Ημέρα μνήμης και πόνου για τους Μικρασιάτες

Για την πόλης της Θήβας είναι μια μέρα σπουδαίας σημασίας καθώς φιλοξένησε Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, που με αγώνες και κόπους κατάφεραν να δημιουργήσουν τις νέες συνθήκες ζωής τους στο “Συνοικισμό”, μετατρέποντάς τον στη συνέχεια σε εστία παράδοσης και πολιτισμού. Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019, ο επίσημος εορτασμός της Ημέρας Μνήμης και Τιμής της […]

16 Σεπτεμβρίου 2019

του/της Newsroom

Για την πόλης της Θήβας είναι μια μέρα σπουδαίας σημασίας καθώς φιλοξένησε Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, που με αγώνες και κόπους κατάφεραν να δημιουργήσουν τις νέες συνθήκες ζωής τους στο “Συνοικισμό”, μετατρέποντάς τον στη συνέχεια σε εστία παράδοσης και πολιτισμού.

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019, ο επίσημος εορτασμός της Ημέρας Μνήμης και Τιμής της Μικράς Ασίας, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Θηβαίων, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης και η Ένωση Μικρασιατών Θήβας, παρουσία πολιτειακών και στρατιωτικών αρχών της πόλης.

Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών & Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιου, επιμνημόσυνη δέηση- τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Μικρασιατών Θήβας, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, 

Δάφνινα στεφάνια κατέθεσαν : η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Περ. Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Περιφερειακή Σύμβουλος κα Κατερίνα Μπατζελή, ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Γιώργος Αναστασίου, ο Διοικητής της 114 Π.Μ. Σμήναρχος Ιπτάμενος κ. Ιωάννης Κυρίου, εκ μέρους της Αστυνομικής Δν/σης Βοιωτίας ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Αναστάσιος Βρούβας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας κ. Γιώργος Γελέκας.

Το πέρασμα του χρόνου, δεν είναι ικανό να σβήσει τις μνήμες των σφαγών, των λεηλασιών και της προσφυγιάς. Και δεν πρέπει να σβήσουν οι μνήμες, γιατί η ανάμνηση της εξόντωσης των Ελλήνων από εκείνες τις πατρίδες και το κατόρθωμα των προσφύγων να σταθούν και πάλι στα πόδια τους και να διατηρήσουν ζωντανές τις παραδόσεις τους, σε μία Ελλάδα που τότε βρισκόταν σε σύγχυση και σε δεινή οικονομική κατάσταση, εμπνέουν τους σύγχρονους Έλληνες και γίνονται οδηγοί για ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Δήμος Θηβαίων θεωρεί υποχρέωσή του να τιμά τους ανθρώπους εκείνους που κράτησαν ψηλά τον Ελληνισμό, που, αν και ξεριζώθηκαν, κατάφεραν να ορθοποδήσουν και να μας κάνουν υπερήφανους .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024