Λαϊκό προσκύνημα στην κυρά την Οδηγήτρια της Ιερουσαλήμ στην… Δαύλεια

Πλήθος πιστών από όλη τη Βοιωτία, κι όχι μόνο, προσέρχεται κάθε χρόνο να προσκυνήσει την Κυρά την Οδηγήτρια, που 930 χρόνια τώρα στέκει ακοίμητος φρουρός στο Μοναστήρι της Ιερουσαλήμ, πάνω από τη Δαύλεια και κάτω από τη σκιά της Λιάκουρας, της κορφής του Παρνασσού. Η Ιερά Μονή της Ιερουσαλήμ, είναι το δεύτερο αρχαιότερο σωζόμενο μοναστήρι […]

18 Αυγούστου 2019

του/της Newsroom

Πλήθος πιστών από όλη τη Βοιωτία, κι όχι μόνο, προσέρχεται κάθε χρόνο να προσκυνήσει την Κυρά την Οδηγήτρια, που 930 χρόνια τώρα στέκει ακοίμητος φρουρός στο Μοναστήρι της Ιερουσαλήμ, πάνω από τη Δαύλεια και κάτω από τη σκιά της Λιάκουρας, της κορφής του Παρνασσού.

Η Ιερά Μονή της Ιερουσαλήμ, είναι το δεύτερο αρχαιότερο σωζόμενο μοναστήρι της Βοιωτίας, που από την ίδρυσή της, τον 11ο αιώνα και παρά τις καταστροφές στη χιλιόχρονη ζωή της από τη φθορά του χρόνου και τους κατά καιρούς κατακτητές, στέκει αγέρωχο με την ανθοστόλιστη αυλή του στην “καρδιά” τους ελατοδάσους του Παρνασσού.

Από την παραμονή της μεγάλης γιορτής της Παναγιάς τους, στις 23 Αυγούστου, οι πιστοί ανηφορίζουν στο Μοναστήρι που πανηγυρίζει “κατά την Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου”, ψελλίζοντας στα χείλη και στην καρδιά προσευχές ευχαριστίας, παρακλήσεως και ικεσίας στη Μάνα Παναγιά.

Μετά την τέλεση του Μέγα πανηγυρικού Εσπερινού πραγατοποιείται  και λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας γύρω από το Μοναστήρι, με την συμμετοχή ιερέων της ευρύτερης περιοχής.

 

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα των ακολουθιών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024