Στο 2ο Agrofest Στερεάς στοιχημάτισαν στην… εξωστρέφεια (φωτογραφίες & video)

Άνοιξε τις πύλες του το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, στο Επιχειρηματικό Πάρκο της Βοιωτικής πρωτεύουσας με συγκρατημένη προσέλευση αλλά με μεγαλόπνοα… στοιχήματα.   Παρά τις υψηλές προσδοκίες που “γέννησε” η άκρως επιτυχημένη πρώτη διοργάνωση του Agrofest στην πόλη της Λιβαδειάς το 2018, οι συνεχείς αναβολές λόγω των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων κράτησαν άτονη τη […]

20 Σεπτεμβρίου 2019

του/της Newsroom

Άνοιξε τις πύλες του το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, στο Επιχειρηματικό Πάρκο της Βοιωτικής πρωτεύουσας με συγκρατημένη προσέλευση αλλά με μεγαλόπνοα… στοιχήματα.

 

Παρά τις υψηλές προσδοκίες που “γέννησε” η άκρως επιτυχημένη πρώτη διοργάνωση του Agrofest στην πόλη της Λιβαδειάς το 2018, οι συνεχείς αναβολές λόγω των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων κράτησαν άτονη τη συμμετοχή επισκεπτών και εκθετών στη φετινή διοργάνωση που και αυτή τη χρονιά τελεί υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, με την συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το AGROfest Στερεάς Ελλάδας φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Επιχειρηματικού Πάρκου Λιβαδειάς (πρώην Unicot), σε μια στεγασμένη έκταση 8.000 τ.μ., όπου παραγωγοί απ` όλη την Ελλάδα, μεταποιητές, βιοτέχνες, επιχειρηματίες, αλλά και επιστήμονες, γεωπόνοι και τεχνοκράτες, θα συναντηθούν με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων, τη γνωριμία με καινοτόμα προϊόντα και καλλιέργειες, την παρουσίαση εργαλείων κι άλλων εφοδίων.

Η διοργάνωση ευελπιστεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον και των καταναλωτών, αφού στο AGROfest Στερεάς, θα έχει τη δυνατότητα κανείς να γνωρίσει και να προμηθευτεί «ό,τι αγαπά η καρδιά του», από τα περίπτερα των παραγωγών από τη Στερεά Ελλάδα, αλλά και από όλη την χώρα.

Κατά την τελετή εγκαινίων, της μεγάλης γιορτής της αγροτικής επιχειρηματικότητας το παρόν έδωσε ο νέος Περιφερειάρχης Στερεάς, Φάνης Σπανός, Δήμαρχοι της Βοιωτίας αλλά και οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας… με πολλές και ηχηρές απουσίες που επισημάνθηκαν από διοργανωτές και παρευρισκόμενους.

 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, Παναγιώτης Αγνιάδης ανέδειξε τη σημασία της σύμπραξης που έχει επιτευχθεί με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που στηρίζει την πρωτοβουλία με τη διοργάνωση πολύ σημαντικών επιστημονικών ημερίδων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Ενώ, αναφέρθηκε και στο μεγάλο αναπτυξιακό όραμα που διακατείχε εξαρχής τους διοργανωτές που δεν ήταν άλλο από την προβολή των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας, με το δικό τους πλέον brand, στην εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά με τη συμμετοχή των παραγωγών στην Agrofest αλλά και σε εκθέσεις του εξωτερικού που προωθεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ο νέος Περιφερειάρχης Στερεάς, αναγνώρισε τη σημασία στήριξης του πρωτογενούς τομέα και κατά συνέπεια της συγκεκριμένης διοργάνωσης “από την καρδιά της Κωπαϊδας που αποτελεί και τον βασικό αγροτικό πνεύμονα της χώρας”… καλώντας τους συμμετέχοντας να ξεδιπλώσουν τις δυνάμεις τους μέχρι και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου που θα λειτουργεί η Έκθεση.

Η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά δεσμεύτηκε να συνεχίσει να στηρίζει τη διοργάνωση αλλά και όλες τις δράσεις που προωθούν τη γνώση και την εξωστρέφεια… ευελπιστώντας η πρωτοβουλία να γίνει πολύ γρήγορα θεσμός.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς, Λουκάς Υπερήφανος, κάλεσε το νέο Περιφερειάρχη να αγκαλιάσει τη διοργάνωση… παρακινώντας τον να δώσει επιπλέον κίνητρα στον αγροτικό κόσμο όλης της περιφέρειας να συμμετέχει στην Έκθεση αλλά και να συσφίξει τις σχέσεις της Περιφέρειας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, που δημιουργεί πλέον τμήματα σε όλη τη Στερεά.

Απόλυτα πεπεισμένος για την επιτυχία του θεσμού εμφανίστηκε ο κ.Νίκος Κουδούνης, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς, αποκαλύπτοντας ότι αυτοδιοικητικοί και παραγωγοί έβαζαν στο περιθώριο της διοργάνωσης… στοιχήματα, για την πρόοδο της Διοργάνωσης στο βάθος του χρόνου. Και ο ίδιος όμως στοιχημάτισε και μάλιστα δημόσια, στη διασύνδεση Πρωτογενούς παραγωγής και Βιομηχανικού Κλάδου, ώστε να ξεπεραστούν τα στεγανά της αυστηρής συμμετοχής προϊόντων και παραγόντων του πρωτογενούς τομέα.

Ο Στερεοελλαδίτης πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καβαθάς, θέλησε να “προχωρήσει” την πολύ κρίσιμη όπως παραδέχτηκε πρόταση διασύνδεσης Πρωτογενούς Τομέα με τη Βιομηχανία που παρουσίασε ο κ.Κουδούνης, αναδεικνύοντας τη σημασία διασύνδεσης του, με τον Δευτερογενή αλλά και Τριτογενή τομέα, δηλαδή τη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες.

“Η χώρα μας και η Στερεά” διευκρίνισε ο κ.Καβαθάς “μπορεί να γίνει η Καλλιφόρνια της Ευρώπης και να την τροφοδοτεί αδιαλείπτως με αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα” αρκεί, όπως τόνισε, να υπάρχουν τέτοιου τύπου συνέργειες.

Αρωγοί των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και συνεργιών που δρομολογούνται δήλωσαν και οι Βουλευτές Βοιωτίας Γιώτα Πούλυ του ΣΥΡΙΖΑ και Γιώργος Μουλκιώτης από το ΚΙΝΑΛ, με τον τελευταίο μάλιστα να δεσμεύεται δημοσίως ότι θα αναγάγει σε προσωπικό στοίχημα αυτή η διοργάνωση να αφήσει ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στην Αγροτική Ανάπτυξη της Βοιωτικής γης.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στα πλαίσια διεξαγωγής του 2ου AGROFEST ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2019 θα διοργανώσει τις κάτωθι επιστημονικές ημερίδες:

Παρασκευή 20/09/19

Θέμα εισήγησης : «Δυνατότητες ανάπτυξης της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα»

Εισηγητές : Δημ. Μπιλάλης, Καθηγητής Εργαστηρίου Γεωργίας, τμήματος Φυτικής Παραγωγής – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Λεάνδρος Σκαλτσούνης, Διευθυντής του τμήματος Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων – Πανεπιστημίου Αθηνών

Σάββατο 21/09/2019

Πρόγραμμα ‘’Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά’’

Ομιλητής : Δημήτρης Βολουδάκης, Υπεύθυνος Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ομιλίες μελών της Ομάδας Γεωργίας Ακιβείας, του Αναπληρωτή Καθηγητή Φουντά Σπυρίδωνα

1.Σοφία Μουσέτη: «Πληροφοριακά συστήματα στην αγροτική παραγωγή».

2. Νίκος Μυλωνάς: «Χρήση εξελιγμένων μεθόδων για τον εντοπισμό ζιζανίων και ασθενειών σε καλλιέργειες».

3. Κατερίνα Κασσιμάτη: «Μεγάλα δεδομένα στην αμπελουργία».

Θέμα συζήτησης στρογγυλής τραπέζης

«Ευκαιρίες και προκλήσεις στην ένταξη νέων τεχνολογιών στην ελληνική αγροτική παραγωγή».

Κυριακή 22/09/19

Ομιλίες Καθηγητών του τμήματος ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ (ΘΗΒΑ)

1) κ. Παναγιώτης Ρεκλείτης, Καθηγητής ΓΠΑ με θέμα “Διαχείριση Πράσινης Καινοτομίας στις Εφοδιαστικές Αλυσίδες Αγροδιατροφής”

2) κ. Παναγιώτης Τριβέλλας, Καθηγητή ΓΠΑ με θέμα “Ανάπτυξη δεξιότητων στην πράσινη εφοδιαστική στον κλάδο της Αγροδιατροφής”

3) Γ. Μαλινδρέτος, Αναπλ. Καθηγητής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με θέμα “Η αποτελεσματικότητα εναλλακτικών καναλιών διανομής αγροτικών προϊόντων και ο ρόλος των agri-food hubs”

Οι εισηγήσεις θα έχουν διάρκεια 15-20 λεπτών

Θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι με συζήτηση και απαντήσεις σε ερωτήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024