Εντυπωσιακή η προσέλευση πιστών στον εορτασμό της Πολιούχου Χαλκίδας

0

Με κάθε λαμπρότητα γιόρτασε η πόλη της Χαλκίδος, την προστάτιδα και πολιούχο της Αγία Παρασκευή, στην ομώνυμη Παλαιοχριστιανική Βασιλική, στην περιοχή «Κάστρο» της Παλιάς Πόλης.

Πλήθη πιστών συνέρρευσαν στον Ναό της Πολιούχου για να προσκυνήσουν το θαυματουργό Ιερό Εικόνισμα Της από την παραμονή της γιορτής, Πέμπτη 25Ιουλίου 2019. Στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Κορίνθου κ. Διονύσιου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα και του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου.

Η Λιτανεία της θαυματουργού Εικόνας και του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Παρασκευής διέσχισε στις γεμάτες από κόσμο οδούς της πόλης και σταμάτησε στο «Στρογγυλό» της Παραλίας Χαλκίδοα, για την καθιερωμένη Δέηση, παρουσία πλήθους Χαλκιδέων και προσκυνητών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος κήρυξε τον θείο λόγο αναλύοντας τους συμβολισμούς τεσσάρων χαρακτηριστικών του εικονίσματος της Αγίας Παρασκευής, «τον Σταυρό, τον κλάδος φοίνικος, την τεταμένη χείρα της Αγίας  και τον στεφανίτη Χριστό».

Μετά την ομιλία του Σεβασμιωτάτου η Ιερά Πομπή, ακολούθησε τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλκιδέων και διαμέσου της Παραλίας κατευθύνθηκε προς την Παλιά Γέφυρα για να καταλήξει στον Ιερό Ναό της Πολιούχου.

Ο Ιερός Ναός παρέμεινε ανοικτός όλη τη νύκτα για τους πιστούς και για εκείνους που τηρούν την παλαιά παράδοση και «ξενυχτούν» προς τιμήν της Αγίας, υπό τους ήχους της Ιεράς Αγρυπνίας.

Σήμερα το πρωί, Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019, με τη συμμετοχή πλήθους χριστιανών, εψάλη ο Όρθρος, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος ΜητροπολίτηςΙλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας και στη συνέχεια τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του ΜητροπολίτηΚαρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ και τη συμμετοχή των υπολοίπων Μητροπολιτών.

(φωτογραφίες:Παρασκευή Σπυροπούλου, Ανδρέας Ρούκο, Ηλίας Θαλάσσης)

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση