,

Το Γαλαξίδι συναντά τον Καββαδία σε ενα μουσικό ταξίδι

 Είναι ο ποιητής που ύμνησε, με απαράμιλλο τρόπο και με άψογη χρήση της ιδιωματικής ναυτικής γλώσσας, τη γοητεία της θάλασσας και του ταξιδιού.  Ο Νίκος Καββαδίας (11 Ιανουαρίου του 1910 – 10 Φεβρουαρίου του 1975) γεννήθηκε στο Χαρμπίν της Μαντζουρίας στην Κίνα. Αμφότεροι οι γονείς του Νίκου Καββαδία ήταν Κεφαλλονίτες, ενώ ο πατέρας του, Χαρίλαος, […]

9 Ιουλίου 2019

του/της Newsroom

 Είναι ο ποιητής που ύμνησε, με απαράμιλλο τρόπο και με άψογη χρήση της ιδιωματικής ναυτικής γλώσσας, τη γοητεία της θάλασσας και του ταξιδιού. 

Ο Νίκος Καββαδίας (11 Ιανουαρίου του 1910 – 10 Φεβρουαρίου του 1975) γεννήθηκε στο Χαρμπίν της Μαντζουρίας στην Κίνα. Αμφότεροι οι γονείς του Νίκου Καββαδία ήταν Κεφαλλονίτες, ενώ ο πατέρας του, Χαρίλαος, είχε και τη ρωσική υπηκοότητα. Με το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η οικογένεια εγκαταλείπει την Άπω Ανατολή και επιστρέφει στην Ελλάδα – εκτός από τον Χαρίλαο Καββαδία ο οποίος επιστρέφει στην Ρωσία, όπου διατηρεί επιχειρήσεις γενικού εμπορίου με κύριο πελάτη το τσαρικό στρατό. Με το ξέσπασμα την Οκτωβριανής Επανάστασης, ο Χαρίλαος Καββαδίας φυλακίζεται ενώ οι επιχειρήσεις του έχουν καταστραφεί.

Το 1921 ο πατέρας της οικογένειας επιστρέφει στην Ελλάδα τσακισμένος. Η οικογένεια αρχικά διαμένει στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς αλλά στην συνέχεια μετακομίζει στον Πειραιά. Ο μικρός Νίκος πηγαίνει στο δημοτικό εκεί, συμμαθητής με τον Γιάννη Τσαρούχη ενώ στο εξατάξιο τότε Γυμνάσιο γνωρίζεται και με τον λογοτέχνη Παύλο Νιρβάνα. Από μικρός αγαπά την ανάγνωση και διαβάζει κυρίως Ιούλιο Βερν και περιπέτειες ενώ ήδη από το δημοτικό διαφαίνεται το συγγραφικό του ταλέντο, όπου εκδίδει ένα σχολικό περιοδικό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την παράσταση ανοίγει ο αξιόλογος δημοσιογράφος και ερευνητής Μιχάλης Γελασάκης, συγγραφέας του βιβλίου “Νίκος Καββαδίας: Ο Αρμενιστής Ποιητής” των Εκδόσεων Άγρα.

 

Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» συνεχίζει το πολιτιστικό του ταξίδι στο πανέμορφο Γαλαξίδι με μία μουσική παράσταση γεμάτη ποίηση, μουσική, εικόνες και κυρίως θάλασσα.

 

«Ο Καββαδίας Ταξιδεύει» της Κωνσταντίνας Γεωργαντά, είναι μία αφηγηματική μουσική παράσταση, αφιερωμένη σε αυτά που ενέπνευσαν τον μεγάλο ποιητή εστιάζοντας στο κομμάτι της ζωγραφικής. Η παράσταση παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ».

Μετά την παράσταση τής «Μικρασιατική Κληρονομιά: Η Μουσική του Γιάννη Παπαϊωάννου» με συντελεστές από την Φωκίδα, ήρθε η στιγμή να παρουσιάσει το δεύτερο έργο της στην μουσικό-αφηγηματική σκηνή με συντελεστές από την Φωκίδα αλλά και την Βοιωτία.

