Τετάρτη, Αύγουστος 12

Πέθανε ο Στέλιος Βαμβακάρης

0
Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ο σύνθετης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Στέλιος Βαμβακάρης, γιος του Μάρκου Βαμβακάρη

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Πέμπτη στο Γ’ Νεκροταφείο.

Ο Στέλιος Βαμβακάρης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1947. Είναι επαγγελματίας μουσικός από την ηλικία των δώδεκα ετών, όταν και ξεκίνησε στο πλευρό του πατέρα του, Μάρκου, και συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς του ρεμπέτικου, όπως ο Παπαϊωάννου, ο Τσιτσάνης, ο Παγιουμτζής και ο Περπινιάδης, καθώς και με εκπροσώπους της λαϊκής και έντεχνης μουσικής σκηνής, όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας, η Καίτη Γκρέυ, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιώργος Νταλάρας.

Εκτός από τη δουλειά του στο λαϊκό τραγούδι, ο Στέλιος Βαμβακάρης ήταν από τους πρωτοπόρους μουσικούς που ασχολήθηκαν με τις κοινές ρίζες των Αμερικάνικων blues και του μπουζουκιού.Χρησιμοποιώντας διαφορετικά κουρδίσματα του τρίχορδου μπουζουκιού, τα λεγόμενα ντουζένια (καραντουζένι, ντουζένι της ψυχής, ντουζένι του σολ κ.α.) έγραψε τραγούδια με αυστηρά προσωπικό στυλ που μοιάζει με ένα ιδιαίτερο κράμα πειραιώτικου ρεμπέτικου και blues.

Έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες του κόσμου όπου παρουσιάζει τα τραγούδια του αλλά και τραγούδια του πατέρα του Μάρκου.

Ο Μάρκος ήθελε να πεθάνει με το μπουζούκι στο χέρι, με ένα τραγούδι στα χείλη», γράφει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος στα ΝΕΑ της 9ης Φεβρουαρίου 1972, την ημέρα της κηδείας του Μάρκου Βαμβακάρη, του λαϊκού μουσικοσυνθέτη που θα έμενε για πάντα στην ιστορία ως ο «πατριάρχης» του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Προτού αποκτήσει αυτό το μοναδικό παρατσούκλι, οι Συριανοί αποκαλούσαν τον αμούστακο ακόμη Μάρκο, «Φράγκο», καθώς οι γονείς του ανήκαν στην ακμάζουσα κοινότητα των καθολικών της Σύρου. Γεννημένος στον συνοικισμό Σκαλί της Άνω Χώρας, στις 10 Μαΐου 1905, ο Μάρκος επρόκειτο να είναι το πρώτο από τα έξι παιδιά του Δομένικου και της Ελπίδας Βαμβακάρη.

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση