Αύριο η Εξόδιος Ακολουθία του αρχιμ. Ιγνάντιου Καπνίση στην Ιστιαία

Σήμερα το πρωί 28η Νοεμβρίου 2019, μετά από ολιγοήμερη ασθένεια, εκοιμήθη ο αρχιμανδρίτης Ιγνάντιος Καπνίσης, αρχιερατικός επίτροπος Ιστιαίας. Ο μακαριστός π. Ιγνάτιος, γεννήθηκε το έτος 1931 στη Χαλκίδα στους κόλπους ευσεβούς οικογενείας του Νικολάου και της Ευαγγελίας Καπνίση, από τούς οποίους γαλουχήθηκε στην χριστιανική πίστη και ζωή και από μικρή ηλικία είχε τον πόθο του ιερατικού […]

28 Νοεμβρίου 2019

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Σήμερα το πρωί 28η Νοεμβρίου 2019, μετά από ολιγοήμερη ασθένεια, εκοιμήθη ο αρχιμανδρίτης Ιγνάντιος Καπνίσης, αρχιερατικός επίτροπος Ιστιαίας.

Ο μακαριστός π. Ιγνάτιος, γεννήθηκε το έτος 1931 στη Χαλκίδα στους κόλπους ευσεβούς οικογενείας του Νικολάου και της Ευαγγελίας Καπνίση, από τούς οποίους γαλουχήθηκε στην χριστιανική πίστη και ζωή και από μικρή ηλικία είχε τον πόθο του ιερατικού διακονήματος.

Τις εγκύκλιες σπουδές του έλαβε στη γενέτειρά του και συνέχισε τις θεολογικές του σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, της οποίας ανεδείχθη πτυχιούχος.

Χειροτονήθηκε, δια των χειρών του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Γρηγορίου (Πλειαθού) Διάκονος στις 8 Δεκεμβρίου 1960 και Πρεσβύτερος και Αρχιμανδρίτης στις 11 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Στις 7 Ιανουαρίου 1961 ανέλαβε καθήκοντα Εφημερίου στο Ι. Προσκύνημα Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου και Ιεροκήρυκος των Δήμων Κηρέως, Νηλέως και Αιγαίων. Την 1 Νοεμβρίου 1964 μετατέθηκε στην Ιστιαία, ως προσωρινός Εφημέριος του Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου πολιούχου Ιστιαίας και μέχρι σήμερα, αδιάκοπα, προσέφερε τη μαρτυρία του Χριστού και της Εκκλησίας κατά τρόπο αριστοτεχνικό και παραδοσιακό, κατά τρόπο που ο ίδιος γνώριζε, χρησιμοποιώντας την εκκλησιαστική εμπειρία του, την ανιδιοτελή προς τον Θεό αγάπη του και την ανυπόκριτη πίστη του.

Στὶς 9 Δεκεμβρίου 1972 διορίσθηκε Ιεροκήρυξ υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος Νικολάου Σελέντη και περιόδευσε εις «τας πόλεις πάσας και τας κώμας διδάσκων… και κηρύσσων το ευαγγέλιον της βασιλείας…»

Το Φεβρουάριο του 1977, ο π. Ιγνάτιος ίδρυσε, με την ευλογία του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Χρυσοστόμου (Βέργη), το «Βησσαριώνειο» Γηροκομείο Ιστιαίας, με το οποίο συνδέθηκε η ζωή και η διακονία του μέχρι σήμερα, όπως και το Πνευματικό κέντρο Ιστιαίας.

Στις 25 Αυγούστου 1976 διορίσθηκε αναπληρωτής καθηγητής της Ειδικής Σχολής Ιερατικής Μορφώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και τον Αύγουστο του 1983 ο ίδιος Μητροπολίτης του δίδει τη θέση του Αρχιερατικού Επιτρόπου Ιστιαίας, την οποία θεοφιλώς, εὐφήμως και απταίστως κατείχε ως και σήμερα και διηκόνησε εργαζόμενος τη δόξα του Θεού δίνοντας βάρος στην κατήχηση των πιστών, συγγράφοντας και εκδίδοντας βιβλία και φυλλάδια θεολογικού, αγιολογικού, απολογητικού και κυρίως αντιαιρετικού περιεχομένου.

Προ πολλού ευαισθητοποιημένος για το κοινωνικό έργο, πραγματοποίησε γενική πρόσκληση προς απαντες για συνεργασία και το 1994 θεμελίωσε και έκτισε στην Ιστιαία την κορωνίδα της ιεραποστολικής διακονίας του, τον Ιερό Ναό της Αγίας Ισαποστόλου Μαρίας της Μαγδαληνής, ο οποίος αποτελεί τό κέντρο του ομωνύμου Ιεραποστολικού-Φιλανθρωπικού Ιδρύματος.

Στις 5 Απριλίου 1996 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατόπιν προτάσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Χρυσοστόμου Α’, του απένειμε τον τιμητικό τίτλο του Διδασκάλου του Ευαγγελίου ως υψίστη ηθική αναγνώριση προσφοράς καὶ διακονίας.

Στiς 5 Φεβρουαρίου 2004, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος επίσης, τον παρασημοφόρησε με τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου για την πολυετή προσφορά του, ως ιεροκήρυκα, στον αμπελώνα του Κυρίου.

Τέλος, την 1 Σεπτεμβρίου 2014, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, του απονεμήθηκε, από το Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, τιμητικός πάπυρος για την συμπλήρωση 50 ετών διακονίας στη Βόρειο Εύβοια.

Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019 στις 6.30 το απόγευμα, θα γίνει η υποδοχή του λειψάνου του μακαριστού Αρχιμανδρίτου στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής Ιστιαίας, όπου θα τεθεί σε ολονύκτιο προσκύνημα.

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου το πρωί, θα ψαλεί ο Όρθρος και στη συνέχεια θα τελεσθεί η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και στη συνέχεια, στις 11.00 το πρωί, η Εξόδιος Ακολουθία, στον Ιερό  Ναό του Ιεραποστολικού Ιδρύματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024