Μπαλάκι οι ευθύνες για το θέμα του ΕΕΕΕΚ Φθιώτιδας με σέντρα το Υπουργείο Παιδείας

Αναστάτωση επικρατούσε και συνεχίζει να επικρατεί μετά το χθεσινό τερατώδες δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο παρευρέθηκαν αντιπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Γυμνασίου Λαμίας,του συλλόγου Διδασκόντων όπως και αντιπρόσωπος του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Φθιώτιδας. Αφορμή έδωσε ένα έγγραφο που απέστειλε η Περιφερειακή Διευθύντρια κα. Μπανιάτα με την οποία καλούσε το Δημοτικό συμβούλιο να λάβει απόφαση στο […]

26 Σεπτεμβρίου 2019

του/της Newsroom

Αναστάτωση επικρατούσε και συνεχίζει να επικρατεί μετά το χθεσινό τερατώδες δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο παρευρέθηκαν αντιπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Γυμνασίου Λαμίας,του συλλόγου Διδασκόντων όπως και αντιπρόσωπος του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Φθιώτιδας. Αφορμή έδωσε ένα έγγραφο που απέστειλε η Περιφερειακή Διευθύντρια κα. Μπανιάτα με την οποία καλούσε το Δημοτικό συμβούλιο να λάβει απόφαση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

Τον κόμπο να φτάνει στο χτένι αισθάνθηκε να φτάνει ο κ. Λάππας αντιπρόσωπος του ΕΕΕΚ Φθιώτιδας

“τέσσερα χρόνια έχουμε έρθει πάνω από 15-20 φορές με όλα τα απαραίτητα γραφειοκρατικά έγγραφα.το αποτέλεσμα είναι ότι αυτά τα 35 παιδάκια δεν χωράνε πουθενά μόνο στο Κωσταλέξι στα σιδερένια κιβώτια”.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κα. Καστάνη αποδίδοντας μάλιστα πολύ συγκεκριμένες ευθύνες στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή κάνοντας λόγο για

“πολιτική ανεπάρκεια οδήγησαν στον ακρωτηριασμό του 9οθ Γυμνασίου Λαμίας. Δεν θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο καθώς η πολιτική και οι πολιτικοί υπάρχουν για να δίνουν λύσεις.Το αυτονόητο σας καλούμε να κάνετε να δώσετε λύση. Με τη λογική των καλών εγκαταστάσεων του κτιρίου δημιούργησαν σαρδελοκούτια για να στοιβάζουν τις παιδικές ψυχές των μαθητών.Αυτή θεώρησαν ότι ήταν η σωστή λύση και όχι η δημιουργία ενός νέου σχολείου για αυτά τα παιδιά.” Επικαλούμενη τον κ Στασινό σημείωσε ότι “το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο παραπλανήθηκε.Όπως και το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε μια απόφαση χωρίς οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να έχουν γνώση του τι ψήφισαν.Δεν θα σταθούμε στα διοικητικά σφάλματα, καθώς έγιναν μελέτες ενός αυθαίρετου κτιρίου . Γνωστό είναι άλλωστε πως στο Υπουργό δεν έστειλε ποτέ ο Δήμος στοιχεία για τη δυναμικότητα σε αριθμό μαθητών του του σχολείου μας παραπλανώντας ακόμα και το Υπουργείο.”

Ο κ. Στασινός υπενθύμισε την τότε πολιτική απόφαση να “απέσυρε την ψήφο έγκρισης αποδίδοντας ευθύνες και σημειώνοντας ότι τότε παραπλανήθηκε από την παλαιά Δημοτική Αρχή και αυτός και οι συνάδελφοί του καθώς δεν τους είχαν δοθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία.”

Αντίθετα ο κ. Σταϊκος επιχείρησε να κρατήσει χαμηλά τους αντιπολιτευτικούς τόνους και να ακολουθήσει το ψύχραιμο παράδειγμα του κ. Καραΐσκου,  του κ. Κυριακάκης και του κ. Δελιχά που εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να διαφυλάξουν το πολυπόθητο πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας που χτίζουν στη νέα αυτοδιοίκηση και να περιοριστούν στις ευθύνες και μόνο της Δευτεροβάθμιας.

 

Συγκεκριμένα ο κ. Κυριακάκης σημείωσε ότι “΄όλοι πρέπει να δουλέψουμε με σύμπνοια και ομόνοια για την εξεύρεση λύσης. Ουσιαστικά το πρόβλημα είναι της εκπαιδευτικής κοινότητας”.

Πολιτικές ευθύνες διέκρινε και ο κ. Δεληχάς στο κράτος και όχι στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή τασσόμενος  τασσόμενος υπέρ της προσωρινής μεταστέγασης αλλά με την προϋπόθεση σχεδιασμού και υλοποίησης καινούριων εγκαταστάσεων.

Παρόλα αυτά ο απερχόμενος Δήμαρχος Λαμίας Νίκος Σταυρογιάννης άμεσα θιγμένος από τις μομφές για την ανεπάρκεια των πολιτικών αποφάσεων της προηγούμενης αυτοδιοίκητικής περιόδου πήρε το λόγο αμυνόμενος. “Όπως θα θυμούνται όλοι όσοι βρίσκονταν και στο προηγούμενο Δ.Σ δεν υπήρχε κάποια παρέμβαση από την εκπαιδευτική κοινότητα που να μας ζητούσε να αλλάξουμε την εισήγηση του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.Τπ σοβαρό αυτό ζήτημα δεν λύνεται με αποφάσεις της τελευταίας στιγμής ούτε βέβαια με κοινωνικό αυτοματισμό”. Συνοψίζοντας τόνισε ότι “από πλευράς Δήμου είχαν γίνει ολες οι απαραίτητες ενέργειες. Τον Δήμο τον αφορούσε το κτιριακό θέμα, τα υπόλοιπα θέματα αυτα της συγχώνευσης και συστέγασης αφορούν την Δευτεροβάθμια η οποία στη συνέχεια απευθύνεται στο Υπουργείο”.

Στη δευτερολογία του ο Δήμαρχος Λαμιέων κος Καραΐσκος δήλωσε και ολοκληρώθηκε η συζήτηση

Θα πρέπει να δούμε που συμφωνούμε και που διαφωνούμε. Η Αποκεντρωμένη ζητά αν υπάρχει γνωμοδότηση της Επιτροπής Παιδείας, άρα θα πρέπει να υπάρξει μια προεργασία όπως τόνισε και ο κος Στασινός!

Συμφωνούμε ότι το υπάρχων ΕΕΕΕΚ πρέπει να μεταστεγαστεί.

Συμφωνούμε επίσης ότι η Εκπαίδευση έχει την αρμοδιότητα να βρει λύση και να υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση άρσης του αδιεξόδου.

Δεν μπορούμε όμως ως Δημοτική αρχή να κλείσουμε τα μάτια, είμαστε υποχρεωμένοι να καλέσουμε την Εκπαίδευση να μας φέρει συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη πρόταση ….αν δεν βρεθεί λύση στη σημερινή συνάντηση της Αθήνας με την υφυπουργό κα. Ζαχαράκη.

Φωτογραφίες: Πηνελόπη Κυριαοπούλου

Δείτε όλο το video από το ΔΣ

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024