,

Τσακαλώτος και Τζανακόπουλος για πλήρη άρση των capital controls

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος όπως επίσης και ο πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τζανακόπουλος έκαναν δηλώσεις για την πλήρη άρση των capital controls που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι: «Η πλήρης άρση των capital controls είναι το τελευταίο βήμα μιας διαδικασίας που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί πριν από τη […]

27 Αυγούστου 2019

του/της Newsroom

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος όπως επίσης και ο πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τζανακόπουλος έκαναν δηλώσεις για την πλήρη άρση των capital controls που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι: «Η πλήρης άρση των capital controls είναι το τελευταίο βήμα μιας διαδικασίας που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών», σημείωσε σε δήλωσή του ο τομεάρχης οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Συγκεκριμένα, ο οδικός χάρτης που είχε εκπονηθεί από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος περιλάμβανε τρεις πυλώνες, εκ των οποίων μόνο το τελικό στάδιο του τρίτου πυλώνα έμενε να υλοποιηθεί», τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Ο μόνος λόγος που δεν είχε γίνει πλήρης άρση ήταν η διστακτικότητα των τραπεζών λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα θετικό βήμα, πλήρως προετοιμασμένο ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Καλό είναι που στην οικονομική πολιτική η ΝΔ έχει κάτι από τα έτοιμα, γιατί καθαρές δικές τις πρωτοβουλίες φαίνεται να αργούν. Βέβαια στην περίπτωση της ΝΔ το να μην έχει δίκη της οικονομική πολιτική είναι μάλλον καλύτερο από το να έχει», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου σχολιάζοντας τα όσα υποστήριξαν τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για την άρση των capital controls τόνισε ότι  «Η άρση των τραπεζικών κεφαλαιακών περιορισμών ήταν μια προδιαγεγραμμένη οικονομική και πολιτική εξέλιξη στην οποία είχε οδηγήσει η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ»

Συνέχισε λέγοντας «Το αφήγημα της ΝΔ περί καταστροφικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτεται. Γιατί αυτή η πολιτική ήταν που κατάφερε μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων, επέτρεψε να βγούμε από τη μνημονιακή επιτροπεία, κατάφερε προεκλογικά επιτυχείς εξόδους στις διεθνείς αγορές. Αυτό λοιπόν που γίνεται σήμερα είναι η προδιαγεγραμμένη πορεία της ελληνικής οικονομίας στην οποία οδήγησε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ για αποτυχημένα επικοινωνιακά φιάσκα, σημειώνοντας ότι σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης έρχεται αντιμέτωπος με τα πραγματικά προβλήματα, την ανικανότητα και την ολιγωρία της κυβέρνησης του.

«Το επιτελικό του κράτος δεν πήγε καλά και έτσι προσπαθεί να επαναφέρει τις κατηγορίες ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε καμένη γη και ότι για όλα τα μεγάλα προβλήματα της χώρας ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε.

Ακόμα, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι

«αποδείχθηκε άνθρακας ο θησαυρός που υποσχόταν η ΝΔ για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και αυτό φάνηκε και από το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι όπου καμία κουβέντα για το θέμα αυτό δεν έγινε».

«Ακόμα δεν είπατε πού θα βρεθούν τα λεφτά για να καλυφθεί το κενό από τις φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις που υπόσχεστε», πρόσθεσε.

Ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε ακόμα για θεσμικές ακρότητες της κυβέρνησης της ΝΔ τις οποίες προσπαθεί να καλύψει με εντυπώσεις και επικοινωνία.

Όπως είπε, «κάτι τέτοιο έγινε και με την επιχείρηση-«σκούπα» στα Εξάρχεια όπου κατέληξε να προσάγονται μωρομάνες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση». Και κατέληξε: «Αυτό που κάνατε στα Εξάρχεια καμία σχέση δεν έχει με τη βούληση της Πολιτείας για την καταπολέμηση των ναρκεμπόρων».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024