2ο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale για το ελαιόλαδο και την υγεία στους Δελφούς

«2ο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale για το ελαιόλαδο και την υγεία» Ο Δήμος Δελφών αρωγός σημαντικής επιστημονικής συνάντησης.Το Πανεπιστήμιο του Yale, με βασικούς υποστηρικτές το Δήμο Δελφών και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, διοργανώνει το «2ο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale για το ελαιόλαδο και την υγεία» («2nd International Yale Symposium on Olive […]

26 Νοεμβρίου 2019

του/της Newsroom

«2ο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale
για το ελαιόλαδο και την υγεία»
Ο Δήμος Δελφών αρωγός σημαντικής επιστημονικής συνάντησης.Το Πανεπιστήμιο του Yale, με βασικούς υποστηρικτές το Δήμο Δελφών και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, διοργανώνει το «2ο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale για το ελαιόλαδο και την υγεία» («2nd International Yale Symposium on Olive Oil and Health»), το οποίο θα διεξαχθεί στους Δελφούς από τη 1 έως τις 4 Δεκεμβρίου 2019, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Το «2ο Διεθνές Συμπόσιο», ως μέρος μίας συνεχιζόμενης πρωτοβουλίας του Ινστιτούτου Ελιάς του Yale, διερευνά το μέλλον της ελιάς, τα προϊόντα και τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη και πλανητική υγεία. Αναμένεται να δώσουν το παρών καταξιωμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, σε μία αμιγώς επιστημονική δράση, οι εργασίες της οποίας θα είναι μόνο στην αγγλική γλώσσα.

Η πρώτη ενότητα του συμποσίου θα είναι αφιερωμένη στη σχέση της ελιάς με τη διατροφή. Θα εξετάσει τις τροφές που βασίζονται στην ελιά, μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, όπως του κλινικού ιατρού, του αγρότη και του μάγειρα. Η δεύτερη ενότητα θα εξετάσει τα παράγωγα της ελιάς και του ελαιολάδου, επιχειρώντας να παρουσιάσει πού έχει φθάσει σήμερα η έρευνα, αλλά και την τάση να διευρυνθούν τα «σύνορα» αυτά. Η τρίτη ενότητα αφορά την υγεία του πλανήτη, θέτοντας στο επίκεντρο τα δύσκολα θέματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας και της επεξεργασίας, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται για ζητήματα που απασχολούν τη βιομηχανία που ασχολείται με τα προϊόντα και τα παράγωγα ελαιολάδου, με κύκλο εργασιών πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Το στοίχημα είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και αποβλήτων δύσκολων στη διαχείρισή τους. Η τέταρτη ενότητα περιλαμβάνει την παρουσίαση σημάτων ελαιολάδου και των πρακτικών προώθησής τους από διάφορες περιοχές του κόσμου. Η πέμπτη ενότητα στρέφει το ενδιαφέρον της στον τρόπο παραγωγής της ελιάς, με έμφαση σε μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ θα παρουσιαστούν αγαπημένοι στο κοινό τρόποι κατανάλωσης μέχρι δημογραφικά στοιχεία των καταναλωτών της ελιάς και των προϊόντων της.

Στόχος του Δήμου Δελφών είναι να εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο ανάδειξης της περιοχής μέσω των προϊόντων της, και των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων, εκμεταλλευόμενος το σύνολο των εργαλείων που είναι διαθέσιμα.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής σημείωσε:

«Η εξωστρέφεια αποτελεί βασικό ζητούμενο της νέας Δημοτική Αρχής, και θα επιτευχθεί μέσω στοχευμένων δράσεων που θα βάλουν τη Φωκίδα ακόμα πιο δυνατά στον χάρτη των περιοχών που συνδυάζουν αρμονικά τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό». Και κατέληξε: «Πεποίθησή μας είναι πως τίποτα πλέον δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη του, καθώς ο ανταγωνισμός σε σημαντικούς κλάδους που ο Δήμος Δελφών οφείλει να στραφεί είναι τεράστιος. Αυτό σημαίνει πως κάθε απόφασή μας θα πρέπει να εδράζεται σε έναν σοβαρό και ευρύτερο σχεδιασμό, με προκαθορισμένους στόχους, αλλά και μετρήσιμα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου».

