,

Δήλωση αμπελουργού,άρχισαν οι αιτήσεις,τι πρέπει να ξέρετε.

  Πλέον μόνο  ηλεκτρονικές οι  δηλώσεις  αμπελοοινικών  προϊόντων,που  από 1η Αυγούστου μπορούν οι παραγωγοί να δηλώσουν τι “σόδεψαν” για την καλλιεργητική περίοδο 2019-2020 στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr)  και στην κατηγορία του μητρώου του  κάθε αγρότη  «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» . Απλούστερη η διαδικασία,δείτε τι ισχύει: 1) Όλοι οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων καταγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο, […]

2 Αυγούστου 2019

του/της Newsroom

 

Πλέον μόνο  ηλεκτρονικές οι  δηλώσεις  αμπελοοινικών  προϊόντων,που  από 1η Αυγούστου μπορούν οι παραγωγοί να δηλώσουν τι “σόδεψαν” για την καλλιεργητική περίοδο 2019-2020 στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr)  και στην κατηγορία του μητρώου του  κάθε αγρότη  «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» .

Απλούστερη η διαδικασία,δείτε τι ισχύει:

1) Όλοι οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων καταγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο, με αμπελοτεμάχια μονοκαλλιέργειας αμπέλου με οινοποιήσιμες ποικιλίες και νόμιμο δικαίωμα φύτευσης, με την επιφύλαξη του σημείου δύο (2) του παρόντος, υποχρεούνται αμέσως μετά το πέρας του τρυγητού να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής, σύμφωνα με τον Καν. 1308/2013, τον κατ’ εξουσιοδότηση Καν.(ΕΕ) 2017/273 καθώς και τον εκτελεστικό Καν.(ΕΕ) 2017/274.
Διευκρινίζεται ότι στους υπόχρεους υποβολής της δήλωσης συγκομιδής περιλαμβάνονται οι κάτωθι:
α) οι οινοποιοί που είναι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων και οι οποίοι θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής και εν συνεχεία δήλωση παραγωγής.

β) οι αμπελουργοί που παραδίδουν τη σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο προς οινοποίηση και η παραγωγή αυτή τους επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος. Οι εν λόγω αμπελουργοί θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής και εν συνεχεία δήλωση παραγωγής.

γ) οι αμπελουργοί που είναι μέλη συνεταιριστικού οινοποιείου ή μέλη οργάνωσης παραγωγών αμπελοοινικού τομέα και παραδίδουν το σύνολο ή μέρος της παραγωγής τους στο εν λόγω συνεταιριστικό οινοποιείο ή στο οινοποιείο στο οποίο παραδίδει η εν λόγω οργάνωση παραγωγών.

2) Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής και παραγωγής αποκλειστικά και μόνο οι αμπελουργοί των οποίων το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης τους είναι έως 1 στρέμμα, το παραγόμενο προϊόν τους προορίζεται αποκλειστικά για οικογενειακή κατανάλωση και δεν διατίθεται και ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή.

3) Oι αμπελουργοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μηδενική δήλωση συγκομιδής στις περιπτώσεις όπου:

α) υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή της ετήσιας σταφυλικής παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων ή και άλλων μεμονωμένων περιπτώσεων καταστροφής και να επιλέξουν το αντίστοιχο πεδίο (π.χ αναδιάρθρωση, ζημιά από παγετό, χαλάζι, περονόσπορο, καύσωνα, ανωτέρα βία, οικονομικοί λόγοι).
Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω δηλώσεις θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις και αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

β) κατέχουν νέους αμπελώνες που δεν είναι ακόμη παραγωγικοί

4) Οι αμπελουργοί διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση και στην περίπτωση αυτή και μόνον συμπληρώνεται το πεδίο με την ένδειξη «οινοποίηση από τον δηλούντα». Για ποσότητες παραγόμενου οίνου που ξεπερνούν τα 10 εκατόλιτρα και για περιπτώσεις εμπορίας θα πρέπει να υποβάλλεται επιπλέον και δήλωση παραγωγής και να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία για την παραγωγή και εμπορία οίνου.

5) Για να ισχύει η υποβολή της δήλωσης συγκομιδής θα πρέπει στην ηλεκτρονική εφαρμογή να έχει γίνει «ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ». Μόνο μετά την οριστικοποίηση της εν λόγω δήλωσης είναι δυνατή η εκτύπωση αυτής.
Σε περίπτωση που ο παραγωγός διαπιστώσει λάθος στη δήλωση συγκομιδής που έχει υποβάλει και οριστικοποιήσει, έχει την δυνατότητα να ζητήσει τη διόρθωση της δήλωσής του από την αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. Για το σκοπό αυτό απαιτείται η κατάθεση αίτησης τροποποίησης και η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικώνvπαραστατικών στην εν λόγω Δ.Α.Ο.Κ, η οποία οφείλει να εξετάσει τα προσκομισθέντα και να προβεί στις απαιτούμενες διορθώσεις.
Σας εφιστούμε την προσοχή ότι η υποβολή των δηλώσεων παραγωγής για την αμπελοοινική περίοδο 2019-2020 είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις υποβληθείσες δηλώσεις συγκομιδής και ως εκ τούτου τυχόν λάθη ή παραλείψεις στη συμπλήρωση των δηλώσεων συγκομιδής θα δημιουργήσουν προβλήματα κατά την υποβολή των δηλώσεων παραγωγής.

