Ασπίδα προστασίας των βαμβακοκαλλιεργειών από το σκουλήκι στήνει η Π.Ε. Βοιωτίας

0

Την έγκαιρη και πλέον αποτελεσματτική ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την προστασία των καλλιεργειών τους από το πράσινο και  ρόδινο σκουλήκι επιχειρεί η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Βιωτίας με έκτακτο δελτίο Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας.

Οι βαμβακοκαλλιεργητές όπως και το STEREANEWS είχε προειδοποιήσει κατά το πρόσφατο παρελθόν, θα πρέπει να παρακολουθούν τακτικά τις καλλιέργειές τους,  σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα, και να εφαρμόζουν συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές
φυτοπροστασίας στο σωστό χρόνο… δεδομένου ότι  υπάρχει σε εξέλιξη και ολοκλήρωση η δεύτερη γενεά του πράσινου σκουληκιού.

Ενόψει της τρίτης γενεάς δεν υπάρχουν ενδείξεις για ενδεχόμενα προβλήματα στις περιοχές με πρώιμες και μέσοπρώιμες βαμβακοφυτείες εκτός των περιοχών: Θεσπιών (Ξινός), Αγίου
Γεωργίου και Αγίας Τριάδας.

Στις περιοχές με όψιμες βαμβακοφυτείες και ειδικότερα στο Βαρυκό Βαγιών, Πλαταιές, Μελισσοχώρι  90ο χλμ Θηβών (λόγω πλημμύρων) και Νεοχωράκι-Τάχι (λόγω χαλαζόπτωσης και αναβλάστησης) επιβάλλεται να ελέγχονται για ενδεχόμενη εφαρμογή ψεκασμού.

 

Συστάσεις-καλλιεργητικές πρακτικές

Συστήνεται στους βαμβακοπαραγωγούς να παρακολουθούν τις βαμβακοφυτείες τους κάθε 3 με4 ημέρες για την ύπαρξη  προνυμφών της 3ης γενεάς του πράσινου σκουληκιού μέχρι στις 29/08.

Η παρακολούθηση των βαμβακοκαλλιεργειών συνιστάται να γίνεται πρωινές ή απογευματινές ώρες διασχίζοντας το χωράφι διαγώνια και εξετάζοντας 100 φυτά σε διαφορετικά σημεία της διαγωνίου.

Επίσης συστήνεται να παρακολουθούν τις μετεωρολογικές προγνώσεις για την αποφυγή περιττών ψεκασμών (οι αυξημένες θερμοκρασίες οδηγούν σε μείωση του πληθυσμού των εντόμων).

 

Ψεκασμοί με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα

Για Πράσινο σκουλήκι
Όταν, και μόνο όταν,  εντοπιστούν από τους βαμβακοπαραγωγούς στο στάδιο της ανθοφορίας 6-8 ζωντανές νεαρές προνύμφες κατά μέσο όρο ανά 100 φυτά (σκουλήκια 1″ και 2″ σταδίου, μήκους μέχρι 1 εκατοστό) ή μία  νεαρή προνύμφη στα φυτά ενός μέτρου επί της γραμμής κατά μέσο όρο, συνιστάται εφαρμογή ψεκασμού με εγκεκριμένα εντομοκτόνα των οποίων ο τρόπος και το φάσμα δράσης τους είναι φιλικά προς ταωφέλιμα έντομα.

Για Ρόδινο σκουλήκι
Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, στο στάδιο της ανθοφορίας αν εντοπιστούν πάνω από 20 προσβεβλημένα άνθη (ροζέτες) σε τυχαίο δείγμα 100 ανθέων από τουλάχιστον πέντε αντιπροσωπευτικά σημεία της βαμβακοφυτείας, συνιστάται εφαρμογή ψεκασμού με εγκεκριμένα εντομοκτόνα.

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση