,

Υπάρχει ασφαλές διαδίκτυο για τα παιδιά;

Το Saferinternet4kids είναι μια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, με την στήριξη χρηματοδότησης από την ΕΕ, με στόχο να προστατεύσει παιδιά και εφήβους από τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου. Το έργο αυτό τους προσφέρει όλη τη βοήθεια και υποστήριξη που χρειάζονται για ασφαλέστερη πλοήγηση στο διαδίκτυο. Παράλληλα, η πλατφόρμα προσφέρει και […]

30 Ιουλίου 2019

του/της Newsroom

Το Saferinternet4kids είναι μια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, με την στήριξη χρηματοδότησης από την ΕΕ, με στόχο να προστατεύσει παιδιά και εφήβους από τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου. Το έργο αυτό τους προσφέρει όλη τη βοήθεια και υποστήριξη που χρειάζονται για ασφαλέστερη πλοήγηση στο διαδίκτυο. Παράλληλα, η πλατφόρμα προσφέρει και ενημερωτικό υλικό για γονείς και εκπαιδευτικούς.

Κάνοντας την πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο ασφαλέστερη

Από τους τρεις χρήστες του διαδικτύου παγκοσμίως, το ένα είναι παιδί. Παρόλο που τα παιδιά είναι από τους πιο ενεργούς χρήστες του διαδικτύου, ταυτόχρονα είναι και οι πιο ευάλωτοι.

Από έρευνα που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2018, σε 400 σχολεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Λάρισα, προέκυψε ότι το 83% πλοηγούνται στο διαδίκτυο χωρίς γονική επίβλεψη, ενώ το 61% απάντησε ότι έχει δει βίαιο ή σεξουαλικό περιεχόμενο και 21% έχει υποστεί παρενόχληση online. Επιπλέον, με ποσοστό πάνω από 40% των παιδιών και νέων να έχει υποστεί cyberbullying, η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.

Η πλατφόρμα Saferinternet4kids αποτελεί μέρος μιας Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας από τα Κέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου που σκοπό έχει να προστατεύσει τα παιδιά στην ενασχόλησή τους με το διαδίκτυο. Το έργο προσφέρει πληροφορίες που επιτρέπουν στους νέους να χρησιμοποιούν υπεύθυνα το διαδίκτυο, με σωστή καθοδήγηση για την ασφαλή πλοήγηση, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την αποφυγή του phishing και την υιοθέτηση ασφαλών κωδικών πρόσβασης. Υπάρχει επίσης διαθέσιμο υλικό για γονείς και εκπαιδευτικούς, το οποίο συμβουλεύει για τον τρόπο αντιμετώπισης περιπτώσεων online παρενόχλησης, bullying ή fake news, καθώς επίσης και για τη καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων στα παιδιά.

«Πιστεύω ότι μαθαίνουμε στα παιδιά να πλοηγούνται στο διαδίκτυο με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και τα προετοιμάζουμε καλύτερα για το μέλλον,» δηλώνει η Βιβή Φραγκοπούλου, συντονίστρια του έργου στην Ελλάδα.

Το SaferInternet4kids είναι ιδιαίτερα ενεργό και offline, με δράσεις που έγιναν με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2019, τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά την οποία περισσότεροι από 300 μαθητές από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν σε δράσεις και εκδηλώσεις σχετικά με την θετική ενασχόληση με το ψηφιακό περιβάλλον. Η επόμενη Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου θα εορταστεί στις 11 Φεβρουαρίου 2020.

  • Η μέση ηλικία που ξεκινά ένα παιδί να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο στην Ελλάδα είναι τα 7 έτη και η μέση ηλικία που ανοίγει προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα είναι τα 13 έτη
  • 83% των παιδιών παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί το διαδίκτυο χωρίς γονική επίβλεψη και 61% λέει ότι έχει δει βίαιο ή ερωτικό περιεχόμενο online
  • Πάνω από 4 στους 10 νέους έχουν πέσει θύμα cyber bullying
  • Η πλατφόρμα έχει κατά μέσο όρο περίπου 40.000 επισκέψεις μηνιαίως
  • Το έργο έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 ενημερωτικές δράσεις τα τελευταία δύο χρόνια και έχει συνεργαστεί με μαθητές και εκπαιδευτικούς από περισσότερα από 300 σχολεία μέσα στο 2018

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024