ΦΑΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ, Περιφερειάρχης Στερεάς: Με ορμή και όρεξη για δημιουργία

Με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, η Στερεά είναι ένας τόπος πρόσφορος για επενδύσεις Την πρώτη συνέντευξη ως Περιφερειάρχης Στερεάς, παραχώρησε ο Φάνης Σπανός, στην εφημερίδα μας. Η ορμή που τον χαρακτηρίζει όχι μόνο από το νεαρό της ηλικίας του, αλλά κυρίως από το πάθος της δημιουργίας με το οποίο έχει γαλουχηθεί, υπόσχεται […]

11 Νοεμβρίου 2019

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Την πρώτη συνέντευξη ως Περιφερειάρχης Στερεάς, παραχώρησε ο Φάνης Σπανός, στην εφημερίδα μας. Η ορμή που τον χαρακτηρίζει όχι μόνο από το νεαρό της ηλικίας του, αλλά κυρίως από το πάθος της δημιουργίας με το οποίο έχει γαλουχηθεί, υπόσχεται στην τετραετία που θα διαχειριστεί τα θέματα της Στερεάς να είναι έντονα παραγωγική προς το συμφέρον όλων μας.

Στόχος του Φάνη Σπανού, είναι η συνεργασία α’ και β’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «σχεδόν καθημερινά θα έχουμε μια σειρά από προγραμματικές συμβάσεις και εντάξεις νέων έργων σε όλη την Περιφέρεια μας».

Όσον αφορά τη συνεργασία στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο νέος Περιφερειάρχης, τονίζει ότι «δεν θα γίνουμε όμηροι καμιάς λογικής που θα χρησιμοποιούσε τους συσχετισμούς του Π.Σ. για την εξυπηρέτηση άλλων επιδιώξεων».

Ο κ. Σπανός αναφέρθηκε στους στόχους του για προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στην Περιφέρεια. Μίλησε για τη μεγάλη σημασία που έχει η πρόσφατη συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ. της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων, θεωρώντας ότι συμβάλλει στην περιβαλλοντική εξυγίανση και οικονομική ανάπτυξη της περιοχή. «Η Περιφέρεια στηρίζει εμφατικά και διαχρονικά από το 2014 την προσπάθεια…», είπε, υποσχόμενος ότι θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον θετικές εξελίξεις.

Πιο αναλυτικά στην συνέντευξη που μας παραχώρησε ο νέος Περιφερειάρχης μας, Φάνης Σπανός, ανέφερε:

Κλείνετε δύο μήνες στην θέση του Περιφερειάρχη. Ποιές είναι οι πρώτες εντυπώσεις σας για την Στερεά Ελλάδα;

Αρχικά να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία σας και για την ευκαιρία που μου δίνετε να επικοινωνήσω με το αναγνωστικό σας κοινό, το οποίο «ξανασυναντώ» ως Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Την Περιφέρεια μας, ασφαλώς, δεν την γνωρίζω αυτό τον καιρό, αλλά την έχω βιώσει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ως Αντιπεριφερειάρχης. Κατά την προεκλογική περίοδο πιστεύω ότι κατάφερα να επισκεφθώ και το πιο απομακρυσμένο χωριό της, συνάντησα και συνομίλησα με πάρα πολλούς μόνιμους κατοίκους, είχα τη δυνατότητα δηλαδή να ξαναδώ πολλά και αγαπημένα πρόσωπα, καθώς και να γνωρίσω ή να κάνω, τολμώ να πω, νέους φίλους. Γενικότερα, πιστεύω ότι πλέον έχω διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα, η οποία σε συνδυασμό με τις επαφές που συνεχίζω να κάνω καθημερινά, ολοκληρώνουν τα κομμάτια ενός παζλ, πάνω στο οποίο οι προτεραιότητες των τοπικών κοινωνικών θα αποτελέσουν τον καμβά για να αποτυπωθεί η δική μας, δημιουργική θητεία. Στις πρώτες μέρες της θητείας μας ξαναδιαπιστώνω ότι η Στερεά Ελλάδα είναι ένας τόπος πλούσιος σε όλα, σε ιστορία, παραδόσεις, παρόν και μέλλον, κι` εγώ πρώτος, μαζί με τους συνεργάτες μου, θα εργαστώ σκληρά για να υλοποιήσουμε αυτά που υποσχεθήκαμε.

