Σε πτώση η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης… “διευρύνονται” οι δικαιούχοι επιδόματος

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να διατίθεται και με μειωμένη μάλιστα τιμή, κατά περίπου 11% (σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο) το πετρέλαιο θέρμανσης, με το Υπουργείο Οικονομικών να διαβεβαιώνει ότι  παράλληλα θα εκδοθεί και η υπουργική απόφαση για το επίδομα το οποίο θα λαμβάνουν περισσότεροι, αφού σχεδιάζεται η διεύρυνση των κριτηρίων αξιολόγησης των […]

9 Οκτωβρίου 2019

του/της Newsroom

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να διατίθεται και με μειωμένη μάλιστα τιμή, κατά περίπου 11% (σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο) το πετρέλαιο θέρμανσης, με το Υπουργείο Οικονομικών να διαβεβαιώνει ότι  παράλληλα θα εκδοθεί και η υπουργική απόφαση για το επίδομα το οποίο θα λαμβάνουν περισσότεροι, αφού σχεδιάζεται η διεύρυνση των κριτηρίων αξιολόγησης των δικαιούχων.

 

Στόχος του υπουργείου είναι να ξεκινήσει ταχύτερα η χορήγησή του και να καταβληθεί το σύνολο του ποσού που δικαιούται κάποιος εντός του 2019. 

Χθες, επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε τη διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης, ώστε να αυξηθούν οι δικαιούχοι. «Στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχουμε, αποφασίσαμε να δώσουμε διευρυμένο επίδομα με προκαταβολή. Την προηγούμενη εβδομάδα προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος.

Επιλογή του πρωθυπουργού είναι να χρησιμοποιηθεί για το επίδομα θέρμανσης», είπε ο κ. Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών πετρελαιοειδών και των πρατηριούχων, αν η διάθεση άρχιζε σήμερα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωνόταν σε 1,02 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,148 ευρώ/λίτρο που ήταν η τιμή στις 15 Οκτωβρίου πέρυσι.

Οι φορείς της αγοράς τονίζουν πως η τελική τιμή καταναλωτή επιβαρύνεται σημαντικά από τους φόρους. Σημειώνεται ότι περίπου το 46% της τιμής είναι φόροι (ειδικός φόρος κατανάλωσης, ΦΠΑ). Από το 2010 έως σήμερα ο ΕΦΚ συν τον ΦΠΑ που επιβάλλεται επ’ αυτού αυξήθηκε κατά 1.244% και από 25,83 ευρώ το χιλιόλιτρο, διαμορφώνεται πλέον σε 347,2 ευρώ.

Ωστόσο, οι φορείς της αγοράς καυσίμων έχουν διαφορετική προσέγγιση για το τι πρέπει να γίνει, ώστε να μπορούν περισσότεροι να έχουν πρόσβαση σε πετρέλαιο θέρμανσης.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών υποστηρίζει πως θα πρέπει να μειωθεί άμεσα ο ΕΦΚ στα επίπεδα του 2011 (60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο έναντι 280 ευρώ σήμερα), αφού όμως σημειώνει «όχι μόνο δεν εισπράχθηκαν τα προσδοκώμενα έσοδα του κράτους, αλλά είχαμε σειρά σοβαρών παρενεργειών όπως η καύση υλικών που επιβάρυναν πολλαπλώς το περιβάλλον, η ένταση του παρεμπορίου – λαθρεμπορίου, η μείωση του μεταφορικού έργου, η μείωση της αποδοτικότητας των ενεργοβόρων τομέων της οικονομίας, η αύξηση τιμών σε είδη εξαρτώμενα από την κατανάλωση πετρελαίου και το χειρότερο, η υπονόμευση της υγείας των πληθυσμών που αδυνατούσαν να εξασφαλίσουν θέρμανση».

Ο ΣΕΕΠΕ, αν και συμφωνεί με τη μείωση του ΕΦΚ, αντιλαμβάνεται πως δεν είναι εφικτό να γίνει λόγω δημοσιονομικού κόστους. Προτείνει λοιπόν να καταργηθούν τα κριτήρια χορήγησης επιδόματος θέρμανσης για όσους έχουν εισόδημα έως 50.000 ευρώ. Το κόστος στον προϋπολογισμό από 57 εκατ. ευρώ θα ανέλθει σε λίγο πάνω από 100 εκατ., σύμφωνα με τον κ. Αληγιζάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

20 Μαΐου 2024