Συζήτηση από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης στο Αμφιθέατρο της Π.Ε. Ευβοίας

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Απριλίου η συζήτηση που διοργανώθηκε από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης στο Αμφιθέατρο Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας με θέμα «Πολιτική Εθνική Ασφάλειας και Πολιτιστική διπλωματία». Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς, Πρέσβης ε.τ, συγγραφέας και Υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Γιάννης Ν. Μανώλης, Δρ Ευρωπαϊκής Πολιτικής Περιβάλλοντος. Τον […]

5 Απριλίου 2019

του/της Newsroom

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Απριλίου η συζήτηση που διοργανώθηκε από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης στο Αμφιθέατρο Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας με θέμα «Πολιτική Εθνική Ασφάλειας και Πολιτιστική διπλωματία».

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς, Πρέσβης ε.τ, συγγραφέας και Υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Γιάννης Ν. Μανώλης, Δρ Ευρωπαϊκής Πολιτικής Περιβάλλοντος. Τον συντονισμό έκανε ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, Αντιστράτηγος ε.α., Επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Liberal.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, πραγματοποιώντας εισαγωγική ομιλία και σύντομη παρουσίαση των ομιλητών, ενώ υπενθύμισε την παρουσία του κ. Μαλλιά στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Ευχαριστώντας, στην αρχή της ομιλίας του, τον Ανδρέα Σιδέρη και τον οίκο Σιδέρη, ο Αλέξανδρος Μαλλιάς, επέλεξε να αποκλίνει από το θέμα της συζήτησης και να εστιάσει την ομιλία του σε ένα επίκαιρο πολιτικό ζήτημα, αυτό της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου βιβλίου του από τις εκδόσεις Σιδέρη με τίτλο “ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Αυτοψία της Δύσκολης Συμφωνίας των Πρεσπών”, κ. Μαλλιάς έκανε αναδρομή σε ιστορικά σημεία του αποκαλούμενου “μακεδονικού ζητήματος”. Εκφράζοντας την ανησυχία του για την κυρωμένη συμφωνία, ο κ. Μαλλιάς ανέφερε ότι “έχει έντονο ιδεολογικό χρώμα, όχι μόνο στη γειτονική μας χώρα-και επιλέγω να είμαι προσεκτικός στα λόγια μου”. Στο τέλος της ομιλίας του, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, επισήμανε πως η ψηφοφορία αποτελεί “υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων μέσα από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Ο Γιάννης Μανώλης με τη σειρά του, εστίασε την εισήγησή του σε ζητήματα πολιτιστικής διπλωματίας και εξωτερικής πολιτιστικής πολιτικής, τονίζοντας την ανάγκη αξιοποίησης του πολιτισμού μας για την ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή. “Δεν έχει κανένα νόημα να αποδείξουμε στους άλλους, ότι είμαστε οι συνεχιστές ενός πολιτισμού μεγάλου. Δεν χρειάζεται να ξαναχτίσουμε Παρθενώνες, ούτε να δώσουμε μάχες για το παρελθόν. Πρέπει, όμως, να επικεντρωθούμε στο σήμερα και να δώσουμε εκείνες τις μάχες που θα μας εξασφαλίσουν καλύτερες μέρες, ευημερία, ανάπτυξη και ασφάλεια. Να χρησιμοποιήσουμε, δηλαδή, με έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο, το πολιτιστικό μας κεφάλαιο, ώστε να βελτιώσουμε την εικόνα της χώρας στη διεθνή κοινή γνώμη, να ενισχύσουμε τη θέση μας στο διεθνές σύστημα, να προσελκύσουμε περισσότερες και καλύτερες επενδύσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε, πως για να εξετάσουμε την προστιθέμενη αξία του πολιτισμού στην πολιτική, πρέπει, αρχικά, να υιοθετήσουμε τις έννοιες της εξωτερικής πολιτιστικής πολιτικής και της πολιτιστικής διπλωματίας.

Μετά το τέλος της συζήτησης, ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό και πραγματοποιήθηκε διάλογος με τους ομιλητές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

4 Νοεμβρίου 2024