Όλα έχουν ξεκινήσει σύμφωνα με τον προγραμματισμό σας, ή αντιμετωπίζετε θέματα επικαιρότητας που χρήζουν αλλαγή πλάνων;

Η Περιφέρεια, ξέρετε, είναι ένας «ζωντανός οργανισμός», με τις ανάγκες της να διαμορφώνονται αλλά και να τροποποιούνται. Θυμίζω ότι ολοκληρώσαμε πριν από λίγες ημέρες ένα πρώτο κύκλο συναντήσεων με τους Δημάρχους σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Ξεκινήσαμε αυτή την παραγωγική περιοδεία προκειμένου από κάτω προς τα πάνω να ξαναδούμε το χάρτη των προτεραιοτήτων, των θεμάτων που άπτονται της άμεσης συνεργασίας του α` και β` βαθμού αυτοδιοίκησης, τα ζητήματα εκείνα που είτε συνεχίζονται από την προηγούμενη θητεία, είτε

άμεσα θα τεθούν προς υλοποίηση. Το επόμενο διάστημα θα δείτε ότι σχεδόν καθημερινά θα έχουμε μια σειρά από προγραμματικές συμβάσεις και εντάξεις νέων έργων σε όλη την Περιφέρειά μας. Είναι ένας προγραμματισμός που μπαίνει σε πράξη, ενώ ακολουθούν και νέα έργα, πάντα σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις υπηρεσίες μας. Επιπλέον, ξεκινήσαμε ένα κύκλο συναντήσεων με Υπουργούς προκειμένου να μεταφέρουμε προς την κυβέρνηση σταδιακά μεγάλα θέματα που μας απασχολούν, ώστε να περάσουμε και στην επίλυσή τους, για όλους τους τομείς των αρμοδιοτήτων μας και για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Ποιές είναι οι προτεραιότητες που έχετε δρομολογήσει, μετά τις συναντήσεις με τους Δημάρχους της Στερεάς. Ποιά είναι τα συμπεράσματα και πώς βλέπετε την συνεργασία μαζί τους;

Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας θητείας και όλοι εκτιμώ ότι έχουμε την ίδια επιθυμία: Να πετύχουμε και να κάνουμε πράξη αυτά που χρειάζονται και περιμένουν οι συμπολίτες μας. Πάνω σ` αυτή την υγιή βάση έχει ξεκινήσει η συνεργασία μας και έτσι πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε. Η Περιφέρεια οφείλει να σέβεται την ιεράρχηση και τις προτεραιότητες που συνθέτουν οι τοπικές κοινωνίες. Επιπλέον πάρα πολλά θέματα της καθημερινότητας έχουν να κάνουν με τη συνεργασία του α` και β` βαθμού, όπως η Πολιτική Προστασία. Επομένως, ο διάλογος με τους Δημάρχους και γενικά τους φορείς δεν σταματά ποτέ και η συνεργασία μας είμαι βέβαιος ότι θα είναι εξαιρετικά παραγωγική.

Είστε ικανοποιημένος από την μέχρι σήμερα λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου; Βλέπετε διάθεση συνεργασίας των παρατάξεων που συμμετέχουν;

Προσωπικά ήμουν πάντα και παραμένω άνθρωπος των συνθέσεων και δεν έχω λόγο σήμερα να αλλάξω νοοτροπία. Εξάλλου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση προσφέρεται για κάτι τέτοιο. Ταυτόχρονα δε θα γίνουμε όμηροι καμιάς λογικής που θα χρησιμοποιούσε τους συσχετισμούς του Περιφερειακού Συμβουλίου για την εξυπηρέτηση άλλων επιδιώξεων. Είμαστε εκεί για να παίρνουμε αποφάσεις που εκφράζουν πλατιά και σε βάθος την κοινωνία μας.

Θεωρώ ότι έτσι συνθετικά έχουμε ξεκινήσει τη συνεργασία μας. Αυτό εισπράττω απ` όλες τις παρατάξεις και μια τέτοια συνεργασία θα είναι νίκη και κατάκτηση όλων μας.

Είστε Περιφερειάρχης και διοικείτε μια περιοχή. Πιστεύετε ότι οι πολίτες έχουν – αυτό που λέμε – περιφερειακή συνείδηση; Και αν όχι πώς νομίζετε ότι πρέπει να δράσετε για να αμβλυνθεί ο τοπικισμός όπου εμφανίζεται;

Η Περιφερειακή συνείδηση δεν είναι κάτι που σταματάει, ούτε κάτι που διαμορφώνεται μέσα σε μια στιγμή. Η Στερεά Ελλάδα έχει τις ανομοιογένειες της, έχει όμως και τρομερές συνθέσεις, ευκαιρίες για νέες συμπράξεις, άπειρους κοινούς τόπους και ιστορικούς βηματισμούς.

