Οι Χαλκιδαίοι τίμησαν τις Αγίες Σοφία,, Πίστη και Ελπίδα

Την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019, το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος προσήλθε στον πανηγυρίσαντα με λαμπρότητα και πληθωρική συμμετοχή ευσεβών χριστιανών, Ενοριακό Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στην συνοικία Ξηρόβρυση Χαλκίδος,  και χοροστάτησε κατά τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό, με την συμμετοχή και άλλων Ιερέων της Χαλκίδος, του Βουλευτού Ευβοίας κ. Αθανασίου Ζεμπίλη της […]

18 Σεπτεμβρίου 2019

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019, το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος προσήλθε στον πανηγυρίσαντα με λαμπρότητα και πληθωρική συμμετοχή ευσεβών χριστιανών, Ενοριακό Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στην συνοικία Ξηρόβρυση Χαλκίδος,  και χοροστάτησε κατά τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό, με την συμμετοχή και άλλων Ιερέων της Χαλκίδος, του Βουλευτού Ευβοίας κ. Αθανασίου Ζεμπίλη της Δημάρχου Χαλκιδεών κ. Έλενας Βάκα και πολλών συνεργατών της Αντιδημάρχων, Προέδρων Οργανισμών κ.ά.

Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην Αγία Σοφία, αναλύοντας τον χαρακτηρισμό “θεόφρων μητέρα”, που της δίνει η υμνολογία της Εκκλησίας μας, και επεσήμανε την σημασία και την αξία της διαπαιδαγώγησης των νέων ανθρώπων, ώστε να φρονούν κι εκείνοι τα του Θεού.

Στην Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος που ακολούθησε συμμετείχαν πάρα πολλοί προσκυνητές, οι οποίοι έλαβαν μετά το τέλος της Λιτανείας φαγητό-πανηγύρι, το οποίο ετοίμασαν τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι. Ναού, μαζί με τους πολυάριθμους εθελοντές και εθελόντριες και τα δραστήρια μέλη του τοπικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ξηρόβρυσης, τα οποία είχαν και την πρωτοβουλία της ανεγέρσεως του Ιερού Ναού.

Τους ύμνους της Εορτής έψαλλε θαυμασιώτατα η Χορωδία “Τα πρώτα μου μελωδήματα”, αποτελούμενη από μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου και καθηγητού της Σχολής κ. Στυλιανού Μπενή.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Παπανικολάου.

ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΖΥΜΩΣΑΝ ΤΟ ΠΙΟ ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΙ ΣΤΟ ΚΕ.Σ.Ο. ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΤΑΚΗΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου το εκπαιδευτικό, διαδραστικό πρόγραμμα “Το πιο γλυκό ψωμί” στο Κέντρο Στήριξης Οικογενείας της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος στην Ν. Αρτάκη, όπου η προσέλευση μικρών και μεγάλων ήταν εντυπωσιακή.

Ο υπεύθυνος του Κέντρου, Αρχιμ. Μεθόδιος Φουντούλης-Εφημέριος του Ι. Προσκυν. Ναού Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την ανταπόκριση τους στην πρόσκληση της Ι. Μητροπόλεως, τους ενημέρωσε για τις δράσεις που πραγματοποιούνται στο ΚΕ.Σ.Ο.

Στη συνέχεια, γονείς και παιδιά ενθουσιάστηκαν με την δραματοποιημένη αφήγηση του λαΐκού παραμυθιού “Tο πιο γλυκό ψωμί” από τα μέλη της ομάδας “Μέλι – Γάλα”. Για την αποτελεσματικότερη διεξαγωγή του προγράμματος τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και, χαρούμενα, συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες, όπου ήρθαν σ’ επαφή με την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής του ψωμιού. Μάλιστα όσα παιδιά ζύμωσαν και έψησαν πρόσφορα, τα προσέφεραν στον Προσκυνηματικό Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης ή στις Ενορίες τους για την Θεία Λειτουργία της εορτής της Αγ. Σοφίας.

Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκαν:

Στην παρασκευή προσφόρου: Αγγελική Κούνα  και Χριστίνα Αδάμ.

