Επαγρύπνηση στη Βοιωτία για την Αφρικανική… πανώλη

Την προσοχή των βοιωτών χοιροτρόφων για την ιδιαίτερα σοβαρή νόσο που απειλεί τις μονάδες τους, και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί απουσία θεραπείας ή εμβολίων, την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων, εφιστά η Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Στερεάς αλλά και ο δήμος Λεβαδέων.   Η νόσος αφορά αποκλειστικά τους χοίρους και ο άνθρωπος δεν μπορεί να μολυνθεί […]

30 Αυγούστου 2019

του/της Newsroom

Την προσοχή των βοιωτών χοιροτρόφων για την ιδιαίτερα σοβαρή νόσο που απειλεί τις μονάδες τους, και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί απουσία θεραπείας ή εμβολίων, την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων, εφιστά η Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Στερεάς αλλά και ο δήμος Λεβαδέων.

 

Η νόσος αφορά αποκλειστικά τους χοίρους και ο άνθρωπος δεν μπορεί να μολυνθεί ούτε άμεσα ούτε με κατανάλωση προϊόντων χοίρου ή αγριόχοιρου.

Είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια που εμφανίζεται σε χοίρους όλων των ηλικιών, χωρίς προτίμηση φύλου. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό (παθογνωμονικό) σύμπτωμα που μπορεί να κινήσει υποψίες παρουσίας ΑΠΧ. Η ασυνήθιστα υψηλή θνησιμότητα χοίρων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες θα πρέπει να οδηγήσει σε ισχυρή υποψία ΑΠΧ, αν και παρόμοια συμπτώματα δίνει και η CSF (κλασική πανώλη των χοίρων).

Από τη στιγμή που εμφανιστεί, η νόσος μπορεί να λάβει τέσσερις μορφές: υπεροξεία, οξεία, υποξεία και χρόνια. Οι υπεροξείες και οξείες μορφές μπορούν να έχουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

Αιφνίδιος θάνατος των ζώων, με λίγα συμπτώματα
Υψηλός πυρετός (40,5 – 42 βαθμούς Κελσίου)
Ερυθρότητα του δέρματος (ορατό μόνο σε χοίρους ανοιχτόχρωμων φυλών), συνήθως πιο εμφανής στις άκρες των αφτιών, στην ουρά, στα άκρα, στο κάτω μέρος του στήθους και της κοιλιάς.
Μειωμένη όρεξη, νωθρότητα, κυάνωση και ασυντόνιστη κινητικότητα 24 – 48 ώρες πριν από τον θάνατο
Έμετος, διάρροια (συχνά αιματηρή) και οφθαλμικό έκκριμα
Θάνατος σε 6 – 13 ημέρες ή μέχρι και σε 20 ημέρες
Αποβολές

Το ποσοστό θνησιμότητας συχνά προσεγγίζει το 100% (στους εκτρεφόμενους χοίρους)

Δείτε εδώ τις αναλυτικές οδηγίες πρόληψης από την  Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Στερεάς Ελλάδας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024