19η Έκθεση Ψωμιού στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας

Ο Εορτασμός της Μεσοσπορίτισσας, γιορτής των γεωργών και της σποράς των Δημητριακών, έδωσε την ιδέα στον Λαογραφικό – Χορευτικό Σύλλογο Αμφίκλειας να οργανώσει από το 1984 τριήμερη έκθεση ψωμιού και άλλων παραδοσιακών παρασκευασμάτων από άλευρα δημητριακών. Με αφορμή αυτήν την έκθεση ψωμιού, γεννήθηκε το όραμα της δημιουργίας ενός Μουσείου αφιερωμένου στο ψωμί και τις πολλές […]

18 Νοεμβρίου 2019

του/της Newsroom

Ο Εορτασμός της Μεσοσπορίτισσας, γιορτής των γεωργών και της σποράς των Δημητριακών, έδωσε την ιδέα στον Λαογραφικό – Χορευτικό Σύλλογο Αμφίκλειας να οργανώσει από το 1984 τριήμερη έκθεση ψωμιού και άλλων παραδοσιακών παρασκευασμάτων από άλευρα δημητριακών. Με αφορμή αυτήν την έκθεση ψωμιού, γεννήθηκε το όραμα της δημιουργίας ενός Μουσείου αφιερωμένου στο ψωμί και τις πολλές μορφές που παίρνει στο ταξίδι του στην ιστορία και τα έθιμα του λαού μας.
Το «Μουσείο Άρτου της Αμφίκλειας» δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Κέντρου Ερεύνης Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και στεγάζεται στο Πολιτιστικό-Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμφίκλειας. Αποτελεί, δε, το μοναδικό μονογραφικό μουσείο στο είδος του στην Ελλάδα.
Η πλούσια προϋπάρχουσα συλλογή του Λαογραφικού Συλλόγου «Η Δαδιώτικη Εστία» με οικιακά σκεύη, υφαντά, κεντήματα, ενδυμασίες, άρτους κ.α. αποτέλεσε τον πυρήνα των εκθεμάτων που έχουν επιλεγεί ως αντιπροσωπευτικοί μάρτυρες της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Άρτου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Αμφίκλειας θα έρθετε σε επαφή με τη διαχρονική παρουσία του ψωμιού, τόσο στον κύκλο του ανθρώπου που περιλαμβάνει τους σταθμούς γέννησης, γάμου, θανάτου, όσο και στον κύκλο του χρόνου (Χριστούγεννα, Πάσχα, θερισμός κ.ο.κ.), μέσα από δύο σημαντικές ενότητες που τη συμπληρώνουν, προστιθέμενες στον κύκλο του ψωμιού. Από τον σπόρο στο αλεύρι, την καλλιέργεια, τη συλλογή, την αραγωγή, το μέτρημα και την αλεστική, μέχρι την προετοιμασία, την παρασκευή και το πλάσιμο, τον διάκοσμο και το ψήσιμο, όλα εκτίθενται με παραδοσιακό τρόπο στην αφηγηματική έκθεση του μουσείου, από την οποία δεν θα μπορούσε να λείπει και αναφορά στο ψωμί και το ρόλο του στην καθημερινή ζωή της Αμφίκλειας.

Με μια βόλτα στο μουσείο θα γίνετε μάρτυρες μιας πλούσιας ποικιλίας ψωμιών σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και ανάγλυφα σχέδια, τα οποία φανερώνουν τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην καθημερινή, κοινωνική και θρησκευτική ζωή της περιοχής.

Κι αφού τελειώσετε με το ψωμί, μπορείτε να προχωρήσετε στη δεύτερη θεματική ενότητα του μουσείου που αφορά τα σύνεργα και εργαλεία των επαγγελμάτων που άνθιζαν στην περιοχή τις παλαιότερες εποχές, όπως αυτά του πεταλωτή, του επισαγματοποιού, του υφαντουργού, του κουρέα κ.ά.

Όσο κι αν η γαστρονομία προχωρά και εξελίσσεται, το ψωμί θα αποτελεί πάντα ένα βασικό παραδοσιακό υλικό που δεν λείπει από κανένα τραπέζι και στο Μουσείο Άρτου της Αμφίκλειας ξέρουν πώς να τιμήσουν τόσο το ίδιο όσο και την ιστορία του.

Info
www.breadmuseum.gr
Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμφίκλειας
Κεντρική Πλατεία Αμφίκλειας, 22340 23044
ώρες λειτουργίας: Νοέμβριος έως Μάρτιος Σάββατο και Κυριακή 10:00-15:00, Απρίλιος έως Οκτώβριος Σάββατο και Κυριακή 11:00-16:00, laografikos@breadmuseum.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024