Τέλος στην αγωνία των μαθητών – Αύριο η ανακοίνωση των Βάσεων 2019

Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ της χώρας βάζει αύριο το πρωί το υπουργείο Παιδείας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσει τις βάσεις.   Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν, αρχικά στα λύκεια τα ονόματα των επιτυχόντων (με κωδικούς), ενώ ταυτόχρονα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αναζητήσουν το όνομά τους και στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Στη […]

26 Αυγούστου 2019

του/της Newsroom

Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ της χώρας βάζει αύριο το πρωί το υπουργείο Παιδείας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσει τις βάσεις.

 

Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν, αρχικά στα λύκεια τα ονόματα των επιτυχόντων (με κωδικούς), ενώ ταυτόχρονα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αναζητήσουν το όνομά τους και στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Στη συνέχεια θα κοινοποιηθούν και οι βάσεις εισαγωγής για όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα και τις στρατιωτικές-αστυνομικές σχολές.

Φέτος θα εισαχθούν στα ΑΕΙ συνολικά 79.631 και τα αποτελέσματα θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς, ο χάρτης της Ανώτατης εκπαίδευσης είναι εντελώς διαφορετικός, αφού δεν υπάρχουν ΤΕΙ για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 50 χρόνια , ενώ τα πανεπιστήμια διαθέτουν και πάνω από 100 νέα τμήματα.

 

Οι επιλογές των αποφοίτων έχουν απόλυτη συνάρτηση και με την πορεία των βάσεων, ενώ θα αποτυπώνουν και την αγωνία της νέας γενιάς για την επαγγελματική αποκατάσταση στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Για αυτό το λόγο αναμένεται να υπάρχει αύξηση των βάσεων σε όλα τα τμήματα τα οποία “οδηγούν” στον δημόσιο τομέα.

 

Πάντως οι εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία των βάσεων δείχνουν τα εξής :

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Οι υψηλόβαθμες σχολές θα σημειώσουν μικρή πτώση, από 50 μόρια η Νομική Αθήνας μέχρι 200 μόρια η Νομική Κομοτηνής και η πτώση θα συνεχίζεται όσο θα μειώνονται οι βαθμολογίες, για να φτάσουμε στις σχολές που η βάση τους είναι λίγο πάνω από τα 10.000 μόρια όπου θα έχουν πτώση μέχρι και 1.000 μόρια.

2ο Επιστημονικό Πεδίο
Οι χαμηλές επιδόσεις χημεία και φυσική λογικά θα ήταν η αιτία για την πτώση των βάσεων ς, αλλά οι πολύ καλύτερες επιδόσεις στα Μαθηματικά θα διατηρήσουν την πτώση των μορίων . Ετσι, η πτώση των βάσεων αναμένεται να είναι περί τα 140 μόρια στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς του ΕΜΠ μέχρι πάνω από 1.500 μόρια στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου, που αναμένεται να βρεθούν κάτω από τα 7.000 μόρια.

3ο Επιστημονικό Πεδίο
Οι εξαιρετικές επιδόσεις των υποψηφίων στη Βιολογία θα φρενάρουν την έντονα καθοδική τάση των βάσεων του πεδίου, που επηρεάζονται από τις χαμηλές επιδόσεις στη Φυσική και στη Χημεία. Η έλλειψη των αριστούχων (19-20) αναμένεται να ρίξει τη βάση της Ιατρικής Αθήνας κάτω από τα 18.900 μόρια, για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια . Η βάση της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης που αποτελεί το κατώφλι εισαγωγής αναμένεται στα 18.150 μόρια. Αντίστοιχη είναι η πτώση και στις άλλες υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου, ενώ στις χαμηλόβαθμες σχολές η πτώση μπορεί να φτάσει τα 1.500 μόρια.

4ο Επιστημονικό Πεδίο
Οι καλές επιδόσεις στα Μαθηματικά, σε όλη τη βαθμολογική κλίμακα και οι εξαιρετικές επιδόσεις στην Πληροφορική αντισταθμίζουν τις κακές επιδόσεις στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και θα φέρουν άνοδο των βάσεων στις μεσαίες και υψηλόβαθμες σχολές. Η άνοδος αυτή αναμένεται να είναι σημαντική γιατί ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσε πάνω από 15.000 μόρια είναι πολύ μεγαλύτερος από πέρυσι. Εκτιμάται ότι θα έχουμε άνοδο που μπορεί να φτάσει και τα 600 μόρια σε υψηλόβαθμες σχολές και αντίστοιχη πτώση των βάσεων στις σχολές με βάση μικρότερη των 11.000 μορίων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024