Οι «αποκλεισμένοι»…

Ολοκληρώθηκαν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων για τις βουλευτικές εκλογές με πολλές εκπλήξεις. Νέα πρόσωπα, καταξιωμένα, στην πλειονότητά τους στελέχη των παρατάξεων, που μειώνουν αρκούντως το όριο ηλικίας, είναι όσοι διεκδικούν την ψήφο μας. Αυτό όμως που έκανε μεγάλη εντύπωση και άφησε αναπάντητα ερωτηματικά, είναι ο αποκλεισμός υποψηφίων που φιγουράριζαν για μεγάλο διάστημα ως αδιαφιλονίκητα φαβορί. […]

23 Ιουνίου 2019

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Ολοκληρώθηκαν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων για τις βουλευτικές εκλογές με πολλές εκπλήξεις. Νέα πρόσωπα, καταξιωμένα, στην πλειονότητά τους στελέχη των παρατάξεων, που μειώνουν αρκούντως το όριο ηλικίας, είναι όσοι διεκδικούν την ψήφο μας.

Αυτό όμως που έκανε μεγάλη εντύπωση και άφησε αναπάντητα ερωτηματικά, είναι ο αποκλεισμός υποψηφίων που φιγουράριζαν για μεγάλο διάστημα ως αδιαφιλονίκητα φαβορί. Ακόμη και μέχρι την τελευταία στιγμή περιόδευαν σε περιοχές προβάλλοντας την υποψηφιότητά τους. Δυστυχώς, όμως, διαψεύστηκαν οι ελπίδες τους.  Οι αρχηγοί των κομμάτων και ιδιαίτερα της ΝΔ έδωσαν βαρύτητα σε πρόσωπα που σηματοδοτούν το «νέο και φρέσκο» στην πολιτική. Άλλωστε είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να επιλέξουν αυτούς που πιστεύουν ότι θα συμβάλουν στον στόχο της εκλογικής νίκης. Το αποτέλεσμα θα δείξει αν θα δικαιωθούν.

Κάτι ακόμα ωστόσο που μας έκανε εντύπωση και μάλιστα  αλγεινή, είναι η συμπεριφορά ορισμένων εκ των αποκλεισμένων, που με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των υποψηφίων άρχισαν να «πετροβολούν» εκεί που μέχρι πριν από λίγο υποκλίνονταν δηλώνοντας στρατιώτες της παράταξης. Αυτοί που παρακαλούσαν για μια θέση στη λίστα, που ζητούσαν απ’ όποιον βρισκόταν μπροστά τους να μιλήσει στον αρχηγό για το πρόσωπό τους. Αυτοί που πορεύτηκαν μέχρι σήμερα στη ζωή τους χρησιμοποιώντας επαγγελματικά την κομματική τους ταυτότητα.

Όλοι αυτοί που πέρασαν από θέσεις χαρισμένες από τα κόμματα, τα οποία χρησίμευσαν σ’ αυτούς και στα επιτελεία τους για την «ανέλιξή» τους. Όλοι αυτοί που τους νοιάζει μόνο η προσωπική τους επιτυχία και όχι η παραταξιακή. Που έπαιξαν προσωπικά παιχνίδια στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές κόντρα στις κεντρικές επιλογές.  Όλοι αυτοί που είτε ήταν ανίκανοι να κινητοποιήσουν εκατό άτομα για έναν υποψήφιο, είτε δεν θέλησαν ή αδιαφόρησαν  -για προσωπικούς λόγους- να μεταπείσουν τους ψηφοφόρους της παράταξης στις αντίθετες καταγεγραμμένες επιλογές. Όλοι αυτοί, λοιπόν, κατακεραυνώνουν σήμερα την παράταξη που υποτίθεται ότι υποστήριζαν.

Τι θέλουν απλά να μας πουν; Ότι δεν έχουν ιδεολογία, ότι είναι μόνο θεσιθήρες. Γιατί είναι ηλίου φαεινότερον ότι αυτό τους απασχολεί. Καμιά άλλη εξήγηση δεν υπάρχει, ούτε δικαιολογία για τις πράξεις και τα λεγόμενά τους. Άλλωστε, δεν τους παρεκάλεσε η παράταξή τους να είναι υποψήφιοι, οι ίδιοι το διεκδίκησαν.

Τελειώνοντας, θέλουμε να πούμε ότι κάθε πολιτικός κρίνεται από τη συνολική συμπεριφορά του, τόσο προς το κόμμα, όσο και προς τους ψηφοφόρους.  Αν πραγματικά είσαι άξιος, δεν θα χαθείς. Θα σε ψάξουν και θα σε βρουν. Αλλιώς θα οδηγηθείς στη λήθη. Σαν να έχεις φύγει ήδη απ’ αυτή τη ζωή…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024