Πρόστιμα

6) Λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 48 του Καν. (ΕΕ) 2017/273 στις παρακάτω περιπτώσεις δύνανται να προκύψουν κυρώσεις που έχουν τη μορφή χρηματικού προστίμου και επιβάλλονται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία:
α) περιπτώσεις όπου δεν έχει υποβληθεί η δήλωση συγκομιδής από τον υπόχρεο, εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας.
β) περιπτώσεις υπέρβασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης συγκομιδής κατά 15 εργάσιμες ημέρες το μέγιστο.

7) Επιπρόσθετα τα αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις συγκομιδής αποκλείονται των διαφόρων ευεργετημάτων των μέτρων όπως προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, (πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, πρόγραμμα στήριξης των μικρών νησιών του Αιγαίου, πρόγραμμα επενδύσεων των οινοποιητικών επιχειρήσεων).

8)Σε περιπτώσεις όπου οι πληροφορίες που εμπεριέχονται στις δηλώσεις συγκομιδής κρίνονται ανακριβείς ή ελλιπείς και εφόσον αυτές είναι ουσιώδους σημασίας, τότε για την εφαρμογή του προγράμματος των επενδύσεων σε οινοποιητικές επιχειρήσεις η καταβλητέα ενίσχυση μειώνεται κατά ποσοστό αντίστοιχο της διαπραχθείσας παράβασης, όπως αυτό ορίζεται στην σχετική με το πρόγραμμα νομοθεσία.

9) Αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις συγκομιδής έως και πέντε (5) αμπελοοινικές περιόδους θα υπόκεινται σε έλεγχο μέσω του μητρώου, για τον χαρακτηρισμό τους σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρ. 1 του στοιχείου δ) του Καν. (ΕΕ) 2018/273 ως «εγκαταλειμμένη καλλιεργούμενη έκταση»: αμπελουργική έκταση στην οποία δεν εκτελούνται πλέον τακτικές καλλιεργητικές εργασίες με σκοπό τη λήψη εμπορεύσιμου προϊόντος, με την επιφύλαξη συγκεκριμένων περιπτώσεων που ορίζονται από τα κράτη μέλη, και της οποίας η εκρίζωση έχει ως αποτέλεσμα να μην δικαιούται ο παραγωγός να λάβει άδεια για αναφύτευση (άρθρο 66 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013).

Επίσης κάτι σημαντικό που πρέπει να αναφέρουμε για τους επαγγελματίες  οινοποιούς είναι ότι σύμφωνα με δημοσιοποίηση της ΚΕΟΣΟΕ :Δεν απαιτείται ογκομέτρηση για τα οινοποιεία εκτός καθεστώτος φορολογικών αποθηκών.

Σύμφωνα με το άρθρο 93 του ν. 4583/2018 (ΦΕΚ Α 212/2018) νόμο που κατήργησε (μηδένισε) τον ΕΦΚ στο κρασί, παύουν να ισχύουν όλες οι κανονιστικές πράξεις και εγκύκλιοι που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων του άρθρου 13 του ν. 4346/2015 (ΦΕΚ Α 152), νόμου που επέβαλε τον ΕΦΚ στο κρασί.

Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τις ογκομετρήσεις της 10ης Μαΐου 2018 με αριθμό 30/003/000/1614 (ΦΕΚ Β 1624/2018) ερίζεται στην ΔΕΦΚΦ Β 5026381/16.12.2015, απόφαση η οποία εξεδόθη κατ’ εφαρμογή του ν. 4346/2015 μέσω του οποίου επεβλήθη ο ΕΦΚ στο κρασί.

Δεδομένου ότι η ΔΕΦΚΦ Β 5026381 καταργήθηκε με το άρθρο 93 του ν. 4583/2018, επαγωγικά καταργούνται και οι υποχρεώσεις των οινοποιείων για ογκομετρήσεις, όταν τα οινοποιεία λειτουργούν πλέον εκτός καθεστώτος φορολογικών αποθηκών.

Για τα οινοποιεία που λειτουργούν σε καθεστώς φορολογικής αποθήκης και μόνο για τα προϊόντα του άρθρου 90 του ν. 2960/2001 (Οίνος), αναμένεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα έκδοση απόφασης για απαλλαγή τους, από τις διαδικασίες ογκομέτρησης που προβλέπει η προαναφερθείσα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024