,

Νέα δημοσκόπηση: Ποια η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ στο παραπέντε της κάλπης

Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ της τάξεως των 6,5 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει νέα δημοσκόπηση της MRB που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ενόψει των ευρωεκλογών. Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης, η ψαλίδα είναι στο 46,3%. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 63,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 17,1%. MIKΡΑΙΝΕΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ Στη δημοσκόπηση […]

18 Μαΐου 2019

του/της Newsroom

Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ της τάξεως των 6,5 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει νέα δημοσκόπηση της MRB που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ενόψει των ευρωεκλογών.

Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης, η ψαλίδα είναι στο 46,3%. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 63,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 17,1%.

MIKΡΑΙΝΕΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ

Στη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνική έρευνα από τις 13 μέχρι τις 16 Μαΐου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30% έναντι 23,5% του ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα ποιο κόμμα θα ψηφίσετε στις ευρωεκλογές.

ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΗΘΟΥΣ ΜΕ ΣΤΗΘΟΣ 

Το Κίνημα Αλλαγής επιλέγει το 6,6% των ερωτηθέντων, ποσοστό 6,3% απαντά πως θα ψήφιζε Χρυσή Αυγή, ενώ το 5,9% απαντά ότι στις εκλογές για την ανάδειξη ευρωβουλευτών θα επιλέξει το ΚΚΕ.

ΠΟΙΟΙ “ΧΤΥΠΟΥΝ” ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ

Ακολουθούν το Ποτάμι με 2,5%, η Ένωση Κεντρώων με 2,2%, η Ελληνική Λύση με 1,7%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,5%, οι ΑΝΕΛ με 1,2% και η Ανταρσύα με 1%.

Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στο 13,2% (4,4% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν άλλο κόμμα από τα προαναφερθέντα, 4,5% επιλέγουν λευκό, άκυρο ή αποχή και το 8,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνουν «δεν αποφάσισα-δεν απαντώ»).

Στην ίδια δημοσκόπηση, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν αν έχει επηρεαστεί η άποψή τους για την κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των παροχών και προς ποια κατεύθυνση. Σε αυτό το ερώτημα, το 56,9% εξέφρασε αρνητική άποψη για την κυβέρνηση και το 36,3% θετική.

Αναλυτικά, το 24,9% απάντησε ότι έχει πολύ ή αρκετά αρνητικότερη γνώμη για την κυβέρνηση μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 34,7% είπε ότι η άποψή του είναι το ίδιο αρνητική. Στον αντίποδα, το 20,4% δήλωσε ότι έχει πολύ ή αρκετά θετικότερη άποψη για την κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των παροχών και το 15,9% είπε ότι γνώμη του παρέμεινε το ίδιο θετική.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η απάντηση των πολιτών στο ερώτημα «με ποιο κριτήριο θα προσέλθετε στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου;». Το 41,2% απαντούν ότι θα ψηφίσουν για να εκλέξουν το κόμμα και τα πρόσωπα που θα με εκπροσωπήσουν στο ευρωκοινοβούλιο. Το 14,5% των ερωτηθέντων λένε ότι θα ψηφίσουν για να αποδοκιμάσουν την παρούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 12,2% απαντούν ότι θέλουν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη ΝΔ και το 10% θέλει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην παρούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα υποσύνολο 8,2% λένε ότι κριτήριο της ψήφου τους στις ευρωεκλογές θα είναι να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε κάποιο άλλο κόμμα, το 4,3% δηλώνει ότι θέλουν να αποδοκιμάσουν τη ΝΔ και το 0,9% θα ψηφίσει με στόχο να αποδοκιμάσουν κάποιο άλλο κόμμα. «Δεν ξέρω, δεν απαντώ» απαντά το 8,7%.

Τέλος, το 38,8% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση απάντησαν ότι «σίγουρα ή μάλλον ναι» υπάρχει κίνδυνος «θερμού επεισοδίου» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το επόμενο χρονικό διάστημα. Το 52% απάντησε ότι «σίγουρα ή μάλλον όχι» δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024