 

5 ενδιαφέροντα στοιχεία που ακούστηκαν στο Συμπόσιο του 2018

1. Η πιο παραγωγική χώρα στο ελαιόλαδο είναι η Ισπανία, που κατέχει το 44% της παγκόσμιας παραγωγής. Ακολουθεί η Ιταλία με 15% και η Ελλάδα με 10%. Στην Ελλάδα τυποποιείται περίπου 25% της παραγωγής, ενώ στην Ισπανία το 50% και στην Ιταλία το 80%.

2. Σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η κατανάλωση ελαιολάδου στην Κρήτη έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με το 1960. Επίσης, σε έρευνα του 2018 που έγινε σε 4.000 άτομα, η αυξημένη κατανάλωση ελαιόλαδου σχετίστηκε με την παραδοσιακή διατροφή σε μεγαλύτερες ηλικίες. Οι νεότεροι καταναλώνουν όλο και λιγότερο ελαιόλαδο.

3. Η σύνδεση της πικρής γεύσης που συναντάμε στα ελαιόλαδα με τις υψηλές πολυφαινόλες και τις φαρμακευτικές ιδιότητες που έχουν αυτά επαληθεύεται από επιστημονικές έρευνες. Αυτό το «κάψιμο» που προκαλούν στον λαιμό τα ελαιόλαδα με ισχυρισμό υγείας μοιάζει με το αντίστοιχο που προκαλούν αντιφλεγμονώδη φάρμακα και έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η ελαιοκανθάλη είναι αντιφλεγμονώδης.

4. Σε έρευνα διαπιστώθηκε ότι όσοι αλλάζουν τη διατροφή τους και αρχίζουν να καταναλώνουν περισσότερο ελαιόλαδο αυξάνουν ταυτόχρονα την κατανάλωση λαχανικών και μειώνουν τα σνακ ανάμεσα στα γεύματα. Παρουσιάστηκε από την Αμερικανίδα Mary Flynn, διατροφολόγο στο Πανεπιστήμιο Μπράουν στο Πρόβιντενς.

5. Η επιστημονική ομάδα του κ. Προκόπη Μαγιάτη στη Σχολή Φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κατόρθωσε πρόσφατα να απομονώσει στο ελαιόλαδο Milestone την ουσία ελενολίδιο, της οποίας οι αντι-υπερτασικές ιδιότητες είναι γνωστές από τη δεκαετία του 1960. Πολλαπλές επιστημονικές έρευνες άλλωστε έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου (τουλάχιστον 25 ml τη μέρα) μπορεί να μειώσει την ανάγκη λήψης φαρμάκων για την υπέρταση.

Το ελαιόλαδο στις ΗΠΑ με αριθμούς

Το 40% των νοικοκυριών χρησιμοποιεί ελαιόλαδο. Αν αυτό το ποσοστό αυξανόταν κατά 20%, θα εξοικονομούνταν περίπου 20 δισ. δολάρια από τα έξοδα για τη φροντίδα των ασθενών που νοσούν από 10 σημαντικές ασθένειες.

195.000 στρέμματα γης είναι σπαρμένα με ελαιόδεντρα σε 9 πολιτείες: Καλιφόρνια, Αριζόνα, Τέξας, Τζόρτζια, Αλαμπάμα, Νότια Καρολίνα, Φλόριντα, Όρεγκον μέχρι και στη Χαβάη. Το 98% του ελαιολάδου των ΗΠΑ παράγεται στην Καλιφόρνια.

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν 45 ελαιοτριβεία. Κάθε χρόνο καταναλώνονται στις ΗΠΑ περίπου 345 εκατομμύρια λίτρα ελαιόλαδο και μόνο το 5% είναι αμερικανικό.

1 λίτρο κατά κεφαλήν είναι η μέση ετήσια κατανάλωση στις ΗΠΑ, ενώ στην Ελλάδα είναι περίπου 15 λίτρα, στην Ισπανία 12 και στην Ιταλία 10.

Στο κέντρο ελαιολάδου UC Davis στην Καλιφόρνια καλλιεργούνται πειραματικά 32 ποικιλίες από όλο τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες η Κορωνέικη και η Καλαμών.

Υπάρχει μία και μοναδική γηγενής ποικιλία ελιάς στις ΗΠΑ, η Mission, αν και δεν είναι ακριβώς γηγενής. Την εισήγαγαν από την Ισπανία ιεραπόστολοι στα τέλη του 18ου αιώνα, εξ ου και η ονομασία της («mission» σημαίνει «αποστολή»).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 Δεκεμβρίου 2024