Μητροπολίτης Χρυσόστομος: Δεκαπενταύγουστο με τους πυρόπληκτους (φωτο)

Από την παραμονή της μεγάλης γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, και ενώ μαινόταν για δεύτερη μέρα η καταστροφική πυρκαϊά στην κεντρική και δυτική Εύβοια, Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος βρέθηκε στο Κοντοδεσπότι και  στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου… στο πλευρό της πιστών της πυρόπληκτης Ενορίας του.         Με ιδιαίτερη φόρτιση, λόγω της […]

16 Αυγούστου 2019

του/της Newsroom

Από την παραμονή της μεγάλης γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, και ενώ μαινόταν για δεύτερη μέρα η καταστροφική πυρκαϊά στην κεντρική και δυτική Εύβοια, Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος βρέθηκε στο Κοντοδεσπότι και  στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου… στο πλευρό της πιστών της πυρόπληκτης Ενορίας του.

 

 

 

 

Με ιδιαίτερη φόρτιση, λόγω της μεγάλης πυρκαϊάς στην περιοχή Μεσσαπίων, τιμήθηκε η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου… αρχικά, με  τη λιτάνευση της Ιερής εικόνας αλλά και της ομιλίας του Μητροπολίτη για τους συμβολισμούς της Κοιμήσεως, η οποία πέθανε μεν, αλλά μετέστη ζώσα προς τον ζωοδότη Υιό και Θεό της και εκεί πρεσβεύει υπέρ όλων τωνανθρώπων και μας χαρίζει την προστασία της, γεύση της οποίας έλαβαν όλοι οικάτοικοι του Κοντοδεσποτίου βλέποντας την φωτιά να φτάνει μέχρι τις πόρτες των σπιτιών τους, αλλά εκεί να αποτρέπεται και να σβήνει.

Την  Τετάρτη 14 Αυγούστου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης  χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού και προέστη στη Λιτανεία της εικόνας της Παναγίας, πλαισιωμένος από τον Αρχιμανδρίτη Αιμιλιανό Χρήστου – Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, τον Σταυροφόρο – οικονόμο Γεώργιο Πανώργια-Εφημέριοτης Ενορίας και τον Διάκονο Νικόλαο Πριμηκύριο.

 

 

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουσου και υπό τους ήχους πάντα των πυροσβεστικών αεροσκαφών, που επιχειρούσαν με ενισχυμένες τις δυνάμεις τους λόγω των αλλεπάλληλων αναζωπυρωσεων, ο Σεβασμιώτατος βρέθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της  πυροπαθούς Πλατάνας, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο, με συλλειτουργούς του τον Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Ευσταθίου και τον Διάκονο Νικόλαο Πριμηκύριο.

 

 

Οι ταλαιπωρημένοι πιστοί της Πλατάνας που μόλις είχαν επιστρέψει στα σπίτια, μετά την προληπτική εκκένωση του χωριού, πλημμύρισαν το Ναό με ιερό δέος και συγκίνηση για να ευχαριστήσουν την Υπέρμαχο Στρατηγό των Ορθοδόξων, Υπεραγία Θεοτόκο, για την προστασία της και να μετάσχουν των Αχράντων Μυστηρίων.

“Ευχαριστούμε την Παναγία, που δεν θρηνήσαμε θύματα από την φοβερή πυρκαϊά” δήλωσε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος συγχαίροντας όσους συμμετείχαν ακούραστασ τη μάχη κατά του πύρινου μετώπου.

Το απόγευμα της 15ης Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την Μονή της Παναγίας Γοργοεπηκόου στα Ψαχνά, η οποία κινδύνευσε από τη φωτιά για δεύτερη συνεχή χρονιά και
χοροστάτησε στον καθιερωμένο από ιδρύσεως της Μονής Εσπερινό και Επιτάφιο της Παναγίας.

 


Κατά τη λιτάνευση του Επιτάφιου της Παναγίας, εντός του περιβόλου της Ιεράς  Μονής, έφθασε και η καλή είδηση ότι η πυρκαϊά, μετά από τρεις μέρες ολέθριας επέλασης, οριοθετήθηκε χωρίς ενεργό μέτωπο.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024