Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ στο Βερολίνο-δείτε όσα ειπωθήκαν (video)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με την Καγκελάριο τόνισε ότι  «θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. ‘Εχουμε πολλά κοινά να κάνουμε, με επενδύσεις κοινού συμφέροντος». «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει να να επιταχυνθεί η ροή των επιστροφών μεταναστών προς την Τορυκία και για να είναι οι συνθήκες διαμονής […]

29 Αυγούστου 2019

του/της Newsroom

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με την Καγκελάριο τόνισε ότι  «θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. ‘Εχουμε πολλά κοινά να κάνουμε, με επενδύσεις κοινού συμφέροντος».

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει να να επιταχυνθεί η ροή των επιστροφών μεταναστών προς την Τορυκία και για να είναι οι συνθήκες διαμονής των προσφύγων στην Ελλάδα όσο γίνεται πιο ανθρώπινες» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο προσφυγικό.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε: «Η κα Μέρκελ γνωρίζει τις απόψεις μου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι έχει σοβαρά ελαττώματα, τα οποία όμως μπορούν να διορθωθούν μέσω της πολιτικής τη ΕΕ για τα Βαλκάνια».

Σε ερώτηση για το κοινό σχέδιο επενδύσεων σε περιβάλλον και ενέργεια ανέφερε ότι «θέλουμε να προσελκύσουμε όσο γίνεται περισσότερες γερμανικές επενδύσεις στην πατρίδα μας.Στις αρχές του 2020 θα διοργανώσουμε ένα συνέδριο για να τονίσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θέλουμε να αλλάξουμε το αφήγημα για τις επενδύσεις την Ελλάδα».

«Μπορούμε να προετοιμάσουμε το έδαφος (για αυτές τις επενδύσεις), με διάλογο και ανταλλαγή απόψεων» υπογράμμισε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ.

Σε ότι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι ιδαίτερα υψηλά. «Η Ελλάδα θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019 και το 2020. Πρώτα θα κερδίσουμε αξιοπιστία & εν καιρώ θα συζητηθούν αυτά τα θέματα. Είναι θέματα που συζητάμε με τους θεσμούς».

Σε ότι αφοά τη ΔΕΗ υπογράμμισε δε πως η κυβέρνηση κάνει δραματικές κινήσεις για την εξυγίανση της εταιρίας.

Για γερμανικές αποζημιώσεις

Στο ερώτημα για τις διεκδικήσεις των γερμανικών αποζημιώσεων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα για την Ελλάδα και τους Έλληνες. «Ελπίζαμε ότι αυτό το δύσκολο κεφάλαιο μπορεί να κλείσει. Προβλέπουμε σε θετική ανταπόκριση. Η οριστική διευθέτηση αυτού του ζητήματος θα είναι επιπλέον σύσφιξη για τις σχέσεις μας». Η κυρία Μέρκελ δεν θέλησε να αναπτύξει την άποψή της για το συγκεκριμένο θέμα.

Για μεταναστευτικό

Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχει αύξηση ροών και τόνισε ότι πρέπει να γίνουν επιστροφές από την Ελλάδα στην Τουρκία και πρέπει να αλλάξει το ζήτημα του ασύλου. «Η Ευρώπη να δείξει ουσιαστική αλληλεγγύη στο πρόβλημα», σημείωσε, μιλώντας για ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Μέρκελ: Η οικονομική ατζέντα θα παραμείνει σε σχέση με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας

«Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να καλωσορίσω τον κ. Μητσοτάκη. Έχουμε συναντηθεί συχνά στο παρελθόν, αλλά τώρα με την νέα ιδιότητά του», δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «έχει γίνει πολύ πρόοδος, το κλίμα έχει βελτιωθεί και η ώθηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα είναι σημαντική».

Η καγκελάριος ανέφερε ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό μίλησαν «για τις διμερείς μας σχέσεις, που είναι καλές και μπορεί να εντατικοποιηθούν. Στα οικονομικά μας ζητήματα έχουμε δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα, πράγμα που θα εκμεταλλευτούν και οι δύο λαοί».

Για το μεταναστευτικό, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της που «η καινούργια κυβέρνηση θέλει να δώσει “σάρκα και οστά” σε αυτή τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και να υπάρχουν επιστροφές προσφύγων», όπως είπε.

Επίσης, υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις «ευρωπαϊκές διαδικασίες« και μίλησαν για θέματα διεύρυνσης της Σερβίας, του Μαυροβούνιο, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας».

Τέλος, η κ. Μέρκελ σημείωσε: «Νομίζω ότι η οικονομική ατζέντα θα παραμείνει σε σχέση με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και νομίζω ότι θα είναι πιο εύκολη τώρα η υλοποίησή τους […] Ξέρετε ότι η οικονομία είναι ψυχολογία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024