε τον Επιτάφιο κατά την περιφορά του στην πόλη της Λιβαδειάς, ώστε, να δεχθούν οι πιστοί το Άγιο Σώμα του Χριστού μετά την αποκαθήλωσή […]

27 Απριλίου 2019

του/της Newsroom

Πλήθους πιστών τελέστηκε η Ακολουθία του Επιταφίου θρήνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στη Βοιωτική πρωτεύουσα. Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών & Λεβαδείας κ.Γεώργιος, ο οποίος και συνόδευσε τον Επιτάφιο κατά την περιφορά του στην πόλη της Λιβαδειάς, ώστε, να δεχθούν οι πιστοί το Άγιο Σώμα του Χριστού μετά την αποκαθήλωσή Του από το Σταυρό του μαρτυρίου.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής έγινε ο στολισμός του Επιταφίου και στις 7 Ενορίες της Λιβαδειάς, Άγιος Βλάσιος, Αγία Παρασκευή, Άγιος Γεώργιος, Ευαγγελίστρια, Άγιος Ρηγίνος, Άγιος Παντελεήμονας, Άγιος Νικόλαος και φυσικά στη Μητρόπολη.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και Ευχές. Στη συνέχεια ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου.

Ακολούθως, τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο ένα ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός. Το ύφασμα αυτό λέγεται Επιτάφιος.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ψάλλεται ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και η υμνολογία είναι σχετική με την ταφή του Κυρίου από τους Ιωσήφ και Νικόδημο και την κάθοδο της ψυχής Του στα σκοτεινά βασίλεια του Άδη. Σχετικά τα τροπάρια: «Ο ευσχήμων Ιωσήφ…», και «Ότε κατήλθες προς τον θάνατον…».

Όταν ο Κύριος απέθανε, το σώμα Του μπήκε στον τάφο, η δε ψυχή του ενωμένη με την Θεότητά του κατήλθε στον Άδη και αφού τον νίκησε απελευθέρωσε τις ψυχές. Και την τρίτη ημέρα ενώθηκε και πάλι η Ψυχή με το Σώμα και το Σώμα Ανέστη εκ Νεκρών. Έτσι νικήθηκε ο Άδης και ο θάνατος.

Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας ψάλλονται σε τρεις στάσεις (μέρη) τα λεγόμενα Εγκώμια, μικρά τροπάρια πολύ αγαπητά στο λαό, αγνώστου ποιητή. Τα πιο γνωστά είναι: «Η ζωή εν τάφω…», «Άξιον εστί μεγαλύνειν…», «Αι γενεαί πάσαι…» και «Ω γλυκύ μου Έαρ…».

Στη συνέχεια γίνεται η Περιφορά του Επιταφίου, εκτός του ναού και στα όρια της Ενορίας.

Ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ από την ακολουθία στην Ιερά Μητρόπολη Λιβαδειάς και την περιφορά του Επιταφίου στην πόλη.

Μετά την επάνοδο του Επιταφίου στην εκκλησία διαβάζεται περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (κζ’ 62-66): Αρχιερείς και Φαρισαίοι πηγαίνουν στον Πόντιο Πιλάτο και του ζητούν να σφραγίσουν τον τάφο, επειδή θυμούνται ότι ο Κύριος σε μία αποστροφή των λόγων του είχε πει ότι σε τρεις μέρες θα αναστηθεί. Ο Πιλάτος τους δίνει την άδεια.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024