Μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG για το 2019 η MYTILINEOS

0

Η MYTILINEOS αναδείχθηκε σε μεγαλύτερο εισαγωγέα LNG της χώρας για το τρέχον έτος, όπου σύμφωνα με το εξειδικευμένο ενεργειακό πρακτορείο Icis Heren, είναι η πρώτη φορά που μία ιδιωτική εταιρεία ξεπερνά την κρατική επιχείρηση ΔΕΠΑ…  καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση.

 

Σύμφωνα με τις επίσημες «επιδόσεις» της εταιρείας όπως τις κατέγραψε το LNG Edge, η MYTILINEOS  εισήγαγε περισσότερους από 370.000 τόνους LNG, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο, περίπου το 39% του συνόλου στην Ελλάδα.

 

Ενώ, η ΔΕΠΑ εισήγαγε 273.000 τόνους ή 29%. Το μερίδιο αγοράς της ΔΕΠΑ ήταν 92% πέρυσι και ποτέ δεν είχε πέσει κάτω από το 50%.

 

Αυτή η αλλαγή δείχνει την πρόοδο που σημειώθηκε σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν από τις τελευταίες που προχώρησε στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Η αγορά άρχισε να ανοίγει το 2005, αλλά η τάση κορυφώθηκε το 2018, όταν η λιανική αγορά απελευθερώθηκε πλήρως, αφήνοντας τους καταναλωτές ελεύθερους να επιλέξουν τον προμηθευτή τους.

Εξαιτίας της ζήτησης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και των αναγκών του τομέα κατασκευής αλουμινίου, η MYTILINEOS είναι «πρώτη στη σειρά»… Κι έκτοτε η ΔΕΠΑ «χάνει» πελάτες.

 

Η MYTILINEOS είναι ένας από τους πολλούς ιδιώτες εισαγωγείς που εισέρχονται στην αγορά φέτος, μαζί με την ελληνο-ιταλική κοινοπραξία ELPEDISON, τη Motor Oil και τον Ήρωνα, μέτοχοι του οποίου είναι μεταξύ άλλων η γαλλική ENGIE και η Qatar Petroleum.

Η MYTILINEOS και η Motor Oil αγόραζαν μέχρι πρόσφατα LNG μέσω της κοινοπραξίας M & M Natural Gas, αλλά στις 16 Ιανουαρίου η MYTILINEOS ολοκλήρωσε την εξαγορά της συμμετοχής της Motor Oil.

 

Τον περασμένο μήνα η MYTILINEOS ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής ενός νέου σταθμού CCGT ισχύος 826MW, στην κεντρική Βοιωτία.

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς στην Ευρώπη.

 

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση