Παρασκευή, Ιούνιος 5

Στο παραπέντε της κάλπης φαίνεται να κλειδώνει το debate πολιτικών αρχηγών

0

Η 2η Ιουλίου φαίνεται να είναι η επικρατέστερη ημερομηνία για την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών που όπως όλα δείχνουν, θα «κλειδώσει» σήμερα. Αρχικά, η τηλεμαχία είχε προγραμματιστεί να γίνει την 1η Ιουλίου. Όμως, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. που θα γίνει στις 30 Ιουνίου, έχει αλλάξει τα δεδομένα. Κι αυτό γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει εκείνη την ημέρα να βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Η Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώνει ότι ο Νάσος Ηλιόπουλος «επικοινώνησε με τη ΝΔ , ο οποίος δήλωσε την αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να μετάσχει στο ντιμπέιτ της 1ης Ιουλίου λόγω της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 30 Ιουνίου και πρότεινε ως εναλλακτικές ημερομηνίες διεξαγωγής του είτε την 2α Ιουλίου είτε την 27η Ιουνίου».

Οι εναλλακτικές ημερομηνίες του ΣΥΡΙΖΑ

«Η ΝΔ κατανοώντας τη δυσκολία του κ. Τσίπρα να ανταποκριθεί στην ορισθείσα ημερομηνία, δέχθηκε ως εναλλακτική ημέρα διεξαγωγής του ντιμπέιτ την 27η Ιουνίου. Ύστερα από διαβουλεύσεις του κ. Ηλιόπουλου με τα άλλα κόμματα, τα οποία επίσης έπρεπε να μεταβάλουν τον προγραμματισμό τους, η ΝΔ πρότεινε ως τρίτη εναλλακτική ημέρα την 28 Ιουνίου» αναφέρει η Πειραιώς.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «η ΝΔ δήλωσε διαθεσιμότητα για δύο ημερομηνίες, την 27η και 28η Ιουνίου. Από την πλευρά μας δηλώσαμε προφανώς διαθέσιμοι και για τις δυο».

 

Μητσοτάκης: Ναι σε ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς

«Nαι» σε ντιμπέιτ, αλλά με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στον «KΡHTH TV» κατά την περιοδεία του σε Ηράκλειο και Χανιά. «Δεν είμαστε μια Προεδρική Δημοκρατία, στην οποία δύο υποψήφιοι διαγκωνίζονται για το ποιος θα γίνει Πρόεδρος.

Είμαστε μια Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και ο σεβασμός στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες προϋποθέτει ένα ντιμπέιτ με όλους τους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

 

ΚΙΝΑΛ: Δεν θα παίξουμε την… κολοκυθιά

Το Κίνημα Αλλαγής, με τη σειρά του, αναφέρει πως δεν διατείθεται να παίξει την… κολοκυθιά των ημερομηνιών αναφέροντας χαρακτηριστικά «Την Παρασκευή (21/6) ενημερωθήκαμε από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο (;) κώλυμα του πρωθυπουργού να παραστεί στο ντιμπέιτ τη Δευτέρα, 1 Ιουλίου, όπως ομόφωνα είχαμε αποφασίσει στη Διακομματική την προηγούμενη Τρίτη και επιβεβαιώσαμε και κατά τη συνάντησή μας την Πέμπτη το απόγευμα».

«Με αυτό το δεδομένο ενημερώσαμε για τη διαθεσιμότητά μας να συμβάλουμε δίνοντας άμεσα τρεις ακόμα εναλλακτικές ημερομηνίες. Παρότι μάλιστα αυτό μας υποχρέωνε να τροποποιήσουμε το ήδη διαμορφωμένο πρόγραμμα της Φώφης Γεννηματά, κάνοντας όμως ταυτόχρονα γνωστές ποιες είναι οι εντελώς ανελαστικές σχετικές δεσμεύσεις του. Ζητήσαμε επίσης να υπάρξει συνεννόηση και τελική απόφαση άμεσα γιατί ο σχεδιασμός του τελευταίου 10ημέρου της προεκλογικής περιόδου δεν μπορεί να είναι στον αέρα».

 

ΚΚΕ: Μόνο στις 2 Ιουλίου μπορούμε για το ντιμπέιτ

Το ΚΚΕ από την άλλη αναφέρει πως μόνο στις 2 Ιουλίου μπορεί, και πως δεν πρόκειται να ανατρέψει για δεύτερη φορά τον προεκλογικό του σχεδιασμό για χάρη του ντιμπέιτ. «Παρά το γεγονός ότι είχε προγραμματισμένη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, την 1η Ιουλίου, δέχτηκε να μεταθέσει την ημερομηνία προκειμένου να διευκολύνει με προτάσεις στη διακομματική επιτροπή, συνέβαλε έτσι ώστε η όλη διαδικασία του ντιμπέιτ να είναι όσο γίνεται πιο ζωντανή. Με βάση αυτό το δεδομένο το ΚΚΕ καθόρισε την προεκλογική του δραστηριότητα και μάλιστα σε ένα σύντομο χρόνο που δεν τον επέλεξε το ίδιο. Το ταξίδι του πρωθυπουργού για τη Σύνοδο Κορυφής ανέτρεψε την αρχική συμφωνία των κομμάτων. Το ΚΚΕ πρότεινε εκ νέου άλλες ημερομηνίες, όπως για παράδειγμα στις 2 Ιουλίου. Από κει και πέρα δεν πρόκειται να μπούμε σε λογικές σκοπιμότητας που δε βοηθάνε την όλη διαδικασία, ούτε φυσικά να ανατρέψουμε άρδην τον προεκλογικό μας σχεδιασμό, όταν μάλιστα ήδη δύο φορές το έχουμε πράξει. Ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς», τονίζει το ΚΚΕ.

 

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση