Ξεκινά την έκδοση ομολογιακού Tier II η Εθνική Τράπεζα

Ξεκινούν οι διαδικασίες για την έκδοση ομολόγου Tier 2 από την Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Εθνική όρισε τις Goldman Sachs και Morgan Stanley ως διεθνείς συντονιστές της έκδοσης καθώς και ως bookrunners, ενώ bookrunners ορίστηκαν και οι BofA Merrill Lynch, Credit Suisse και  J.P. Morgan. Οι τράπεζες θα διοργανωνόσουν σειρά τηλεδιασκέψεων […]

9 Ιουλίου 2019

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Ξεκινούν οι διαδικασίες για την έκδοση ομολόγου Tier 2 από την Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Εθνική όρισε τις Goldman Sachs και Morgan Stanley ως διεθνείς συντονιστές της έκδοσης καθώς και ως bookrunners, ενώ bookrunners ορίστηκαν και οι BofA Merrill Lynch, Credit Suisse και  J.P. Morgan.

Οι τράπεζες θα διοργανωνόσουν σειρά τηλεδιασκέψεων με επενδυτές οι οποίες θα ξεκινήσουν σήμερα και θα ολοκληρωθούν αύριο 10 Ιουλίου στο Λονδίνο.

Η έκδοση του Tier 2 ομολόγου θα είναι τύπου 10NC5, δηλαδή δεκαετές με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πρώτης πενταετίας, η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση “θα ακολουθήσει στο άμεσο μέλλον”. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει την Πέμπτη.

Την έκδοση αναμένεται να αξιολογήσουν οι οίκοι Moody’s, S&P και Fitch με Caa2, CCC και CCC  αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Εθνική Τράπεζα στοχεύει στην άντληση κεφαλαίων ύψους 350 – 400 εκατ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές, ενώ οι μέχρι στιγμής επαφές με επενδυτές δείχνουν ότι η έκδοση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με επιτόκιο χαμηλότερο από το 9,75% που πέτυχε η Τράπεζα Πειραιώς με τη δική της ομολογιακή έκδοση πριν μερικές εβδομάδες.

Η έκδοση του ομολόγου Tier II αναμένεται να ενισχύσει κατά περίπου 100 μονάδες βάσης τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET 1, ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε 15,7%. Περαιτέρω ενίσχυση του δείκτη θα υπάρξει από τη σχεδιαζόμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το ενδιαφέρον για την ομολογιακή έκδοση της Εθνικής Τράπεζας στηρίζεται τόσο στις μέχρι στιγμής επιδόσεις της Τράπεζας, όσο και στο σχέδιο μετασχηματισμού της. Η Τράπεζα στοχεύει, το 2022, να έχει επιτύχει απόδοση ιδίων κεφαλαίων περίπου 11% από αρνητική σήμερα, δείκτη NPE περίπου 5% από 41%, δείκτη κόστους/εσόδων περίπου 45% από 75% και CET 1 περίπου 15% από 16,1%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