Ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο, «Ισχυρή Ανάπτυξη-Αυτοδύναμη Ελλάδα»

Τον τίτλο «Ισχυρή Ανάπτυξη – Αυτοδύναμη Ελλάδα» έχει το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι δεν επιτρέπεται εφησυχασμός και πως η κάλπη των εθνικών είναι άδεια και πρέπει να γεμίσει από την αρχή με πολλά γαλάζια ψηφοδέλτια. «Διεκδικούμε ισχυρή εντολή. Δεν το κρύψαμε. Αλλιώς η χώρα […]

21 Ιουνίου 2019

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Τον τίτλο «Ισχυρή Ανάπτυξη – Αυτοδύναμη Ελλάδα» έχει το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι δεν επιτρέπεται εφησυχασμός και πως η κάλπη των εθνικών είναι άδεια και πρέπει να γεμίσει από την αρχή με πολλά γαλάζια ψηφοδέλτια.

«Διεκδικούμε ισχυρή εντολή. Δεν το κρύψαμε. Αλλιώς η χώρα θα μπει σε περιπέτειες. Η χώρα θέλει και μπορεί να πάει ενωμένη μπροστά», συνέχισε και κάλεσε τους Έλληνες να υπογράψουν με τη ψήφο τους το πρόγραμμα της ΝΔ το οποίο, σημείωσε, δεν είναι συρραφή παροχών. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στους υποψηφίους στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Είπε ότι όλοι τους δοκιμασμένοι στην πολιτική, στην επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς είναι νέα πρόσωπα που δεν είχαν εμπλακεί ποτέ μέχρι σήμερα στην πολιτική.

«Οι συνδυασμοί μας γεφυρώνουν την εμπειρία με την ανανέωση», συνέχισε ο ίδιος, ενώ ενόψει των εθνικών εκλογών σε δύο εβδομάδες είπε ότι η ΝΔ επιμένει σε έναν προεκλογικό αγώνα με επίκεντρο τον προγραμματικό της λόγο. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για συμφωνία αλήθειας που έχει υπογράψει η παράταξή του με το ελληνικό λαό και ανέφερε ότι οι βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου της ΝΔ που παρουσιάστηκαν στο 12ο συνέδριό της το Δεκέμβριο, σήμερα παίρνει τη μορφή ενός πιο μικρού εύχρηστου εντύπου το οποίο θα κυκλοφορήσει άμεσα και σε γραφή για όσους έχουν προβλήματα όρασης. «Είναι η ταυτότητά μας στην επαφή μας με τους πολίτες και το διαβατήριο για να μας εμπιστευτεί ο πολίτης την ελπίδα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και αναφέρθηκε συνοπτικά στους 16 μεγάλους πυλώνες του προγράμματός του.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η ισχυρή ανάπτυξη η οποία θα δημιουργήσει πολλές και καλές θέσεις εργασίας. Επ’αυτού είπε ότι θα μειωθεί ο φόρος των επιχειρήσεων στο 20% εντός διετίας, ο φόρος στα μερίσματα από το 10% στο 5% αμέσως, ότι θα απλοποιηθούν οι αδειοδοτικές διαδικασίες, θα καθιερωθεί η ηλεκτρονική υπογραφή για πολίτες και επιχειρήσεις, θα στηριχθεί η ρευστότητα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι μετά τις ευρωεκλογές άλλαξε το κλίμα και στις διεθνείς αγορές οι οποίες για πρώτη φορά αντιμετωπίζουν τις εθνικές εκλογές με προσδοκία. «Θα σαρώσουμε ως οδοστρωτήρας τα περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια που ταλανίζουν σήμερα την ελληνική επιχειρηματικότητα», υπογράμμισε, ενώ ανέφερε ότι «μπορούμε στο τέλος του 2023 να μειώσουμε τους ανέργους λίγο παραπάνω από τους 560.000 καθώς, εκτίμησε, ότι οι νέες δουλειές θα είναι πολλαπλάσιες».

«Μειώνουμε τους φόρους για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Σήμερα η φορολογική επιβάρυνση αγγίζει τα όρια της εξόντωσης», πρόσθεσε και είπε ότι ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, θα καταργηθεί σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, θα μειωθούν οι εισφορές κύριας σύνταξης εντός της τετραετίας, θα καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου και θα καταλήξουμε σε δύο συντελεστές ΦΠΑ 22% και 11% διατηρώντας τον υπερμειωμένο συντελεστή του 6% για ειδικές κατηγορίες.

«Θα βελτιώσουμε τη φορολογική συμμόρφωση», ξεκαθάρισε ενώ είπε επιπλέον ότι «η ΝΔ την επόμενη ημέρα θα ακυρώσει την καταστροφική πολιτική των υπερπλεονασμάτων που αυτή η κυβέρνηση εφάρμοσε συνειδητά». Επ’αυτού είπε ότι αυτά τα πλεονάσματα τσάκισαν τη μεσαία τάξη την οποία η ΝΔ με την πολιτική της θα στηρίξει και θα εκφράσει πολιτικά.

Είπε επίσης ότι θα δώσει κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα «οικοδομήσει νέο κοινωνικό συμβόλαιο εργασίας του κράτους και των επιχειρήσεων», και υπογράμμισε πως «η επιχείρηση που θα πληρώνει καλούς μισθούς και θα είναι εντάξει στις φορολογικές υποχρεώσεις θα επιβραβεύεται». «Θέλουμε τους εργαζόμενους συμμέτοχους στην επιχειρηματική επιτυχία», συνέχισε ενώ για την ακίνητη περιουσία είπε θα αποκτήσει ξανά αξία.

«Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ 30% εντός διετίας για όλους, καθιερώνουμε έκπτωση από 40 έως 50% για εργασίες ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης των κτιρίων, απλοποιούμε τη μεταβίβαση ακινήτων στο 1/3 , αναστέλλουμε για 3 χρόνια το φόρο υπεραξίας στις αγοραπωλησίες όπως και τον ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα», πρόσθεσε.

Για τη στήριξη της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού είπε ότι θα δίνεται επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται από 1.1.2020, θα αυξηθεί το όριο του αφορολογήτου για κάθε παιδί ανεξαρτήτως αριθμού παιδιών, κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικών σταθμών, θα επεκταθεί το ωράριο των παιδικών σταθμών και θα ενισχυθούν τα ολοήμερα σχολεία. «Δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή, ούτε κοινωνική συνοχή χωρίς αλληλεγγύη. Η ΝΔ έχει την ευθύνη να σταθεί δίπλα στους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Στηρίζουμε το θεσμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Καλύτερη πολιτική αντιμετώπισης της φτώχειας δεν είναι τα επιδόματα αλλά οι νέες θέσεις εργασίας, οι δουλειές», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Επίσης είπε ότι χρειαζόμαστε ένα γενναίο πρόγραμμα απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων για 50.000 μακροχρόνια ανέργους ενώ τα άτομα με αναπηρία θα αντιμετωπιστούν με την αξιοπρέπεια που τους αξίζει. Επιπρόσθετα μίλησε για ποιοτική υγεία για όλους και συγκεκριμένα ανέφερε ότι θα δοθεί η δυνατότητα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους. «Ξεκινάμε από τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου. Επεκτείνουμε τη διάρκεια των επαναλαμβανόμενων συνταγών για χρονίως πάσχοντες και καθιερώνουμε ραντεβού εντός 24ώρου με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Αλλά και κατ’οίκον διανομή φαρμάκων σε συγκεκριμένες ομάδες χρονιών παθήσεων», είπε ενώ μίλησε για ενίσχυση των νοσοκομείων με 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές ετησίως και κάλυψη των οργανικών θέσεων σε βάθος τετραετίας.

Για την ασφάλεια ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως είναι δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη, ότι θα επαναφέρει την ομάδα ΔΕΛΤΑ, θα ενισχύσει την ομάδα ΔΙΑΣ, θα προσληφθούν 1.500 νέοι αστυνομικοί για περιπολίες, θα εφοδιαστούν οι αστυνομικοί με νέο εξοπλισμό, θα καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου και θα λειτουργεί φυλακή υψίστης ασφαλείας τύπου Γ, θα εφαρμοστεί αυστηρά ο νόμος για τη φθορά δημόσιας περιουσίας και θα καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο.

Για το μεταναστευτικό είπε ότι θα προστατεύονται τα σύνορά μας, θα καθιερωθούν κλειστά κέντρα προσωρινής υποδοχής, θα επιβληθεί διαφάνεια στη διαχείριση των εθνικών και των ευρωπαϊκών πόρων, θα εντατικοποιηθεί ο έλεγχος των νομιμοποιητικών εγγράφων και θα διασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής. Για την Παιδεία είπε ότι αποτελεί τον βασικό ιμάντα για την πρόοδο κάθε παιδιού στη ζωή του και όλα πρέπει να εκκινούν από κοινή αφετηρία σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα συνδεδεμένο με την οικονομία και την κοινωνία.

Συγκεκριμένα μίλησε για τη δημιουργία ενός δημόσιου πρότυπου σχολείου σε κάθε περιφερειακή ενότητα, για καθιέρωση του επαγγελματικού προσανατολισμού από το Γυμνάσιο, για την ίδρυση Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων, για νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο του υπουργείου, για αξιολόγηση σε κάθε επίπεδο και διασύνδεση με την αγορά. Για το Κράτος ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «θέλουμε οι πολίτες να κάνουν περισσότερες συναλλαγές ηλεκτρονικά 24 ώρες το 24ώρο» και ξεκαθάρισε: «Εμπιστευόμαστε τους δημόσιους λειτουργούς. Κανείς δεν απομακρύνεται».

Επιπλέον μίλησε για καθιέρωση αντικειμενικής και ουσιαστικής αξιολόγησης όλων «ώστε να επιβραβεύονται οι καλύτεροι» ενώ μίλησε και για συνεργασία του Κράτους με τον ιδιωτικό τομέα σε υπηρεσίες που μπορεί να αποδώσουν καλύτερο αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στις προβλέψεις του προγράμματός του για την προστασία του Περιβάλλοντος, την αναγέννηση της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας και την ολοκλήρωση των Εθνικών Υποδομών. Τέλος, είπε ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει ξανά φωνή και αξιοπιστία στην Ευρώπη και τον κόσμο. Γι’αυτό, ανέφερε ότι θα αποκατασταθεί η οικονομική αξιοπιστία με την ανάπτυξη που θα κάνει βιώσιμο το χρέος και τόνισε ότι «εμπιστευόμαστε τις Ένοπλες Δυνάμεις και ακολουθούμε εξωτερική πολιτική με γνώμονα τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας».

Συγκεκριμένα μίλησε για την ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας το οποίο θα λειτουργεί υπό τον πρωθυπουργό, για δημιουργία Ενιαίου Φορέα Εμπορικής Διπλωματίας και για ανάπτυξη διεθνών εκστρατειών «με πρώτη την καμπάνια για την πραγματική, την αληθινή Μακεδονία» με στόχο να αποκατασταθεί η πραγματικότητα και να προωθηθούν το «brand Μακεδονία» και τα μακεδονικά προϊόντα στο διεθνές προσκήνιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024
29 Μαρτίου 2024