Ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό πρόγραμμα που στοχεύει στην υποστήριξη της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των νέων σε όλη την αλυσίδα αξίας του αγροδιατροφικού κλάδου, άρχισε να «τρέχει» στην καρδιά της Κωπαΐδας.
O «Πειραματικός Αγρός» που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος το 2018, βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημιακού Αγροκτήματος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Κωπαΐδα, κοντά στην πόλη της Αλιάρτου. Εκεί, συνολικά, 150 νέοι που προέρχονται από αστικά και περιαστικά περιβάλλοντα θα εκπαιδευτούν από το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» σε τομείς κλειδιά για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.
Σε λίγες μέρες ξεκινούν τα προγράμματα κατάρτισης στην Κωπαΐδας, όπου 150 νέοι θα εκπαιδευτούν στους τομείς της μελισσοκομίας, των ψυχανθών και των αρωματικών φυτών μέσω εντατικών ταχύρυθμων προγραμμάτων. Επίσης, θα υλοποιηθεί ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα διάρκειας 100 ωρών για τη μελισσοκομία για 30 επιπλέον νέους 18-40 χρόνων.

«Και αυτά φυσικά είναι μόνο η αρχή» διευκρινίζει στο STERANEWS η Διευθύνουσα Σύμβουλος του προγράμματος Έφη Λαζαρίδου. «Θα ακολουθήσουν κι άλλες δραστηριότητες. Σήμερα πρόκειται για μια δράση ενημέρωσης και πληροφόρησης αναφορικά με κάποιες ασθένειες της ελιάς, το γλοιοσπόριο και το δάκο, με την υποστήριξη του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας» εξήγησε.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάζεται και υλοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την επιστημονική καθοδήγηση πλειάδας έμπειρων καθηγητών του Πανεπιστημίου, επικεφαλής των οποίων είναι ο κ. Ε. Παπλωματάς Καθηγητής στο Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Ο καθηγητής, μιλώντας στο STERANEWS, ανέπτυξε τη στόχευση της πρωτοβουλίας, γενικότερα για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αλλά και για το θέμα της ημερίδας που αφορούσε στην ποιότητα του ελαιολάδου και ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν, περιγράφοντας την αιτιολογία αλλά και τους υπεύθυνους της καταστροφής της ελαιοπαραγωγής το 2018.
«Σκοπός μας είναι να γίνει η απαρχή μιας πρωτοβουλίας με μεγάλη συνέχεια» σχολίασε ο κ.Παπλωματάς «αποδεικνύοντας ότι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο είναι εδώ. Είναι και δική μου, προσωπική, η χαρά να συμμετέχω σε αυτές τις ημερίδες και να βρίσκομαι μπροστά στον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής.
Η σημερινή ημερίδα ασχολείται με ένα «καυτό» θέμα για τους ελαιοπαραγωγούς και μία ασθένεια που γνωρίζαμε από παλιά αλλά εμφανίστηκε με νέα μορφή. Η ασθένεια του γλοιοσπόριου κατά τα τρία τελευταία χρόνια, και κυρίως το 2018, κατέστρεψε ουσιαστικά ολοκληρωτικά την ελληνική παραγωγή διότι δεν επηρεάζει μόνο την ποσότητα της παραγωγής αλλά κυρίως την ποιότητα του ελαιολάδου.
Εκείνο το οποίο διερευνούμε και στο Πανεπιστήμιο, είναι η συσχέτιση που μπορεί να έχει αυτό το μικρόβιο, με τον πολύ γνωστό εχθρό της ελιάς, το δάκο. Διερευνούμε όλες τις παραμέτρους που συνέβαλλαν στην καταστροφή της περσινής ελαιοπαραγωγής».
Ποιος φταίει για την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής το 2018;
Σε ερώτησή μας για την περιοχή της Στερεάς, αν έχουν δίκιο όσοι ενοχοποιούν τα άτονα αντανακλαστικά της Περιφέρειας για τους αεροψεκασμούς που καθυστέρησαν, καθιστώντας αδύνατο τον περιορισμό του φαινομένου, ο καθηγητής κατ’αρχήν δήλωσε γνώστης των αποδιδόμενων ευθυνών, «Το γνωρίζω αλλά αυτό το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Στερεάς, Αφορά ολόκληρη την Ελλάδα. Θα παραδεχτώ ότι πολλές φορές, λόγω των συνθηκών και της ίδιας της φύσης, βρισκόμαστε πίσω από τα γεγονότα. Το 2018 είχαμε πρωίμηση της παραγωγής, κατά ένα μήνα. Εκεί λοιπόν που έπρεπε να κάνουμε τη δακοκτονία ένα μήνα μετά, οι συνθήκες μας πρόλαβαν. Ήμασταν τελείως απροετοίμαστοι να κάνουμε κάτι τέτοιο ένα μήνα πριν από το σύνηθες. Γι αυτό κι ενοχοποιούμε, σε μεγάλο βαθμό, την κλιματική αλλαγή ή αν θέλετε τις κλιματικές ακρότητες».
«Μαθαίνουμε λοιπόν από τα ίδια τα στοιχεία της φύσης και τις αλλαγές για να μπορέσουμε να ετοιμαστούμε» παραδέχτηκε ο κ.Παπλωματάς εξηγώντας ότι αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος των ημερίδων, για την ενημέρωση των παραγωγών, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι «και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι φέτος θα είμαστε τρεις μήνες πριν έτοιμοι, απ’ότι συνήθως. Δύσκολο να το πιστέψω κι εγώ ο ίδιος προσωπικά αλλά θα είναι σημαντικό να γίνει. Ένας από τους παράγοντες καταστροφής της περσινής παραγωγής ήταν η πρωίμηση, ήταν απρόβλεπτος παράγοντας, γι αυτό κι ετοιμαζόμαστε να τον αντιμετωπίσουμε αν πιθανώς εμφανιστεί και φέτος».
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΒΙΝΤΕΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Μελισσοκομία – Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά
Στο εκπαιδευτικό αντικείμενο της Μελισσοκομίας, υπεύθυνος είναι ο Καθηγητής του Εργαστηρίου Σηροτροφίας & Μελισσοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γ.Π.Α., κ. Π. Χαριζάνης. Θα εκπαιδευτούν 2 ομάδες των 25 ατόμων η κάθε μία (1 ομάδα στα τέλη Μαΐου και 1 ομάδα στις αρχές Ιουνίου). Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί 3 ημέρες για κάθε ομάδα, κατά την διάρκεια των οποίων 4 ώρες είναι θεωρία και 16 ώρες πρακτική άσκηση σε κυψέλες, στον αγρό και σε διάφορες τεχνικές.
Στο εκπαιδευτικό αντικείμενο των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, θα εκπαιδευτούν 2 ομάδες των 25 ατόμων η κάθε μία (1 ομάδα στα τέλη Μαρτίου και 1 ομάδα στα μέσα Μαΐου). Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί 3 ημέρες για κάθε ομάδα, κατά την διάρκεια των οποίων 4 ώρες είναι θεωρία και 16 ώρες πρακτική άσκηση στον αγρό και στο θερμοκήπιο του Πειραματικού Αγρού.
Όπως προβλέπεται, στο τέλος του προγράμματος δίνεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.
Το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» , υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, την καθοδήγηση του Κρατικού Πανεπιστημίου Νιού Τζέρσεϋ, Rutgers, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.