, ,

3ο Street food Festival Παύλιανης

  Μουσική, γέλια και λαχταριστές μυρωδιές πλημμύρισαν τα σοκάκια της γραφικής Άνω Παύλιανης κατά τη διάρκεια του Street food Festival που διοργάνωσαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με πολλή κέφι και φαντασία τα νεαρά μέλη του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου, ευελπιστώντας να αποτελέσουν σημείο συνάντησης των απαιτητικών foodies της περιοχής, όπως ονομάζονται στη γλώσσα των σύγχρονων… […]

9 Αυγούστου 2019

του/της Newsroom

 

Μουσική, γέλια και λαχταριστές μυρωδιές πλημμύρισαν τα σοκάκια της γραφικής Άνω Παύλιανης κατά τη διάρκεια του Street food Festival που διοργάνωσαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με πολλή κέφι και φαντασία τα νεαρά μέλη του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου, ευελπιστώντας να αποτελέσουν σημείο συνάντησης των απαιτητικών foodies της περιοχής, όπως ονομάζονται στη γλώσσα των σύγχρονων… οι καλοφαγάδες.

Σε αυτό το ταξίδι γνωριμίας με τη φιλόξενη “μεγάλη κυρία” της ορεινής Φθιώτιδας, όλοι οι “ταξιδιώτες” μένουν ικανοποιημένοι. Από την πρώτη κιόλας διασταύρωση που οι πινακίδες δρόμου ενημερώνουν ότι δρόμος οδηγεί Οίτη και Παύλιανη, ο επισκέπτης καταλαβαίνει τη διαφορά.

Πρωτίστως τη διαφορά θερμοκρασίας, αφού το χωριό βρίσκεται μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Οίτης, στα 1.100 μ. υψόμετρο. Στην ίδια πορεία τα Πυρά – Ιερόν Ηρακλέους κι αμέσως μετά το γνωστό “παράθυρο”, που αποτελεί ιδανική επιλογή για φωτογράφηση και γιατί όχι για μια καρτ-ποστάλ.

Πολύ πριν το “Καλώς ήλθατε στην Παύλιανη” (στην Κάτω διότι υπάρχει και η Άνω Παύλιανη) που φιλοτέχνησε με πολλή αγάπη για τον τόπο η νεαρή Μαρία Λιάγκα, η γοητευτική πόλη υποδέχεται τους επισκέπτες της με την ολοδρόσερη αύρα της κατάφυτης από έλατα, κερασιές, μηλιές, καρυδιές και καστανιές που την περιβάλουν.

Σε κάθε στροφή… μία πινακίδα, ένα παγκάκι ή ένα φιλοτεχνημένο τοιχάκι σε προετοιμάζουν για μία θεωρητική προσέγγιση της εμπειρίας που επρόκειτο να κομίσεις. Ακόμα και οι κάτοικοι, κάθε ηλικίας, νιώθεις α συνωμοτούν καθώς σε προειδοποιούν… “παρκάρετε όπου μπορείτε. Μετά από 300 μέτρα γίνεται το αδιαχώρητο”!

Το 3ο Street Food Festival σήκωσε αυλαία με τα πλέον εξωτικά και παραδοσιακά πιάτα εποχής. Από λαχταριστά, αχνιστά σουβλάκια, μέχρι θεόρατα burgers κι εξωτικές σπεσιαλιτέ από την Κούβα ή την κουζίνα της αυτοκρατορικής Κίνας… άπειρες νοστιμιές, περισσότερες από όσες τολμήσαμε να φανταστούμε κι αντέχαμε να δοκιμάσουμε έφεραν την υπογραφή γνωστών σεφ αλλά και ντόπιων “καλλιτεχνών” κουζίνας.

Οι chef Φώτης Τσιλιπάνος από την Οδό Ονείρων και ο Ινδός Rasum έδωσαν το δικό τους στίγμα στις γεύσεις, αποθεώνοντας κάθε άποψη και θεωρία για το τι είναι το “φαγητό του δρόμου”, χρησιμοποιώντας φρέσκα υλικά και προϊόντα ντόπιων παραγωγών. Ο pastry chef Θανάσης Ράγκας, του ζαχαροπλαστείου ΠΙΓΚΑΛ, παραχώρησε τις μαγικές του συνταγές για τα λαχταριστά pancakes που ξετρέλαναν μικρούς και μεγάλους.

Μία παρέα νεαρών της Παύλιανης αποφάσισε να επαναπροσδιορίσει το street food και να βάλει τη δική της πινελιά σε αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα όπως η φασολάδα, ενώ, μία άλλα αυτοσχεδίασε στη δημιουργία δροσιστικών κοκτέιλ… όλοι μαζί όμως προσέφεραν γρήγορο, νόστιμο και οικονομικό φαγητό χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα και κυρίως στο κέφι και την καλοκαιρινή διάθεση ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης που εξαρχής είχαν επικοινωνήσει.

Από τη μεγάλη γιορτή δεν έλειψαν βέβαια και οι επώνυμοι επισκέπτες. Ο νέος Δήμαρχος Λαμίας, Θύμιος Καραΐσκος έδωσε το παρόν στο φεστιβάλ, πρωτίστως για να βρεθεί κοντά στους δημότες που τον τίμησαν με την προτίμησή τους στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και για να συγχαρεί για την πρωτοβουλία τον πρόεδρο του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου, Γιάννη Ζωγράφο, που εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του στη Δημοτική Ενότητα Παύλιανης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Τηλεοπτικού Σταθμού STAR Κεντρικής Ελλάδας, Γιώργος Σιμόπουλος, επέλεξε να ξεναγήσει τα νεαρά μέλη της οικογένειάς του στη γειτονική πόλη της γενέτειράς του, Κουμαρίτσι Φθιώτιδας, τη γραφική Παύλιανη αλλά και να κεράσει ένα ποτό τα μέσα ενημέρωσης που έσπευσαν να απαθανατίσουν το μεγάλο event της αγαπημένης του Οίτης.

Πλήθος κόσμου, όλων των ηλικιών έδωσαν το παρόν, σε αυτή την τρίτη εκδοχή του Street Food Festival, που ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Παύλιανης, όπως εξηγεί στα ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ ο πρόεδρος Γιάννης Ζωγράφος, προσέθεσε μία μόνο καινούργια “συνταγή”… υπογραμμίζοντας ότι κατά τα λοιπά όλα παρέμειναν ίδια και δεν είναι άλλα από την αγάπη για τον όμορφο τόπο στον οποίο γεννήθηκαν κι επέλεξαν να ζουν.

Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Παύλιανης

Πρόεδρος: Ζωγράφος Γιάννης

Φωτογραφίες & Video : Παναγιώτης Πραγιάννης

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024