Τρίτη, Αύγουστος 11

Οι νέοι αγρότες είναι η λύση

0

Η Ελληνική εταιρεία Agrifarm παράγει ρύζι και όσπρια. Με μοχλό την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η εταιρεία διεύρυνε τη συνεργασία της με 55 νέους σε ηλικία αγρότες από την Κεντρική Ελλάδα και τη Θεσσαλία, προσφέροντάς τους στήριξη και εξειδικευμένη γνώση. Η παραγωγή των συμμετεχόντων αγροτών έχει αυξηθεί κατά 30% ενώ τα προϊόντα τους εξάγονται με επιτυχία στις αγορές των ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας.

Μια αγροτική επιχείρηση με κοινωνικό αντίκτυπο

Τα μικρά κτήματα και οι μικροί γεωργοί κυριαρχούν στην αγροτική παραγωγή της Ελλάδας. Περισσότερες από 325,000αγροτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι επιχειρήσεις μικρής κλίμακας, με τους αγρότες να έχουν ή να καλλιεργούν εκτάσεις μικρότερες από 2 εκτάρια. Ένας από αυτούς ήταν και ο ιδρυτής της Agrifarm, ο οποίος σκέφτηκε πως οι συνεργασίες μεταξύ αγροτών προσφέρουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και οφέλη  όπως η μείωση του κόστους παραγωγής και μετακίνησης, για όλους όσους εμπλέκονται, επιτρέποντάς τους να αυξήσουν την παραγωγή τους και να επικεντρωθούν στην καλλιέργεια ποιοτικών προϊόντων. Με χρηματοδότηση από την ΕΕ, η εταιρεία δημιούργησε ένα δίκτυο 55 αγροτών, από τους οποίους προμηθεύεται τα προϊόντα της, εξασφαλίζοντάς τους έτσι ευκαιρίες απασχόλησης και ανάπτυξης.       

Έχοντας ήδη λάβει αρκετά βραβεία παγκοσμίως, η Agrifarm παράγει κυρίως ρύζι και όσπρια, βασίζοντας την  παραγωγή σε καινοτόμες, φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους, οι οποίες περιορίζουν τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, χρησιμοποιούν αισθητήρες για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού και προωθούν την καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών, οι οποίες είναι πιο ανθεκτικές και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον..

Η εταιρεία προσφέρει επίσης τεχνογνωσία σε νέους αγρότες, αγοράζει την παραγωγή τους και την εξάγει σε αγορές του εξωτερικού, χτίζοντας έτσι δυνατές σχέσεις εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με τους παραγωγούς σε έναν ιδιαίτερα ευμετάβλητο κλάδο.

Ο Δημήτρης Γκρεμυλλογιάννης, ιδιοκτήτης της Agrifarm λέει: «Η πρωτοβουλία μας επιτρέπει στους αγρότες να συνεργάζονται και να μοιράζονται αγροτική τεχνογνωσία και γνώση, βελτιστοποιεί την παραγωγής τους και προσφέρει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, δίνοντάς τους όλα τα βασικά στοιχεία που χρειάζονται για να αναπτύξουν περαιτέρω τις δουλειές τους.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Γιώργος Αποστολίδης, αγρότης στον Άγιο Κωνσταντίνο Φαρσάλων ο οποίος συνεργάζεται με την Agrifarm, δηλώνει: «Πιστεύω ότι η συνεργασία μεταξύ μικρών αγροκτημάτων είναι το κλειδί για την ανάπτυξή μας και μακροπρόθεσμα μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα μαζί.»

Η στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) είναι προτεραιότητα για την Ε.Ε. καθώς αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της Ευρώπης.

 

 

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση