Έφηβος έμεινε τυφλός γιατί έτρωγε μόνο τηγανιτές πατάτες

0

Eιδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους της ανθυγιεινής διατροφής έπειτα από το περιστατικό με έναν 17χρονο, ο οποίος τυφλώθηκε επειδή ακολουθούσε μια διατροφή βασισμένη σε πατάτες τηγανιτές και junk food, σύμφωνα με το BBC.

 

Οφθαλμίατροι στο Μπρίστολ εξέτασαν τον έφηβο, η όραση του οποίου επιδεινώθηκε μέχρι που τυφλώθηκε.

Από τότε που τελείωσε το Δημοτικό, ο έφηβος τρεφόταν αποκλειστικά με τηγανιτές πατάτες, λευκό ψωμί και κάποιες φορές μια φέτα ζαμπόν ή ένα λουκάνικο. Από τις ιατρικές εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε, φάνηκε ότι έχει σοβαρή αβιταμίνωση και οργανικές βλάβες εξαιτίας του υποσιτισμού.

Ο έφηβος, είχε επισκεφθεί τον γενικό γιατρό του σε ηλικία 14 ετών επειδή αισθανόταν κόπωση και δεν ένιωθε καλά. Τότε είχε διαγνωστεί με έλλειψη βιταμίνης B12 και του είχαν χορηγηθεί συμπληρώματα, τα οποία ωστόσο δεν πήρε ενώ δεν άλλαξε και διατροφικές συνήθειες.

 

Τρία χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στην Οφθαλμολογική Κλινική του Μπρίστολ με σταδιακή απώλεια της όρασής του, αναφέρει η επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.

Η δρ Ντενίζ Ατάν, η οποία τον εξέτασε στην κλινική, είπε: «Η καθημερινή διατροφή του συνίστατο ουσιαστικά σε μια μερίδα πατάτες τηγανητές, ενώ ως σνακ κατανάλωνε τσιπς και κάποιες φορές φέτες λευκού ψωμιού και σπανιότερα φέτες ζαμπόν και καθόλου φρούτα και λαχανικά. Ο ίδιος το απέδωσε στην αποστροφή του σε συγκεκριμένες υφές τροφίμων, τις οποίες δεν μπορούσε να ανεχτεί και επομένως οι τηγανητές πατάτες και τα πατατάκια ήταν τα μοναδικά είδη τροφίμων που επιθυμούσε και που αισθανόταν ότι μπορεί να φάει».

 

Η διατροφική οπτική νευροπάθεια –η πάθηση την οποία ανέπτυξε ο 17χρονος–είναι ιάσιμη, αν διαγνωστεί εγκαίρως. Αν όμως ο ασθενής παραμείνει επί μακρόν χωρίς θεραπεία οι νευρικές ίνες στο οπτικό νεύρο καταστρέφονται και η βλάβη γίνεται πλέον μη αναστρέψιμη.

 

Σημειώνει επίσης ότι οι ταμπλέτες πολυβιταμινών μπορούν να λειτουργήσουν επικουρικά, αλλά όχι να αντικαταστήσουν την υγιεινή διατροφή. «Είναι πολύ προτιμότερο οι βιταμίνες να λαμβάνονται μέσα από μια ισορροπημένη και με ποικιλία διατροφή», τονίζει η ίδια προσθέτοντας ότι η υπερβολική πρόσληψη βιταμινών, περιλαμβανομένης της βιταμίνης Α, μπορεί να είναι τοξική.

Σύμφωνα με την δρα Ατάν, οι vegans αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα όρασης οφειλόμενα σε έλλειψη B12, αν δεν αντικαταστήσουν στην διατροφή τους αυτά που στερούνται με τη μη κατανάλωση κρέατος. «Οι νιφάδες διατροφικής μαγιάς είναι ένας τρόπος να προσθέσει κάποιος στην διατροφή του B12», λέει.

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση