Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, μια ουσιαστική μεταρρύθμιση

Αναρωτιόμαστε ακόμη και σήμερα γιατί να μας συμβεί η κρίση. Γιατί να περάσουμε όλα αυτά. Πολλά γιατί, χωρίς να καταλήγουμε πουθενά. Από την πλευρά μου όμως αναρωτιέμαι, γιατί όλοι όσοι έζησαν για κάποιο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό δεν κατάλαβαν. Γιατί πέρασαν χωρίς να τους «ακουμπήσει» η καθημερινότητα και γιατί αν κατάλαβαν δεν επεδίωξαν να το […]

15 Σεπτεμβρίου 2019

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Αναρωτιόμαστε ακόμη και σήμερα γιατί να μας συμβεί η κρίση. Γιατί να περάσουμε όλα αυτά. Πολλά γιατί, χωρίς να καταλήγουμε πουθενά. Από την πλευρά μου όμως αναρωτιέμαι, γιατί όλοι όσοι έζησαν για κάποιο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό δεν κατάλαβαν. Γιατί πέρασαν χωρίς να τους «ακουμπήσει» η καθημερινότητα και γιατί αν κατάλαβαν δεν επεδίωξαν να το επιβάλλουν και στην πατρίδα τους.

Πολλές Κυβερνήσεις το εξήγγειλαν τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, καμία δεν την εφάρμοσε. Μιλάμε για την ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Μια τομή στην λειτουργία του Κράτους μας, με την οποία ο πολίτης θα πάψει να ταλαιπωρείται και το ίδιο θα έχει την δυνατότητα να γνωρίζει με τον προσωπικό αριθμό του καθενός μας, ποιοι είμαστε.

Θα σας διηγηθώ μια χαρακτηριστική ιστορία ενός γνωστού μου, που συνέβη το μακρινό 1986. Όταν ήταν φοιτητής την δεκαετία του ’70 στην Γερμανία, είχε αγοράσει ένα αμάξι. Δυστυχώς στις διακοπές του στην Ελλάδα, το κατέστρεψε σε τροχαίο. Το άφησε στο τελωνείο, το οποίο έπρεπε να επιστρέψει τις πινακίδες στην Γερμανία. Το 1986 θέλησε ο ίδιος να μάθει τι είχε απογίνει με τις πινακίδες, μια και προγραμμάτιζε ταξίδι. Οι υπεύθυνοι του Τελωνείου ταλαιπωρούσαν για έξι μήνες να τον ενημερώσουν. Αγανακτισμένος κάλεσε την αρμόδια υπηρεσία στη Γερμανία, η οποία σε είκοσι μόλις λεπτά του έδωσε την απάντηση! Κι όλα αυτά, τριάντα και πλέον χρόνια πριν. Κι εμείς σήμερα βλέπουμε στο ρεπορτάζ στοίβες του φακέλους σε διαδρόμους του ΕΦΚΑ για απονομή σύνταξης. Πηγαίνεις να μεταβιβάσεις ένα αυτοκίνητο και χρειάζεται να πας και στην Εφορία για να πάρεις βεβαίωση μη οφειλής Τελών Κυκλοφορίας! Να μην μιλήσουμε για την ιατρική φροντίδα, όπου χρειάζεται να κρατάς τον φάκελό σου κάτω από το προσκεφάλι, για να μην τον χάσεις, ώστε να ξέρει ο επόμενος γιατρός το ιστορικό σου και τόσα άλλα ευτράπελα, αλλά συγχρόνως και τραγικά που γινόμαστε καθημερινοί μάρτυρες.

Σκεφτείτε λοιπόν τι ουσιαστική και προσοδοφόρα για την Εθνική Οικονομία, είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Πόσες εργατοώρες, εξοικονόμηση χρημάτων, προσωπικού και εξάλειψη της ταλαιπωρίας μας, θα συμβεί όταν επιτέλους η Κυβέρνηση υλοποιήσει την εξαγγελία της. Και θέλεουμε να πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβεί, γιατί είναι η τελευταία μας ευκαιρία να προχωρήσουμε σαν Κράτος στην Ευρωπαϊκή σύγκλιση.

Η Ελλάδα χρειάζεται τις μεταρρυθμίσεις και μπροστάρηδες πρέπει να είναι οι νέοι. Ιδιαίτερα όσοι από αυτούς έχουν ζήσει ή σπουδάσει στο εξωτερικό. Είναι η λύση στην κρίση, όπως λέει και μια διαφήμιση.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

19 Απριλίου 2024