Προσωπικά, είμαι Στερεοελλαδίτης, μεγάλωσα στη Χαλκίδα, εκπροσώπησα την Εύβοια για πέντε συνεχόμενα χρόνια, αλλά ποτέ δεν είχα την άποψη η Περιφέρεια είναι κάτι «μακρινό» ή «κοντινό» επειδή θα έπρεπε απαραίτητα να είμαι μόνιμος κάτοικος της Λαμίας ή της Άμφισσας. Είμαστε μια Περιφέρεια που απαρτίζεται από πέντε Περιφερειακές Ενότητες, όπου σε κάθε μια υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία και κοινές σχέσεις ζωής. Δική μας ευθύνη είναι να κάνουμε αυτούς τους δεσμούς ισχυρότερους μέσα από νέες συμμαχίες, νέες πρωτοβουλίες, μέσα από δομές και υποδομές που ισόρροπα θα δώσουν σε κάθε γωνιά αυτής της Περιφέρειας αυτό που της αναλογεί.

Είδαμε τελευταία να εγκαινιάζονται δύο μεγάλες επενδύσεις στον τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Γνωρίζουμε ότι έχουν δρομολογηθεί και άλλα ανάλογα έργα. Ποιές είναι οι πρωτοβουλίες σας για προσέλκυση επενδύσεων;

Μου δίνετε την ευκαιρία να επαναλάβω ότι η Στερεά Ελλάδα είναι ένας τόπος πρόσφορος για επενδύσεις, με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη που σήμερα επιθυμεί το σύνολο της κοινωνίας. Στην Περιφέρειά μας  αναπτύσσονται πολλές επιχειρηματικές

πρωτοβουλίες, εδώ και χρόνια, ανάμεσά τους και ενεργειακές επενδύσεις, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Η παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σ` αυτές τις επιχειρηματικές αφετηρίες και εν γένει το προσκλητήριο που έχει απευθύνει στον επιχειρηματικό κόσμο,  φανερώνουν ότι έχουμε μπει σε μια νέα τροχιά όπου η μόνη διέξοδος από την κρίση και την ανόρθωση της μέσης ελληνικής οικογένειας από την ανεργία, είναι οι νέες θέσεις εργασίες. Σ` αυτή τη λογική, η Στερεά Ελλάδα καλείται να αξιοποιήσει τις δικές της δυνατότητες και η Περιφέρειά μας όχι απλώς να συμβαδίσει, αλλά και να πρωτοστατήσει στην αναπτυξιακή πορεία της πατρίδας μας. Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι η εξυγίανση της λεκάνης του Ασωπού και η εφαρμογή της ολοκληρωμένης χωρικής επέμβασης που έχει σχεδιαστεί από την Περιφέρειά μας. Παράλληλα, να προχωρήσουν γρηγορότερα οι διαδικασίες για την έλευση του φυσικού αερίου στις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειάς μας, όπως έχει σχεδιαστεί, γεγονός που θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του κόστους  για πολλά νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις.

Η σύσταση της Εταιρίας Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Ασωπού-Οινοφύτων,  θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή;

Θυμίζω, στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ) Οινοφύτων, πρόεδρος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου είχα τη τιμή να αναδειχθώ με ομόφωνη απόφαση των μελών. Σκοπός της εταιρείας είναι η ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή των Οινοφύτων Βοιωτίας και εντάσσεται στην ΟΧΕ Ασωπού, η οποία αποτελεί συνδυασμένη δράση περιβαλλοντικής εξυγίανσης και οικονομικής ανάπτυξης, μοναδικής σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έγινε ένα ακόμη πολύ σημαντικό βήμα σε μια μεγάλη προσπάθεια που η Περιφέρεια στηρίζει εμφατικά και διαχρονικά από το 2014, από τότε δηλαδή που ο Κώστας Μπακογιάννης ξεκίνησε φέρνοντας κοντά ετερόκλητες δυνάμεις ενόψει του κοινού μεγάλου στόχου. Η ανάληψη της Προεδρίας της εταιρείας που θα αναπτύξει το Επιχειρηματικό Πάρκο, αλλά και η άμεση και στενή εποπτεία της δράσης συνολικά αποτελούν για μένα ξεχωριστή τιμή και σηματοδοτούν τη βούληση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να συνεχίσει να στηρίζει το έργο της ΟΧΕ Ασωπού θεσμικά, αλλά και πρακτικά. Ένα μεγάλο θέμα, για το οποίο σίγουρα θα μιλήσουμε αναλυτικότερα στο άμεσο μέλλον.

Ολοκληρώνοντας την συζήτηση αυτή έχετε να στείλετε κάποιο μήνυμα προς τον λαό της Στερεάς;

Το όραμά μας για την Αυτοδιοίκηση είναι απλό και ρεαλιστικό. Επιμένουμε στην καρδιά της Ελλάδας για να δώσουμε στις ζωές μας αληθινή ποιότητα, ευκαιρίες με έμφαση στην βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην ιεράρχηση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών, στην ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού της πλούτου. Για όλα αυτά, δουλεύουμε καθημερινά και από αυτά θα κριθούμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

20 Απριλίου 2024