Στον σταθμό “Το σιτάρι στη λατρεία της Εκκλησίας”: Ματίνα Κουβαρά.

Στην κατασκευή ανεμόμυλων: Ιουλία Δροσινάκη και Πρεσβύτερα Αργυρώ Μουζέλη-Πάσχου.

Στν σταθμό της αφής “Μαθαίνω τα δημητριακά”: Βασιλική Βουρδάνου και Ελένη Βλάχου.

Στον Παραδοσιακό παιχνίδι (Πινακωτη): Κατερίνα Φρουδαράκη.

Στον Θεατρικό παιχνίδι (Το σποράκι): Γεωργία Κακαρά.

Στην Μουσικοκινητική (ο χορός του Δρεπανιού): Δέσποινα Χαραλάμπους.

Στον σταθμό “Οι αρετές του Βασιλιά”: Μάρω Χασιώτη.

Στον σταθμό “Γκρεμίζουμε τα πάθη του Βασιλιά”: Φωτεινή Λαζαρίδου.

Στά έργα τέχνης με τα στάδια του κύκλου του ψωμιού: Αφένδρα Γαιτανάρου και Κωνσταντίνα Ανθοπούλου.

Στον σταθμό με τον κύκλο του ψωμιού συμμετείχαν:

Γεωργός : Γιώργος Βασιλείου,

Σπορέας: Λάμπρος Πνευματικός,

Στον Θερισμό: Άννα Κουβαρα,

Στο Αλώνι: Κάλια Κοίλαρη,

Στο Δερμόνι: Μόρφω Ακρίδα,

Στο ζύγι: Αναστασία Τρικοίλη,

Η Μυλωνού: Ρωσσάνα Τίκκα,

Η κυρά-Κοσκίνω: Σταυρούλα Ηλία,

Στον Φουρνο: Ειρήνη Λάλου και Σοφία Χονδρογιάννη,

Ομαδάρχισσες: Ιωάννα Μπακούτη ,Δέσποινα Καρκαλή, Βαρβάρα Μπακράτση, Παρασκευή Δροσινάκη, Βάσω Ιωσηφίδη, Μαρία Καρλατήρα, Αρχοντία Πέτσα, Μαριάνθη Γριβάκη, Κυριακή Τσολάκη, Αθηνά Τσοκάνη, Παρασκευή Φρυγανά.

Συντονίστρια: Ελένη Καρλατήρα.

Ηχητικά συστήματα: Γιώργος Τσιριμώκος.

Καθαριότητα χώρου: Βασίλης Τριανταφύλλου, Βάκης Βασιάς, Στράτος Καρλατήρας.

Μεταφορά και προσφορά αχυρόμπαλων και παλιών εργαλείων: Μιχάλης Ιωσηφίδης.

Υπεύθυνες του προγράμματος: Ελένη Καρλατήρα και Αγγελική Κούνα.

Τα περισσότερα από τα παραδοσιακά αντικείμενα της εκδήλωσης ήταν ευγενική προσφορά του λαογραφικού μουσείου του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βασιλικού, το οποίο και ευχαριστούμε πολύ.

Τα ψωμιά και ο άρτος που μοιράστηκε ήταν προσφορά του φούρνου Καρβέλη.

ΜΕΤΑΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΕ.Σ.Ο. Ν. ΑΡΤΑΚΗΣ

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, 5.30- 7.30μ.μ. στο Κέντρο Στήριξης Οικογενείας (ΚΕ.Σ.Ο.), που βρίσκεται στην πλατεία Παναγίας Φανερωμένης στην Νέα Αρτάκη, θα γίνει μετακατασκηνωτική συνάντηση  όλων  των  παιδιών  και των στελεχών της Δ’ περιόδου (κοριτσιών δημοτικού),  για να θυμηθούμε την Κατασκήνωση, να τραγουδήσουμε, να παίξουμε και να  χαρούμε. Θα υπάρχει παράλληλα ξεχωριστό πρόγραμμα για τους γονείς που θα συνοδεύσουν τα παιδιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024