Την Κυριακή η εκδήλωση μνήμης για το κάψιμο της Δαύλειας

Εκδήλωση μνήμης για το κάψιμο της Δαύλειας από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής το Μάιο του 1943, διοργανώνουν την Κυριακή  5 Μαΐου η Τοπική Κοινότητα και ο δήμος Λεβαδέων. Ήταν 5 Μαΐου του 1943, το πατριωτικό και αντιστασιακό κίνημα έχουν φουντώσει για τα καλά προκαλώντας καίρια χτυπήματα και απώλειες στον εχθρό και η Δαύλεια όπως κάθε […]

2 Μαΐου 2019

του/της Newsroom

Εκδήλωση μνήμης για το κάψιμο της Δαύλειας από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής το Μάιο του 1943, διοργανώνουν την Κυριακή  5 Μαΐου η Τοπική Κοινότητα και ο δήμος Λεβαδέων.
Ήταν 5 Μαΐου του 1943, το πατριωτικό και αντιστασιακό κίνημα έχουν φουντώσει για τα καλά προκαλώντας καίρια χτυπήματα και απώλειες στον εχθρό και η Δαύλεια όπως κάθε φορά που χρειάστηκε συμμετέχει στον αγώνα ενεργά.
Οι προληπτικές συλλήψεις 60 νεαρών Δαυλειωτών δεν πτοούν το χωριό που συμπαρίσταται με κάθε μέσο. Οι κατακτητές αποφάσισαν να αντιδράσουν.
Έτσι τα ξημερώματα της Τετάρτης 5 Μαΐου περικυκλώνουν το χωριό, σκοτώνουν δύο και προχωρούν σε λεηλασίες και σε κάψιμο περίπου 500 σπιτικών.
Η Δαύλεια παραδόθηκε στις φλόγες οι Δαυλειώτες όμως συνέχισαν να αγωνίζονται με περισσότερο πείσμα μέχρι την οριστική απελευθέρωση.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024