“Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί στον Καραβόμυλο αποθήκη ψυχών”

Την “αιφνιδιαστική και μονομερή ενέργεια της κυβέρνησης, για δημιουργία Hot Spot στον Καραβόμυλο Φθιώτιδας” καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η παράταξη της ελλάσσονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου¨Στερεά…Υπεροχής!¨, η οποία μάλιστα όπως διαπιστώνει “έρχεται να επιβεβαιώσει, το πώς αντιλαμβάνεται η νέα κυβέρνηση, τη διαχείριση του προσφυγικού”.  Μετά από μία σύντομη αναδρομή στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά […]

12 Σεπτεμβρίου 2019

του/της Newsroom

Την “αιφνιδιαστική και μονομερή ενέργεια της κυβέρνησης, για δημιουργία
Hot Spot στον Καραβόμυλο Φθιώτιδας” καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η παράταξη της ελλάσσονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου¨Στερεά…Υπεροχής!¨, η οποία μάλιστα όπως διαπιστώνει “έρχεται να επιβεβαιώσει, το πώς αντιλαμβάνεται η νέα κυβέρνηση, τη διαχείριση του προσφυγικού”. 

Μετά από μία σύντομη αναδρομή στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και τον τρόπο διαχείρισης του κρίσιμου αυτού ζητήματος από την απερχόμενη περιφερειακή αρχή, ο συνδυασμός του Δημήτρη Αναγνωστάκη αναδεικνύει την κριτική αλλά κι ελεγκτική στάση που προτίθεται να κρατήσει επί του θέματος το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

Η απάνθρωπη πρακτική που υιοθέτησε η κυβέρνηση, το προηγούμενο διάστημα,

  • με την κινηματογραφική εκκένωση χώρων φιλοξενίας προσφύγων,
  • με την απαράδεκτη εξαίρεση μεταναστών και προσφύγων από την Υγειονομική Περίθαλψη,
  • με την κατάργηση της Αρχής Προσφυγών για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε β’ βαθμό, παραβιάζοντας έτσι κατάφωρα το Ενωσιακό Δίκαιο,
    δείχνει όχι μόνο έλλειψη σχεδιασμού αλλά και ενσυναίσθησης απέναντι σε κατατρεγμένους ανθρώπους.

Η έλλειψη στοιχειώδους ενημέρωσης, πόσο μάλλον διαλόγου με τις αρχές του τόπου, πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τον κ. Περιφερειάρχη, διότι συνιστά απαξίωση της περιφερειακής αρχής και των πολιτών της Στερεάς γενικότερα.

Οι αποφάσεις κεκλεισμένων των θυρών και τα τετελεσμένα γεγονότα δεν ευνοούν την εξεύρεση λύσεων, αντίθετα δημιουργούν κλίμα δυσαρέσκειας στην τοπική κοινωνία, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το προσφυγικό είναι ένα πολυσύνθετο – πολυπαραγοντικό ζήτημα, αλλά πρωτίστως και κυρίαρχα ανθρωπιστικό, που δεν χωρά βοναπαρτισμούς και προχειρότητες.

Τόσο ο κ. περιφερειάρχης όσο και η κυβέρνηση ας έχουν το σθένος να κρατήσουν τις όποιες ομολογουμένως καλές πρακτικές της προηγούμενης περιόδου.

Να θυμίσουμε ότι κατά την προηγούμενη θητεία, η Περιφέρεια είχε την πρέπουσα αρωγή και συνεργασία, με όλο τον κυβερνητικό μηχανισμό, προκειμένου να συμβιώνουν ομαλά οι πολίτες της Εύβοιας με τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες στη δομή της Ριτσώνα, όπως αντίστοιχα έγινε στη Λειβαδιά και στις Θερμοπύλες.

Από την πλευρά μας και εφόσον η απόφαση «είναι ειλημμένη», δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί μια αποθήκη ψυχών, που θα στερείται συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Δηλώνουμε, καταλήγει η αννακοίνωση, ότι θα ελέγχουμε τη διαφάνεια κάθε χειρισμού σχετικά με τη λειτουργία του χώρου και ότι θα συμβάλλουμε, με τις όποιες δυνάμεις μας, στην ομαλή συμβίωση με τους πολίτες της περιοχής και στην εδραίωση κοινωνικής ειρήνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024