15η γιορτή Τσίπουρου στη Δόμνιτσα η παράδοση συνεχίζεται

«Το τσίπουρο ήταν το ποτό των γεωργών, των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα. Γι’ αυτούς δίνονταν οι άδειες, ουσιαστικά για να μην πετούν ό,τι περίσσευε από την παραγωγή τους, τα σταφύλια, τα μήλα, τα αχλάδια. Απόσταγμα βγαίνει απ’ όλα τα φρούτα. Μόνο όμως από το σταφύλι βγαίνει το τσίπουρο» Και αυτοί οι άνθρωποι πάντα γιόρταζαν τις […]

25 Οκτωβρίου 2019

του/της Newsroom

«Το τσίπουρο ήταν το ποτό των γεωργών, των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα. Γι’ αυτούς δίνονταν οι άδειες, ουσιαστικά για να μην πετούν ό,τι περίσσευε από την παραγωγή τους, τα σταφύλια, τα μήλα, τα αχλάδια. Απόσταγμα βγαίνει απ’ όλα τα φρούτα. Μόνο όμως από το σταφύλι βγαίνει το τσίπουρο»

Και αυτοί οι άνθρωποι πάντα γιόρταζαν τις μέρες και τις νύχτες που έκαναν απόσταξη.

Κουραστική και επίπονη εργασία που κρατάει πολύ η απόσταξη. Έτσι μαζεύονται οι παρέες στο καζάνι και περνάνε οι νύχτες με φαγητό και πολύ τσίπουρο.

Έτσι καθιερώθηκε και στα χωριά που παραδοσιακά έχουν γράψει την δική τους ιστορία στην απόσταξη.Και γιαυτό το λόγο το κάνανε γιορτή και το μοιράζονται με όλους τους επισκέπτες.

Ένα τέτοιο παραδοσιακό χωριό είναι και η Δόμνιτσα.

Για 15 η χρονιά θα γιορτάσει μαζί μας, μαζί σας με όλους τους  επισκέπτες και κάτοικους τους  και την φετινή απόσταξη του τσίπουρου.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024