Νέες δημιουργικές εκπλήξεις από τη Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς (φωτό & video)

«Μήνας φωτογραφίας» και ο μήνας Μάιος για τη Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς, που παρουσιάζει στα μέλη αλλά και τους φίλους της Λέσχης εξαιρετικά έργα καλλιτεχνών και ανέκδοτες θεματικές ενότητες που σχολιάζουν και αναλύουν κορυφαίοι επαγγελματίες της Έβδομης Τέχνης. Οι δημιουργικές εκπλήξεις ξεκίνησαν από το Σάββατο 4 Μαϊου στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων στο εισόγειο του Νερόμυλου, δίπλα στο […]

5 Μαΐου 2019

του/της Newsroom

«Μήνας φωτογραφίας» και ο μήνας Μάιος για τη Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς, που παρουσιάζει στα μέλη αλλά και τους φίλους της Λέσχης εξαιρετικά έργα καλλιτεχνών και ανέκδοτες θεματικές ενότητες που σχολιάζουν και αναλύουν κορυφαίοι επαγγελματίες της Έβδομης Τέχνης.

Οι δημιουργικές εκπλήξεις ξεκίνησαν από το Σάββατο 4 Μαϊου στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων στο εισόγειο του Νερόμυλου, δίπλα στο ποτάμι της Κρύας. Συγκεκριμένα, οι δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί είναι:

 

Σάββατο 4 έως Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Στο Νερόμυλο θα λειτουργεί  Έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο  «We Could be Heroes»  της Σοφίας Τολίκα. Η έκθεση αυτή βασίζεται πάνω στην τελευταία δουλειά της φωτογράφου και είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται ολοκληρωμένα.

Η Σοφία Τολίκα γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στην Θεσσαλονίκη και έκανε μεταπτυχιακά στο Παρίσι. Μετά το τέλος των σπουδών της, από το 2005 (και χάρη στον Μάνο Λυκάκη), ασχολείται με την φωτογραφία. Εκτός της φωτογραφίας ασχολείται επίσης και με την παραγωγή και επεξεργασία video, slideshows και συλλογή ήχων. Έχει σπουδάσει φωτογραφία στο Ι.Ι.Ε.Κ. E.S.P. με δάσκαλο τον Μανώλη Σκουφιά και έχει πάρει μέρος σε σεμινάρια των AndersPetersen, Στράτου Καλαφάτη και Εύας Βουτσάκη. Σπούδασε Αισθητική Εκπαίδευση στα πλαίσια των προγραμμάτων διά βίου μάθησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διαθέτει τα περισσότερα από τα έργα που παρουσίασε στο πλαίσιο της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη το 2015.

 

Σάββατο 4  Μαΐου 2019

Πραγματοποιήθηκε ομιλία του σκηνοθέτη Γιάννη Στρατουδάκη με θέμα: «Εισαγωγή στην Εμπειρία του Χρώματος».

Όπως περιγράφει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, «Η εμπειρία του χρώματος μοιάζει μ’ εκείνην του συναισθήματος ή της συγκίνησης. Και στις δύο περιπτώσεις τείνουμε να είμαστε παθητικοί δέκτες ερεθισμάτων. Η συγκίνηση μας ερεθίζει με τον ίδιο τρόπο που μας ερεθίζει και το χρώμα. Το σχήμα, εν αντιθέσει, φαίνεται να απαιτεί μια πιο ενεργή απόκριση. Ανιχνεύουμε το αντικείμενο, εγκαθιστούμε το δομικό του σκελετό, συσχετίζουμε τα μέρη προς το όλον. Παρομοίως ο νους κυριαρχεί επί των παρορμήσεων, εφαρμόζει αρχές, συντονίζει μια ποικιλία εμπειριών, και αποφασίζει επί μιας πορείας δράσεως.»

Ο Γιάννης Στρατουδάκης είναι σκηνοθέτης κινηματογράφου, φωτογράφος και μέλος της ομάδας των reviewers του LensCulture.

Σπουδές (ολοκληρωμένες και τρέχουσες):

New York College, Film Directing/Film Studies, 2018-

EAΠ, Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, 2014-

Michigan State University, Schools of Arts and Letters, Photography and Beyond (Specialization), 2015-2016

Wesleyan University, School of Film Studies, Film Studies (Specialization), 2012-2013

Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών Βόλου, Φωτογραφία, 1999-2002

Σταθερές συνεργασίες: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ακαδημία Κλινικών Σπουδών ΑΚΣΠΑ (Πρόγραμμα Σινεμά και Ψυχανάλυση), Lens Culture

Από το Σάββατο 11 Μαΐου έως την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, στον ίδιο χώρο που ευγενικά παραχωρεί στη Λέσχη ο Δήμος Λεβαδέων, θα πραγματοποιηθεί νέα Έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο “Οι άνθρωποι του Δεσποτικού” του Γιώργου Καβάλη και με συμμετοχή φωτογραφιών της Μαίρης Χατζάκη.

 

Όπως εξηγεί στο μικρόφωνο του STEREANEWS ο πρόεδρος της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς, Γιάννης Λεμονής, οι πόρτες της Έκθεσης αλλά και της Λέσχης είναι ορθάνοικτες με μία μόνο προϋπόθεση… δείτε στο video που ακολουθεί.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & VIDEO: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024