Με αναπαράσταση της μάχης Χανίου τιμούν στη Γραβιά την επέτειο νίκης

Σειρά εκδηλώσεων προετοιμάζει για την επέτειο της Μάχης της Γραβιάς ο Δήμος Δελφών από τις 10-12 Μαΐου 2019, περιλαμβάνοντας πέραν του πανηγυρικού της ημέρας και τη δοξολογία, παρέλαση και αναπαράσταση της μάχης του Χανίου. Η Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς ήταν μία από τις πολεμικές εμπλοκές της ελληνικής επανάστασης του 1821, με νικηφόρα έκβαση για […]

6 Μαΐου 2019

του/της Newsroom

Σειρά εκδηλώσεων προετοιμάζει για την επέτειο της Μάχης της Γραβιάς ο Δήμος Δελφών από τις 10-12 Μαΐου 2019, περιλαμβάνοντας πέραν του πανηγυρικού της ημέρας και τη δοξολογία, παρέλαση και αναπαράσταση της μάχης του Χανίου.

Η Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς ήταν μία από τις πολεμικές εμπλοκές της ελληνικής επανάστασης του 1821, με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες. Στη μάχη αυτή, που έγινε στις 8 Μαΐου του 1821, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με μόνο 120 άνδρες νίκησε το στρατό του Ομέρ Βρυώνη.

Τα θύματα των Τούρκων ήταν πολυάριθμα. Πάνω από 300 είχαν σκοτωθεί και 600 είχαν τραυματιστεί μέσα σε λίγες ώρες. Οι Έλληνες έχασαν μόνο 6 πολεμιστές.

Η στρατηγική επιτυχία της μάχης αυτής ήταν μεγάλη. Εμπόδισε την κάθοδο του Ομέρ Βρυώνη στην Πελοπόννησο και διευκόλυνε τη νίκη στο Βαλτέτσι που εμψύχωσε την επανάσταση.

Συγκεκριμένα, μετά τη μάχη στη Γραβιά, ο Βρυώνης συγκλονίστηκε τόσο πολύ που αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά την εκστρατεία του και να υποχωρήσει στην Εύβοια, για να συναντήσει αργότερα τις δυνάμεις του Κιοσέ Μεχμέτ.

Έτσι παρεμποδίστηκε η κάθοδος ενός τόσο ισχυρού στρατού στην Πελοπόννησο, όπου η επανάσταση ακόμα δεν είχε εδραιωθεί, ενώ συνέβαλε στην έναρξη του αγώνα και στη δυτική Ελλάδα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024