Δημιούργησε αυτό το έργο, πάνω στην αριστουργηματική ποίηση του Νίκου Καββαδία αποκαλύπτοντας τους στίχους του, με έναν ευχάριστο πλούσιο και μουσικό – αφηγηματικό τρόπο. H μουσική γλώσσα αντλείται από την δεκαετία του 60 με στοιχεία της avant- garde jazz, της μεξικάνικης μουσικής, αλλά και της ελληνικής λαϊκής θέλοντας να αναδείξει τον παγκόσμιο χαρακτήρα της ποίησης του Νίκου Καββαδία. Δεν είναι τυχαίο που για την ενορχήστρωση επιλέγει φλάουτο, βιολί, μπουζούκια και κρουστά με τους ήχους του καχόν και της κλακέτας να πρωταγωνιστούν αλλά και ερμηνευτές με μεγάλο εύρος.

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι ταλαντούχοι ερμηνευτές και μουσικοί  Νίκος Παπουτσής (ερμηνεία-κιθάρα) , Χρήστος Δασκαλόπουλος (μπουζούκι), Δημήτρης Σιδηράς (μπουζούκι, κιθάρα), Ρεγγίνα Σαρούν (βιολί), Κατερίνα Ξηρού (φλάουτο), Γιώργος Σταμούλης (κρουστά) και την σκηνοθέτη και ηθοποιό Κωνσταντίνα Γεωργαντά σε ρόλο ενορχηστρωτή και αφηγήτριας παρουσιάζουν μία πλούσια οπτικά παράσταση γεμάτη από τους καταπληκτικούς στίχους του Νίκου Καββαδία και πλημμυρισμένη από το έργο μεγάλων ζωγράφων, όπως του Mondigliani, του Picasso, του Ensor και του Cezanne.
«Αυτό που είχα στο μυαλό μου, είναι πως ο Καββαδίας θα αγγίξει τον κόσμο όπως άγγιξε εμένα. Ήθελα μέσα από αυτή την παράσταση να ανακαλύψουμε πόσο απλός αλλά όχι απλοϊκός είναι ο Καββαδίας. Πόσο προσιτός είναι».

Αφιερωματική Εκδήλωση- Ελεύθερη Είσοδος

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Έρευνα-Σκηνοθεσία-Ενορχήστρωση:Κωνσταντίνα Γεωργαντά
Τραγούδι: Νίκος Παπουτσής, Κωνσταντίνα Γεωργαντά

Μουσικοί:Χρήστος Δασκαλόπουλος (Μπουζούκι),Ρεγγίνα Σαρούν (Βιολί),Δημήτρης Σιδηράς (Μπουζούκι-Κιθάρα),Γιώργος Σταμούλης (Κρουστά),Kατερίνα Ξηρού (Φλάουτο)

Αφήγηση: Γιώργος Κουρεντής

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ηλίας Ρουμελιώτης
Moντάζ/Σχεδιασμός αφίσας: Άρης Καπλανίδης
Ενδυματολογικός Σχεδιασμός: Μαρίτα Κυριακίδου

Συμμετέχει η Χορωδία Ενηλίκων και Νέων του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλαξιδίου

 

Την παράσταση ανοίγει ο αξιόλογος δημοσιογράφος και ερευνητής Μιχάλης Γελασάκης, συγγραφέας του βιβλίου “Νίκος Καββαδίας: Ο Αρμενιστής Ποιητής” των Εκδόσεων Άγρα.

 

 

 

INFO:

Ημερομηνία και ώρα παράστασης:

Παρασκευή 12 Ιουλίου

Ώρα έναρξης: 21:00

Πλατεία Βλάμη (Φάρος) – Γαλαξίδι

Είσοδος Ελεύθερη

 

 

 

Παραγωγή: Βullseye Art Productions
Συμπαραγωγή: Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας
Χορηγός: Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες

 

 

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΕΛΦΩΝ       ΠΑΡΑΓΩΓΗ                 ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ                         ΧΟΡΗΓΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024