Γιώτα Πούλου: “Αναλάβαμε ευθύνες στο προσφυγικό προς όφελος και του Δήμου και των ανθρώπων”

Η εμπειρία του προγράμματος στη Λιβαδειά είναι ότι εν τέλει ήταν επ’ ωφελεία και του Δήμου και των προσφύγων. Με 32 θέσεις εργασίας, περίπου 1,5 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό που ενισχύει την τοπική αγορά, 80 σπίτια που δεν ήταν ηλεκτροδοτημένα σήμερα φιλοξενούν πρόσφυγες … Οι κοινωνικές δομές βελτιώθηκαν παράλληλα με αυτές για τους πρόσφυγες, δημιουργήθηκαν δεκάδες θέσεις […]

8 Νοεμβρίου 2019

του/της Newsroom

Η εμπειρία του προγράμματος στη Λιβαδειά είναι ότι εν τέλει ήταν επ’ ωφελεία και του Δήμου και των προσφύγων. Με 32 θέσεις εργασίας, περίπου 1,5 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό που ενισχύει την τοπική αγορά, 80 σπίτια που δεν ήταν ηλεκτροδοτημένα σήμερα φιλοξενούν πρόσφυγες …

Οι κοινωνικές δομές βελτιώθηκαν παράλληλα με αυτές για τους πρόσφυγες, δημιουργήθηκαν δεκάδες θέσεις εργασίας, τα προσφυγόπουλα έμαθαν ελληνικά στα σχολεία και είναι σήμερα οι διερμηνείς των μεγαλύτερων, στην αγορά της πόλης προστέθηκε τζίρος 1,5 εκατ. ευρώ περίπου, είπε ενόψει της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Λειβαδιά η πρώην δήμαρχος και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Πούλου Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

 

Η πρώην δήμαρχος Λεβαδέων αναφέρθηκε στις εξαιρετικές επιδόσεις που είχε επί της θητείας της η δημοτική αρχή το θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών, σημειώνοντας ότι «κληθήκαμε να συμβάλουμε … και ως Δήμος δεν κρυφτήκαμε, αναλάβαμε ευθύνη, κάτι που δεν έκαναν πολλοί Δήμοι της χώρας … το παράδειγμα της Λειβαδιάς το ακολούθησαν 12 Δήμοι της χώρας, όπως ο Πειραιάς, η Καρδίτσα, η Λάρισα, τα Τρίκαλα, δήμοι της Κρήτης … αλλά πολλοί άλλλοι δεν θέλησαν να αναλάβουν ευθύνη, ενώ ο λόγος που διατύπωσαν δεν ήταν λόγος φιλοξενίας. Αυτό το φαινόμενο συνεχίζεται, πληρώνουμε την ρητορική που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα. Γι` αυτό η κυβέρνηση έχει μεγάλο πρόβλημα στο να διαχειριστεί το προσφυγικό», όπως υπογράμμισε.

 

Η αντιμετώπιση του προσφυγικού θέλει επιτελικό σχέδιο, αλλά κυρίως θέλει αλληλεγγύη και ανθρωπισμό, τόνισε η κ. Πούλου, αλλά και επικοινωνία και διαρκή ενημέρωση. «Καταφέραμε να φιλοξενήσουμε με παραδειγματικό τρόπο τους πρόσφυγες, γιατί αντιμετωπίσαμε όλη την κοινωνική φοβία με διαρκή ενημέρωση και εμμονή στις θέσεις μας, ότι η ναι, η Λειβαδιά θα υποδεχθεί τους πρόσφυγες, τα θύματα πολέμου. Και κινητοποιήθηκε όλη η κοινωνία, το δίκτυο αλληλεγγύης, εκπαιδευτικοί, γιατροί, τοπικοί φορείς, έγινε ολόκληρη συζήτηση, για να προλάβουμε άλλα φαινόμενα».

Ταυτόχρονα, συνέχισε, «ο Δήμος έπρεπε να δώσει μεγάλο βάρος στις δικές του κοινωνικές δομές, ώστε ο πολίτης να μην αισθάνεται ότι παραγκωνίζεται … άρα, μας έκανε κι εμάς καλύτερους το πρόγραμμα που υλοποιήσαμε σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και το τότε υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, να βελτιώνουμε συνεχώς τις κοινωνικές μας δομές και για τους δικούς μας ευάλωτους δημότες».

«Φιλοξενούμε εδώ και τρία χρόνια περίπου 450 πρόσφυγες», συνέχισε, «εκ των οποίων τα 3/5 είναι μικρά παιδιά, παρακολουθούν μαθήματα στα σχολεία … σήμερα αυτά τα παιδιά είναι οι διερμηνείς στην επικοινωνία με τις οικογένειές τους. Και υπάρχει αρμονική σχέση … δεν υπάρχουν “γκέτο” και τέτοια φαινόμενα, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν δυσκολίες το πρώτο διάστημα».

Η ίδια εκτίμησε ότι σήμερα επιδιώκεται «μέσα από την κυβερνητική πολιτική και αυτή την προδημοσίευση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το να ζητά από ιδιώτες σπίτια και καταλύματα σε διάφορες περιοχές εγκυμονεί πάρα πολλούς κινδύνους … η άναρχη τοποθέτηση και εγκατάσταση αυτών των ανθρώπων σε διάφορες περιοχές, πολλές φορές απομονωμένες, έχει κινδύνους. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν διερμηνεία, συνοδεία, δεν είναι αυτάρκεις τον πρώτο καιρό. Δεν είναι δυνατόν άναρχα να τοποθετούνται όπου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βρίσκει κάποιο ενδιαφέρον από ιδιώτες. Πρέπει να γίνεται με οργανωμένο πρόγραμμα και ενημέρωση των δημοτών.

Η Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να κρύβεται … η εμπειρία του προγράμματος στη Λιβαδειά είναι ότι εν τέλει ήταν επ` ωφελεία και του Δήμου και των προσφύγων. Με 32 θέσεις εργασίας, περίπου 1,5 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό που ενισχύει την τοπική αγορά, 80 σπίτια που δεν ήταν ηλεκτροδοτημένα σήμερα φιλοξενούν πρόσφυγες … όταν γίνεται με σχέδιο και ενημέρωση και συζήτηση, μπορεί να είναι

επ` ωφελεία και των δύο πλευρών.

Να σημειώσουμε εμείς με την σειρά μας ότι σύμφωνα με τις καταστάσεις ότι έως την 29η Οκτωβρίου 2019, 25.539 θέσεις στέγασης έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο πλαίσιο του ESTIA (Πρόγραμμα Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση).Στην Στερεά Ελλάδα αναφέρονται μόνο 414 θέσεις και αυτές ανήκουν στην δομή της Λιβαδειάς (Central Greece)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024