Αναστήλωση του Αρχαίου θεάτρου Ερέτριας

  Πρόκειται για μια ξεχωριστή συνάντηση πολιτισμού, με σκοπό να γνωρίσει το ευρύτερο κοινό τόσο τη τελική μορφή του μνημείου μετά την ολοκλήρωση της αναστήλωσης του όσο και τη πρώτη περίοδο εργασιών. Αρωγοί στην εκδήλωση είναι ο Δήμος Ερέτριας, το ΝΠΔΔ Ο Δαφνηφόρος Απόλλων Δήμου Ερέτριας, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και θα συμμετείχαν  η Swiss […]

24 Σεπτεμβρίου 2019

του/της Newsroom

 

Πρόκειται για μια ξεχωριστή συνάντηση πολιτισμού, με σκοπό να γνωρίσει το ευρύτερο κοινό τόσο τη τελική μορφή του μνημείου μετά την ολοκλήρωση της αναστήλωσης του όσο και τη πρώτη περίοδο εργασιών.

Αρωγοί στην εκδήλωση είναι ο Δήμος Ερέτριας, το ΝΠΔΔ Ο Δαφνηφόρος Απόλλων Δήμου Ερέτριας, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και θα συμμετείχαν  η Swiss School of Archaeology in Greece – ESAG Ελβετική αρχαιολογική σχολή και το σωματείο Διάζωμα .

Ομιλητές – Εκπροσωπώντας την Διεπιστημονική ομάδα μελέτης ήταν οι:

Μπέλλιου Φωτεινή, αρχιτέκτων μηχανικός Ε.Μ.Π
Δογάνη Ιωάννα, συντηρήτρια
Γαλανού Αμερίνη, συντηρήτρια

Εκπροσωπώντας την εφορεία αρχαιοτήτων Ευβοίας o Μπουκάρας Κωνσταντίνος, αρχαιολόγος

Ένα έργο που αναδεικνύει τον Αρχαίο πολιτισμό στην περιοχή μας. Μια μορφή πολιτισμού απαραίτητη για την καλλιέργεια των γεννεών !
Πολύ μεγάλη ήταν η εθελοντική συμβολή για το έργο αυτό από την ομάδα ενεργών πολιτών η Μέδουσα και το Σωματείο Διάζωμα .

Στόχοι:

-Την ένταξη της Ερέτριας στην Πολιτιστικη Διαδρομή της Στερεάς Ελλάδας

-Τη δημιουργία “κουμπαρά” για τη συγκέντρωση χρημάτων για τη Μελέτη αναστήλωσης, με την ενεργοποίση συλλόγων, πολιτών, φορέων καθώς και επιχειρήσεων

-Τη χρηματοδότηση της αναστήλωσης από την Περιφέρειά μας με 1.050.000 ευρώ από τον τότε Περιφερειάρχη,, κ Μπακογιάννη και τον τότε χωρικό Αντιπεριφερειάρχη και νέο Περιφερειάρχη σήμερα, κ Φάνη Σπανό.

-Την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων Ερέτριας, με έναρξη την κυκλοφοριακή Μελέτη της πόλης Ερέτριας, η οποία ολοκληρώνεται και χρηματοδοτεί έτσι το έργο από την Περιφέρεια με 400.000 ευρώ

-Την κινητοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων, στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης, να γίνουν χορηγοί. Στην Ερέτρια, η ΔΕΗ προσέφερε 20.000 ευρω για τη Μελετη Αναστήλωσης και ο Ομιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ 30.000 ευρώ για τη Μελέτη Ενοποίησης Αρχαιολογικών χώρων.

 

Επισημάνθηκε ο ρόλος της Αρχαιολογίας Ευβοίας, της Εφόρου κ Αγγελικής Σίμωση και του Αρχαιολογου Ερέτριας, κ Μπουκάρα Κώστα, καθώς και της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εμβληματική προσωπικότητα του Προέδρου του Διαζώματος, κ Σταύρου Μπένου, ως οραματιστη, εμπνευστή, ενός πνευματικού ανθρώπου, φιλόπατρη, ο οποίος πίστεψε ότι τα ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ της πατρίδας μας είναι το ΦΩΣ που φωτίζει το παρόν και, κυρίως, το μέλλον της Ελλάδας.

Ευχαριστώ τον κ Μπένο Σταύρο για τη μεγάλη τιμή, αλλα και ευθύνη να εκπροσωπήσω το ΔΙΑΖΩΜΑ στην εκδήλωση, ως μέλος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024